Evlerin tapusunda 'kat irtifakı' ya da 'kat mülkiyeti' gibi ifadeler yer alıyor. Çoğu kişi bu ifadelerin ne anlama geldiğini bilmeden ev alıyor ama bu ifadeler iskanla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
Bir tapu çeşidi olan kat irtifakı, henüz tamamlanmamış bir yapıdaki hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanır. İnşaat halinde olan ve yapımı henüz tamamlanmış bir proje üzerinde hak ya da söz sahibi olabilmek için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden alınacak bir belgeye ihtiyaç vardır.
Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar
Arsa tapusunda bir inşaat bulunmaz. Kat irtifakı tapusu için inşaatın başlaması ancak tamamlanmaması gerekir. Kat mülkiyeti tapusunda da tamamlanmış bir inşaat söz konusudur.
Kat irtifakı tapusu almanız halinde henüz inşaat halinde olan yapıda sahip olduğunu bölüm resmi olarak kayıtlara geçmektedir. Ancak yapının tamamlanması ve iskan alınması halinde yasal olarak tapu irtifakı sonra ermektedir. Bu nedenle kat mülkiyetine geçilmesi gerekir.
Dairenin kat numarası, açık adresi, hak sahibi olduğunuz arsa payının metrekaresi gibi tüm detaylar, kat irtifakı tapusunda yer alıyor. Bu sayede size ait olan bağımsız bölümü resmi olarak kanıtlayabiliyorsunuz.
İlgili 20 soru bulundu
Kat irtifaklı daire almanın dezavantajları
Projeye aykırı biçimde yapılmasından dolayı kredi kullanılamaması, Otopark ve depo gibi ortak alanların dairelere dâhil edilememesi sebebiyle diğer hak sahiplerinin ilgili konut hakkında yıkım kararı aldırması gibi neticelerle karşılaşılmasına sebebiyet verebilir.
Kat İrtifaklı Daire Alınır mı? - Emlaksitem. Kat irtifaklı bir daire her şeyi kapsanmış bir şekilde risk analizi yapılmış ise gönül rahatlığıyla alınabilir ve orada eksiksiz, sorunsuz şekilde yaşanabilir.
Kat irtifakına mevzu teşkil eden arsa üzerinde, bu irtifakına tesisi esnasında verilen inşaat plânına göre beş yıl içinde bina yapılmazsa, kat irtifakı kendiliğinden sonra erer; bu müddet ilgililerden birinin talebi üzerine, mahkemece en çok üç yıl uzatılabilir.
Kat irtifakı, bir projenin onaylandığı anlamına gelir; kat mülkiyeti ise sahip olduğunuz daire ya da dükkânın projeye uygun bir şekilde inşa edildiğini belirtilir. Dolayısıyla kat mülkiyetinin olmaması, güvenlik konusunda sorun teşkil edebilecek durumlarla karşılaşabileceğiniz anlamına gelir.
Kat irtifakı, buna konu olan arsanın tamamiyle yok olması veya üzerinde yapı yapılamayacak hale gelmesi veya kamulaştırılması ile kendiliğinden sona erer.
İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
Tapu çeşitlerinden biri olarak kat irtifakı, inşaat hâlinde veya almayı düşündüğün ve proje yapım sürecinde olan arsa üzerindeki daireye düşen arsa payı anlamında kullanılan bir kavramdır. Dolayısıyla “Kat irtifakı nedir?” sorusuna başka bir deyişle, inşaata yönelik mülkiyet hakkı olarak cevap verilebilir.
Tapu senetleri; kat irtifakı, mülkiyeti, devre mülk hakkını göstermekle olup, birbiriyle renkleri hariç görüntü olarak aynıdır. Renkleri pembe ve mavi olarak iki şekilde düzenlenmektedir.
Kat irtifakı alındıktan sonra taşınmazın alım satımı artık mümkündür. Bazı bankalar kat irtifakı olmayan konutlara konut kredisi (mortgage) vermeyebilir. Bu nedenle de kat irtifakı önem arz eder. Satış işlemi sonucunda satın alan kişiye, kat irtifakı tapusu verilir.
Kat irtifakı ifadesi, henüz yapımı tamamlanmamış binalarda hisse sahiplerinin paylarını ayırmak için başvurulan işlemleri tanımlıyor. İnşa edilen binanın hissedarları arasında gerçekleştirilen kat irtifakı, herkesin kendi payını kullanabilmesine yardımcı oluyor.
Kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki en temel farkı iskan belgesi oluşturuyor. Kat irtifaklı yapılarda yapı kullanım izin belgesi bulunmazken, bu izin belgesi kat mülkiyetine geçişin en önemli şartları arasında yer alıyor.
Kat Mülkiyetine Geçişin Masrafları Ne Kadardır? Kat irtifakı ve kat mülkiyetine geçiş işlemleri vergi veya harçlardan muaftır. Aynı şekilde kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri için de harç veya vergi alınmayacaktır.
İnşaatı bitmiş olan bir taşınmaz için hak sahibi tarafından gerçekleştirilmek istenen kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş başvurusu için herhangi bir vergi ya da harç ücreti alınmamaktadır.
2- Kat mülkiyetli tapu ve kar irtifaklı tapu ne demektir? Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretli. Burada 'kat mülkiyeti' ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.
Kat İrtifakı Depremde Yıkılırsa Ne Olur? Kat irtifakı üzerine DASK yaptırılabilir. DASK yapılan tüm kat irtifakı tapularının hakları doğal afetler doğrultusunda korunur. Hak sahipleri de hak talep edebilir.
Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iskân alındıktan sonra projede yetkili kuruluşun veya arsa hak sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurması ile kat irtifakı, kat mülkiyetine çevrilebilir.
Kat İrtifaklı Arsa Tapusu
Kat irtifaklı arsa tapusunu elinde bulunduran alıcı, tapuyu aldığı yılın sonuna kadar belediyeye emlak vergisi bildiriminde bulunacak. Kendi arsa payına düşen vergiyi izleyen yıldan itibaren "arsa vergisi" ödeyecek.
Ev sahibi, bu tapu eşliğinde Tapu Müdürlüğü'ne giderek kat mülkiyetli tapu alabilir. Kat irtifaklı tapular da konut kredisi için uygundur; fakat bankalar, kat mülkiyeti tapusunu daha çok tercih eder.
Kat mülkiyetli tapuların üzerinde tapunun çeşidi yazılı olarak yer alır. Binanın yüzölçümü, niteliği, metrekaresi ve bağımsız bölümün numarası tapuda bulunan bilgiler arasındadır. Kat mülkiyetli tapular banka kredisi almak için en uygun tapu olma niteliği taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri