Ödemeyi alan kullanıcı anında hesabına gelen fonu kullanabilir. 25 saniyede tamamlanmayan işlemler iptal edilir ve gönderen ve alan müşteri işlemin iptal edildiğine dair finansal kuruluşu tarafından bilgilendirilir.
FAST ile gönderilen para geri çekilebilir mi? Hesabınızın bulunduğu banka ile iletişime geçerek gerçekleştirdiğiniz FAST işlemini geri çekilmesini talep edebilirsiniz.
Havale, en hızlı para transferi yöntemlerinden biridir. İnternet şubesi veya mobil bankacılık uygulaması aracılığı ile işlemin iptal edilebilmesi mümkün değildir. Havale işleminin iptal edebilmek için ilgili banka ile görüşülmeli ve talimat yazdırılması gerekmektedir.
Dalgınlıkla IBAN ya da hesap numarasını yanlış yazdınız. Ya da çok eskiden bir sebeple para gönderilmiş ve tanımlı hesaplar arasında kayıtlarda kalmış bir hesaba alakasız bir parayı yanlışlıkla aktardınız. Yayılan o ani ateş basması hissini hepiniz anımsamışsınızdır. Yanlış hesaba gönderilen paranın iadesi mümkün.
Söz konusu işlem, ileri tarihli EFT işlemi olarak geçmektedir. Böyle bir durum yaşadığınız takdirde bankanızı arayarak yaptığınız işlemin iptalini talep edebilirsiniz. Banka görevlisinin yönlendirmelerinin ardından EFT ile gönderdiğiniz tutar hesabınıza iade edilir.
İlgili 33 soru bulundu
Böyle bir durumda yanlış gönderdiğiniz paranın iadesi genelde 1 iş günü içerisinde hesabınıza yansımaktadır. Fakat bankalardaki yoğunluklar nedeniyle bu süre bazen 1 haftaya kadar uzayabilmektedir. EFT iptal etme konusunda yardım alabileceğimiz kanallar ise şu şekildedir: Banka şubesi.
Mağdur tarafından yapılan ödeme havale ya da EFT ile gerçekleştirildiği takdirde chargeback yöntemine başvurulamaz. Zira, chargeback başvurusu yalnızca kredi kartları için geliştirilmiştir. Dolayısıyla havale ya da EFT ile yapılan ödemelerin iadesi İcra İflas Kanunu uyarınca başlatılan icra takibi ile mümkün olur.
FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Sistemi, Merkez Bankası tarafından yeni işletime alınan anlık ödeme sistemidir. FAST'ta ödemeler 7/24 ve anında karşı hesaba geçer ve ödemenin tarafları, bankaları tarafından ödemenin durumu hakkında anında bilgilendirilir.
FAST aracılığıyla yaptığım ödeme ne kadar sürede karşı hesaba geçer? FAST Sistemi bir anlık ödeme sistemidir. Yani siz ödeme talimatınızı onayladığınız an finansal kuruluşunuz talimatı FAST'a gönderir. Ödemeniz saniyeler içinde karşı finansal kuruluştaki alıcının hesabına geçer.
Bankalar arası EFT işlemi 7 gün 24 saat boyunca FAST ile yapılabilir. Fonların Anlık ve sürekli Transferi olarak isimlendirilen yeni sistem ile farklı bankalardaki hesaplara para transferleri 5 dakika içerisinde 7/24 gerçekleştirilebilir. Göndereceğiniz hesaba ait Hesap veya İBAN numarası, cep telefon numarası, T.C.
Öncelikle hiç vakit kaybetmeden bankanın müşteri hizmetleri servisi aranarak, yanlış hesaba para transferi yapıldığı bildirilmeli. Eğer hesabın sahibi ile para gönderen aynı bankanın müşterisi ise; banka ile direkt iletişime geçerek konu hızlıca çözüme kavuşturulabilir.
Maddesinde “Kanunen geçerli bir açıklama yapılmadığı veya makbuzda bir açıklık bulunmadığı durumda ödeme, muaccel bir borç için yapılmış sayılır…” düzenlemesi yer almaktadır. Borçlar Kanunu düzenlemesine göre, açıklama yazılmadan yapılan Havale ve EFT işlemleri mevcut bir borcun ödemesi anlamına gelecektir.
IBAN sistemi yapılmak istenen para transferinin, rakam hataları yüzünden yanlış bir hesaba yapılmasının da önüne geçiyor. Nitekim işlem sırasında IBAN numarası hatalı girilirse alıcı adı ile uyuşmayacağından sistem otomatik olarak kullanıcıyı uyarıyor.
IBAN ile birlikte Alıcı Adı soyadı/Unvanı bilgisi doğru ve tam olarak yazılmalıdır. Aksi halde işlem karşı banka tarafından reddedilmektedir.
Parayı gönderen kişi, daha sonra bankayı arayarak veya internet bankacılığını kullanarak hafta sonu yapmış olduğu EFT işlemini iptal edebilmektedir. Bu sebeple özellikleri hafta sonları veya mesai saatleri dışında EFT yöntemi ile para göndererek alışveriş yapan kişilerin çok daha fazla dikkatli olması gerekmektedir.
Ziraat Mobil'den yanlış ödediğim fatura veya vergiyi, hatalı göndermiş olduğum havale ya da EFT'yi iptal edebilir miyim? Ziraat Mobil aracılığıyla gerçekleşen işlemler gerçek zamanlı (çevrimiçi) işlemlerdir ve iptali mümkün olmamaktadır.
Gece 12'den sonra FAST ile yapılan para transferi işlemleri anında hesaba geçmektedir. Ancak FAST dışında yapılan EFT ve Havale işlemleri bir sonraki iş gününde hesaba geçmektedir.
TCMB'nin belirlediği FAST işlem limitleri dahilinde bir işlem için azami 20.000 TL'dir. FAST ile bir gün içinde toplam 20.000 TL işlem yapılabilir. (EFT ve Havale işlem limitleri haricinde yeni limit tahsis edilmiştir.)
Günümüzde 20'ye yakın banka, kullanıcılarına FAST hizmetini sunmaktadır. Bu hizmet ile farklı bankalardaki hesaplar arası para transferi işlemlerinde 7/24 işlem gerçekleştirilmesi mümkündür. FAST sisteminde bazı bankalar müşterisinden işlem ücreti almazken, bazı bankalar bu işlem için ücret talep etmektedir.
Cayma hakkına ilişkin ihbarın ulaşmasını takip eden en geç 14 (on dört) gün içinde mal/hizmet bedeli ve teslimat masrafları Alıcıya iade edilir ve 10 (on) günlük süre içinde mal/hizmeti alıcı iade etmekle mükelleftir.
Kredi / banka kartı
Geri ödemeniz, ödeme yaptığınız bankaya iade talebiniz onaylandıktan 1 iş günü içerisinde yapılır. Geri ödemenizin kartınıza veya hesabınıza yansıması bankanızın belirlediği süreye göre değişiklik gösterebilir. Bu süre kredi kartları için en geç 2, banka kartları için ise 8 iş günüdür.
Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST)
EFT mesai saatleri dışında yapılan FAST işlemlerinde alınan işlem ücreti 3,81 TL'dir. BSMV Hariçtir. EFT mesai saatleri dışında yapılan FAST işlemlerinde alınan işlem ücreti 7,65 TL'dir.
Durum ivedilikle kolluk birimlerine/savcılığa bildirilmelidir. Dolandırıldım paramı geri alabilir miyim? Dolandırıcılık eğer banka aracılığı ile gerçekleşmiş ise ve henüz para söz konusu hesaba geçmemiş ise, banka durumdan anında haberdar edilerek söz konusu para üzerine bloke konulması talep edilebilir.
Dolandırılan kişiler gönderdiği paralarını bir çok şekilde alabilirler. Dolandırıcılık suçu nedeniyle uğramış olduğunuz maddi ve manevi zararlarınızı hukuk mahkemelerinde açacağınız tazminat davası ile sanıktan talep edebilirsiniz.
TCK md.157'de düzenlenen basit dolandırıcılık suçunun cezası, 2 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası 10.000 güne kadar adli para cezasıdır. TCK md. 158/a,b,c,d,g,h,i fıkralarında düzenlenen nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası, 6 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ve 10.000 güne kadar hapis cezasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri