Ülkemizde en çok tüketilen fast-food türü yiyecek içecekler arasında; tost, döner, lahmacun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, kek, bisküviler, cipsler, pizza, kızarmış patates, kızarmış parça tavuk, kumpir, kokoreç, kolalı içecekler vb. yer almaktadır.
Fast food, hazır yemek ya da ayaküstü yemek, kısa sürede hazırlanan ve seyyar satıcılarda, büfelerde ve restoranlarda hemen tüketmek veya paket yapılmak üzere satışa sunulan yiyecek. İngilizce fast food kavramı Türkçeye birebir çabuk/ivedi yemek olarak çevrilir. TDK tarafından hazır yemek karşılığı önerilmiştir.
Kısaca Fast Food
Tam Türkçe karşılığı hızlı yemek olan ve Türk Dil Kurumu tarafından hazır yemek olarak tanımlanan fast food, kısa sürede hazırlanan; büfelerde, restoranlarda ve seyyar satıcılarda hemen tüketilmek veya paketlenmek üzere satılan yiyeceklere deniyor.
Fast food çeşitleri nelerdir? Hamburger, patates kızartması, ayak üstü yenecek köfte, tost gibi gıdalar fast food kategorisine girer.
Fast food restoranı, fast-food ve diğer yemek servisi konusunda uzmanlaşmış bir restorandır. Fast food restoranları tipik olarak bir perakende zinciri veya franchise operasyonunun parçasıdır. "Fast food" terimi, 1951 yılın'da Merriam-Webster tarafından bir sözlükte tanındı.
İlgili 39 soru bulundu
Hazır halde satışa sunulan ekmek arası döner, hamburger, patates kızartması, pizza gibi pek çok yiyecek fast food kabul edilir.
Fastfood deyince aklımıza ilk gelen hamburger, pizza,kolalı içecekler.Ne yazık ki bizim kültürümüzde de fastfood olarak kabul edeceğimiz besinler bulunuyor.Döner,pide,tost,lahmacun,kumpir,kokoreç ,poğaça gibi besinler de hızlı ve hazır yemekler arasında yer alıyor.Özellikle çalışanlar,çocuklar ve gençlerin sık tercih ...
Fast food yemek hangi sağlık sorunlarına neden olur? Aşırı kalori tüketimi obezite, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek problemleri, tip 2 diyabet, karaciğer hastalıkları gibi birçok sağlık problemi yaratır. Aşırı sodyum tüketimi de hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklara neden olur.
Özellikle büyüme ve gelişme döneminde olan çocuklarımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyen besinler; yüksek kalorili, posadan fakir, vitamin ve mineral içeriği düşük; gazlı ve şekerli içecekler; cipsler, çikolata, bisküvi ve kekler, kızartmalar, hamur işleri hazır besinler ve fast food dediğimiz besinlerdir.
Noodle, Asya'nın hamburgeri denebilir. Fast food anlayışını, Asya ülkelerinde geniş tabaklarda çeşit çeşit sosla yenebilen noodle'lar oluşturuyor.
Döner ise geçmişten beri bizim kültürümüzde bulunan bir fast food ürünü. Döner tamamen etlerin üst üste dizilmesinden oluşan ve normal yediğimiz etten hiçbir farkı olmayan bir yiyecektir.
Dr. Canan Karatay, "Lahmacun en sağlıklı fast food. Çünkü içinde kıyma var, yağ var, sebze var, soğan var, karbonhidrat var" dedi.
1- Fast food ürünlerinin içinde çoğunlukla hayvansal kaynaklı yağlar bulunur ve bu ürünler doymuş yağ asidi içerir. 2- Fast-food yiyecekler kalsiyum ve vitamin açısından yetersizdir. 3- Fast food ürünlerin posa içeriği düşüktür. Bu durum ise kolon ve rektum kanseri riskini artıran bir faktördür.
Bu süreçte Japon mutfağının ünlü fast-food yemeği olarak yavaş yavaş ün kazanan sushi, 1970'li yıllarda Batı toplumları tarafından ilgi görmeye başlamış.
Fast-food dendiğinde akla pizza, hamburger gibi gıdalar gelir; fakat pide, lahmacun, döner, çiğ köfte, baklava, simit gibi hazır alınıp çok kolay ve hızlı tüketilebilen gıdalar da artık Türk tipi fast-food olarak değerlendirilir.
Pek çok fast food restoranında çocuk menüleri bulunmaktadır. Çocuklar için fast food gibi eğlenceli ama sağlıklı yiyecekler şöyle sıralanabilir: Fırında pişmiş ve ızgara besinler. – Et sandviçlerinin yanı sıra, tavuklu ve balıklı sandviç seçenekleri.
Kırmızı rengin gıda sektöründe sıkça kullanılmasının nedeni ise iştah açmasından kaynaklı. Aynı zamanda tutkunun rengi olan kırmızı, bağımlılık etkisi gösterebilen bir renk çeşidi. Kırmızı renk açlık hissi uyandırır ve yemeğe davet eder.
Hamburgerin içinde bulunan yüksek fruktozlu mısır şurubu ve sodyum minerallerinin etkinliğinde vücudumuz, yediğimiz hamburgere karşı daha şiddetli bir arzu duyar. Bu durum ilerleyen süreçte obezite, şeker ve kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir.
Büyük küçük demeden hemen hemen herkesin bayıla bayıla tükettiği Fast Food, günümüzde sıklıkla tercih edilen yiyeceklerden biridir. Obezitenin yaygınlaşmasında rol oynayan bu tarz beslenme biçimleri, fazla kilo alımına neden olarak sağlığı ciddi anlamda riske atıyor.
Hazır halde satışa sunulan ekmek arası döner, hamburger, patates kızartması, pizza gibi pek çok yiyecek fast food olarak kabul edilir.
Hızlı hazırlanması, tüketim ve taşıma kolaylığı nedeniyle fast food, insanların yemek tercihinde favori seçeneklerden birisidir (Siew vd., 2017). Fast food restoranlar ise bu gıda grubunu sunarak insanların yiyecek içecek ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmet veren işletmelerdir.
Dünyanın en büyük fast food zincirlerinden biri olan McDonald's, California'da Dick ve Mac McDonald tarafından 1940 yılında açıldı. Bundan tam 26 yıl sonra, İstanbul Taksim'de 24 Ekim 1986 yılında Türkiye'deki ilk şubesini açtı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri