EFT'den farklı olarak FAST ile 7 gün 24 saat anında para transferi işlemi gerçekleştirilebilmekte ve işlem sonucu anında bildirilmektedir.
FAST ile EFT'nin temel farkı, FAST aracılığıyla 7/24 para transferi yapabilmenizdir. EFT'de ise işlem saatleri, mesai saatleri ile sınırlandırılmıştır ve mesai saatleri sonrasında yapılan işlemler bir sonraki iş günü gerçekleştirilmek üzere bekletilir.
EFT ve FAST Merkez Bankası sahipliğinde ve Merkez Bankası tarafından işletilen farklı platformlarda çalışan iki bağımsız sistemdir. EFT Sistemi, iş günlerinde 8.30-17.30 saatleri arasında çalışmakta, FAST ise 7/24 çalışmaktadır.
FAST ile para gönderme ücreti ne kadar sorusuna yanıt arayan çok sayıda banka kullanıcısı bulunmaktadır. Tıpkı EFT işlemlerinde olduğu gibi FAST işlemlerinde de bankalar kullanıcılarından 1.80 TL ile 10 TL arasında gönderim ücreti talep etmektedir.
EFT işlemlerinde bir süre taahhüdü yoktur ancak genel olarak mesai saatleri içinde yapılan EFT işlemleri, beş-on dakika içinde hesaba geçer. Bu süre bankanın işlem yoğunluğuna göre değişebilir.
İlgili 44 soru bulundu
EFT işleminde paranın bir diğer hesaba ulaşma süresi bankalar arası yoğunluk ve teknik detaylar nedeniyle değişiklik gösterebilir. Transfer süresi 30 dakikayı bulabilir.
EFT Saat Kaça Kadar Hesaba Geçer? Bankaların kendi içinde belirlediği farklı EFT saatleri vardır. Bu işlemler genellikle sabah 8 ile akşam 17.30 arasında gerçekleştirilebilir. Bankanın EFT ve havale saatleri dışında herhangi bir işlem yapıldığında para, gönderilen hesaba, takip eden günün ilk EFT saati içinde yatar.
FAST ile ödemeler hangi saatler arasında yapılabilecek? FAST 7/24 kesintisiz çalışır.
IBAN ile birlikte Alıcı Adı soyadı/Unvanı bilgisi doğru ve tam olarak yazılmalıdır. Aksi halde işlem karşı banka tarafından reddedilmektedir.
Aynı ay içinde 30 farklı IBAN'a para gönderebilirsin, IBAN'a para gönderme tutar limiti günde 100.000 TL'dir.
Yanlışlıkla yapılan havale işlemlerinin iptali maalesef ki olmamaktadır. Havale işlemi aynı bankalar arası gerçekleştiğinden gönderilen para karşı tarafın banka hesabına anında geçmektedir.
FAST ile gerçekleştirilen para transferinin EFT'den farkı, mesai saatleri dışında para transferi yapılabilmesi kolaylığıdır. Ayrıca FAST ile yaptığın para transferi işlemi anında hesaba aktarılır.
Normal şartlarda EFT işlemi en geç 5-10 dakika içinde hesaba ulaşır. Ancak bankaların yoğunluğuna bağlı olarak bu süre 30 dakikaya kadar çıkabilir. Bazı durumlarda ise EFT karşı tarafa saatler sonra dahi ulaşmaz. EFT'nin hesaba geçmemesinin en önemli nedenlerinden biri, mesai saatleri dışında işlem yapılmasıdır.
Ziraat Bankası Fast Ücreti Alınması
Ziraat Bankası sitesinde fast işlemlerinin ücretsiz olduğu yazmakta fakat ücret 1.79 alınmaktadır.
Bankadan bankaya değişiklik gösterebilir ama isim ve soyisim dışında başka herhangi bir kişisel bilgi görünmez.
FAST İşlem Limiti Nedir? FAST gönderim limiti T.C. Merkez Bankası tarafından tek seferde, maksimum 20.000 TL olarak belirlenmiştir. Günlük EFT limitiniz dahilinde FAST işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
EFT - Havale farkı nedir? EFT ve havaleyi birbirinden ayıran temel özellikler işlemin yapılacağı zaman dilimi ve işlem ücretidir. Havale, aynı bankadaki farklı hesaplar arasında yapılan transfer işlemidir ve işlem ücreti genellikle daha düşüktür. EFT ise iki farklı banka arasında para transferi için kullanılır.
IBAN sistemi yapılmak istenen para transferinin, rakam hataları yüzünden yanlış bir hesaba yapılmasının da önüne geçiyor. Nitekim işlem sırasında IBAN numarası hatalı girilirse alıcı adı ile uyuşmayacağından sistem otomatik olarak kullanıcıyı uyarıyor.
*EFT işlemleri, iş günlerinde 08:30-15:59 saatleri arasında yapılmaktadır. **Geç EFT işlemleri, iş günlerinde 16:00-17:15 saatleri arasında yapılmaktadır. ***ATM aracılığıyla yapılacak EFT işlemleri, iş günlerinde 08:30-15:59 saatleri arasında yapılabilmekte olup geç EFT işlemi yapılamamaktadır.
EFT konusunda hesap işlem geçmişine giderek yapılan transferlere dair dekontlar üzerinden EFT sorgulama numarasına ulaşmak bir hayli kolay bir biçimde gerçekleştirilebiliyor. Hesap hareketlerinden dekontun çıkarılması sonrasında bu numara bankaların müşteri hizmetlerine sunularak gerekli bilgiler temin edilebilir.
Türkiye'de faaliyet gösteren birçok bankanın EFT saatleri akşam 17:00 civarında sona ermektedir. Mesai saatlerinden sonra gönderilen para ise hafta sonu ya da resmi tatil değilse bir sonraki iş günü alıcının hesabına ulaşır.
Limit arttırımı için müşterisi olunan bankanın şubesine gidip birebir bilgi alarak başvuru yapılabilir, ya da bankaya ait ATM'ler üzerinden bu talep iletilebilir. Ek olarak, bankanın çağrı merkezi aranabilir. Bu konuda zamandan tasarruf etmenin en iyi yolu bu kanalları kullanmak oluyor.
EFT saatleri 09:00 ve 16:00 arasındadır. Geç EFT saatleri 16:00 ve 17:00 arasındadır. Mobil EFT ücreti: 1.14 TL ve 29 TL arasında, Geç EFT ücreti ATM üzerinden: 3.45 TL ve 85 TL arasında Geç Mobil EFT ücreti ise: 1.72 TL ve 43 TL arasında tahsil edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri