Fast food, hazır yemek ya da ayaküstü yemek, kısa sürede hazırlanan ve seyyar satıcılarda, büfelerde ve restoranlarda hemen tüketmek veya paket yapılmak üzere satışa sunulan yiyecek. İngilizce fast food kavramı Türkçeye birebir çabuk/ivedi yemek olarak çevrilir.
Tam Türkçe karşılığı hızlı yemek olan ve Türk Dil Kurumu tarafından hazır yemek olarak tanımlanan fast food, kısa sürede hazırlanan; büfelerde, restoranlarda ve seyyar satıcılarda hemen tüketilmek veya paketlenmek üzere satılan yiyeceklere deniyor.
Hızlı yeme alışkanlığına bağlı olarak hazır yiyecekler grubuna giren sandviç, hamburger ve pizza gibi yiyecekler fast food yiyecekleri olarak adlandırılmaktadır. Bu yiyecekler hızla kilo almanızı sağlar ve kontrollü olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.
Döner ise geçmişten beri bizim kültürümüzde bulunan bir fast food ürünü. Döner tamamen etlerin üst üste dizilmesinden oluşan ve normal yediğimiz etten hiçbir farkı olmayan bir yiyecektir.
Fast food yemek hangi sağlık sorunlarına neden olur? Aşırı kalori tüketimi obezite, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek problemleri, tip 2 diyabet, karaciğer hastalıkları gibi birçok sağlık problemi yaratır. Aşırı sodyum tüketimi de hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklara neden olur.
İlgili 39 soru bulundu
Fast food; (ya da ayaküstü yemek) kısa sürede hazırlanan ve seyyar satıcılarda, büfelerde ve restoranlarda hemen tüketmek veya paket yapılmak üzere satışa sunulan yiyecek.
Fast food çeşitleri nelerdir? Hamburger, patates kızartması, ayak üstü yenecek köfte, tost gibi gıdalar fast food kategorisine girer.
Özellikle büyüme ve gelişme döneminde olan çocuklarımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyen besinler; yüksek kalorili, posadan fakir, vitamin ve mineral içeriği düşük; gazlı ve şekerli içecekler; cipsler, çikolata, bisküvi ve kekler, kızartmalar, hamur işleri hazır besinler ve fast food dediğimiz besinlerdir.
Fast-food dendiğinde akla pizza, hamburger gibi gıdalar gelir; fakat pide, lahmacun, döner, çiğ köfte, baklava, simit gibi hazır alınıp çok kolay ve hızlı tüketilebilen gıdalar da artık Türk tipi fast-food olarak değerlendirilir.
Ülkemizde en çok tüketilen fast-food türü yiyecek içecekler arasında; tost, döner, lahmacun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, kek, bisküviler, cipsler, pizza, kızarmış patates, kızarmış parça tavuk, kumpir, kokoreç, kolalı içecekler vb. yer almaktadır.
Hızlı hazırlanması, tüketim ve taşıma kolaylığı nedeniyle fast food, insanların yemek tercihinde favori seçeneklerden birisidir (Siew vd., 2017). Fast food restoranlar ise bu gıda grubunu sunarak insanların yiyecek içecek ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmet veren işletmelerdir.
Keyveni Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik; teknoloji sektöründe daha çok fast food yiyecekler, ağır sanayi sektöründe ise tencere yemekleri tüketildiğini açıklarken, diğer sektörlere ilişkin analizleri ise detaylı olarak yorumluyor.
Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Beslenme Bilimleri Bölümü'nün ortaya koyduğu Enerji Yoğunluğu Diyeti ile fast food yiyecekleri tüketerek kilo verebilirsiniz.
Kırmızının insanlar üzerindeki etkileri
Kırmızı rengin gıda sektöründe sıkça kullanılmasının nedeni ise iştah açmasından kaynaklı. Aynı zamanda tutkunun rengi olan kırmızı, bağımlılık etkisi gösterebilen bir renk çeşidi. Kırmızı renk açlık hissi uyandırır ve yemeğe davet eder.
ABD fast foodu sahiplendi 1950'li yıllarda ABD'de kurulan fast food türü yiyecekler satan firmalar bu alanda o kadar büyüdüler ki milyarlarca liralık kar eden, binlerce şubesi bulunan oluşumlar haline geldiler. Haliyle hamburger ve pizza gibi fast food türlerinden bahsedilince ilk akla ABD'nin gelmesi kaçınılmaz oldu.
Ürün %10 oranında ketçap içerirken, ketçap içeriğinde suyun yanı sıra; domates salçası, sofra şekeri, tuz ve içeriği bilinmeyen aroma verici bulunuyor. Ürünü 2018 yılında incelediğimiz ketçap içeriğinde glikoz-fruktoz şurubu olduğunu tespit etmiştik. Üründe bu yönde bir değişim olduğu dikkat çekiyor.
Spor sonrasında kendinizi güzel bir masa ile ödüllendirmek isterseniz, etlerinizi mutlaka ızgarada pişmiş olarak tercih etmelisiniz. Izgarada pişen köfte, tavuk ve kırmızı etler daha sağlıklı seçim olmaktadır. Izgara yemeklerinin yanında yoğurt veya salata da dengeli beslenmek için iyi bir fikir olacaktır.
Sizin de bildiğiniz gibi çiğ köfteyi diyet uygulayanlar, spor yapanlar, çocuklar rahatça tüketebiliyor. Çünkü sağlıklı, çünkü faydalı ve hijyenik.
Fast food ürünleri yemek, insülin tepkisi ile ilgili sorunlar yaratarak şeker hastalığı, kilo alımı ve insülin direnci riskinizi artırabilecek şeker alımında artışlar yaratacaktır. 2. Sık sık fast food tüketirken daha fazla kalori alırsınız. Çoğu fast food yemeği yüksek seviyede şeker içerir.
Kanada'da bulunan Montreal Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, hazır yiyeceklerin bağımlılık yaptığını gözler önüne serdi. Uzmanlar, hamburger patates gibi hazır yiyeceklerin yoğun miktarda içerdiği doymuş yağ nedeniyle beyinde uyuşturucu maddelere benzer etkilerin gözlemlendiğini açıkladı.
Kaya, “Bu deney de gösteriyor ki abur cubur ve fast food bağımlılık yapıyor. Özellikle şekerli yiyeceklerde kokain etkisi var. Beyinde mutluluk hormonu üreten bölgeyi etkileyerek bağımlılık yapıyor” diyor. opiat ve dopamin reseptörlerini uyararak bu bağımlılığı sağlıyor.
Fastfood deyince aklımıza ilk gelen hamburger, pizza,kolalı içecekler.Ne yazık ki bizim kültürümüzde de fastfood olarak kabul edeceğimiz besinler bulunuyor.Döner,pide,tost,lahmacun,kumpir,kokoreç ,poğaça gibi besinler de hızlı ve hazır yemekler arasında yer alıyor.Özellikle çalışanlar,çocuklar ve gençlerin sık tercih ...
1- Fast food ürünlerinin içinde çoğunlukla hayvansal kaynaklı yağlar bulunur ve bu ürünler doymuş yağ asidi içerir. 2- Fast-food yiyecekler kalsiyum ve vitamin açısından yetersizdir. 3- Fast food ürünlerin posa içeriği düşüktür. Bu durum ise kolon ve rektum kanseri riskini artıran bir faktördür.
Fast food restoranları sizden farklı ne yapıyor? Annelerimizden öğrendiğimiz patates kızartması tarifi aslında çok basit. Patatesleri soy, gelişigüzel doğra, tuzlu suda biraz beklet, ardından ayçiçek yağı koyduğun tavada kızartıp kağıt havlu serili servis tabağına al.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri