Cilt, göz ve saç rengini belirleyen melanin pigmenti her ne kadar genetik olarak geçiyor olsa da vücuttaki üretimi desteklenmezse doğal seviyesinin altına düşebilir. Oluşacak melanin eksikliği aynı zamanda folik asit eksikliği anlamına gelir. Bu da melanin neden azalır sorusunun cevabı olarak karşınıza çıkar.
Sağlıklı mukoza zarları için C vitamini gereklidir. Ayrıca melanin üretimi ve cilt koruması üzerinde de bir miktar etkisi olabilir. Narenciye, çilek ve yeşil yapraklı sebzeler gibi C vitamini açısından zengin besinler yemek melanin üretimini optimize edebilir. C vitamini takviyesi almak da yardımcı olabilir.
Melanin pigmentinin yokluğuna “albinizm” denir; en belirgin göstergesi deri ve gözlerdeki renksizliktir. Albinizm olgusu yaygın ya da yerel olabilir. Yaygın (generalize) albinizm'de deride, iriste ve kıllarda melanin yoktur (albino). Derinin güneş gören yerlerinde kanserler oluşur.
Albinizm, nadir görülen kalıtsal bir hastalıktır. Hastalık, cilt, saç ve gözlerdeki melanin pigmenti miktarını azaltır. Albinizm (albino) olan kişilerin beyaz saçları, soluk tenleri ve mavi gözleri vardır. Farklı ışık koşullarında gözleri kırmızı görünebilir.
Melanin cilde, saça ve gözlerdeki irise renk veren madde olarak bilinir. Melanin içeren besinler arasında havuç, biber ve yer elması besileri bulunuyor.
İlgili 25 soru bulundu
Antioksidan bakımından zengin olan koyu yeşil yapraklı sebzeler, bitter çikolata ve renkli sebzeler melanin üretimini çokça destekleyen gıdalardır. Bunun dışında A vitamini de melanin üretimini destekler. A vitamini özellikle tatlı patates, ıspanak, havuç ve bezelye gibi besinlerde bulunur.
Lazer Tedavisi
Cilt lekelerine neden olan melanin pigmentini içeren hücreler lazer ışınını emerken normal renkteki hücreler bu ışından etkilenmezler. Lekeye neden olan bölgedeki hücrelerin yakılmasına bağlı kabuklanma ile birlikte problemli bölge ortadan kalkar ve yeni doku oluşumu sağlanır.
Yaşın ilerlemesi ve başka birçok nedenlerden ötürü, melanositlerin çalışması zayıflayınca, melanin pigmenti üretimi de azalmaya başlar ve hatta tamamıyla durur. Böyle olunca saç kökünde üretilen saçlar melanin pigmenti ile karışamadan kendi rengiyle uzayıp çıkar.
Melanin maddesinin fazlalığı deri renginin koyulaşmasına yol açar, azlığı ise deri renginin açılmasına neden olur. Bu durum koyu tenli ve açık tenli insanlar arasındaki pigmentaston farklılığının sebebidir. Güneş ışığı, solaryum veya hamilelik gibi faktörler ten renginin koyulaşmasına sebep olan diğer etkenlerdir.
Melanin Plus Krem 50 ml
İçeriğindeki aktif bileşenler sayesinde, dış etkenlerden ötürü oluşan lekelenmelerin açılmasına, cilt tonunun eşitlenmesine ve nemlenmesine yardımcı olur. LUMISKIN™: Melanin sentezinden sorumlu enzimlerden oluşur. Melanositlerdeki kalsiyum artışını düzenler hiperpigmentasyonu önler.
Melatonin, beynin uyku durumunda karanlığa verdiği bir tepki olarak uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen bir hormondur. Beyinde epifiz bezinde özellikle geceleri salgılana melatonin, kişiyi çeşitli hastalıklara karşı koruyarak kanserle mücadelede yardımcı olur.
Araştırmaya göre beyazlayan saçların eski rengine dönebilmesi mümkün! Yaşlandıkça, saçımızın orijinal rengi rengini kaybedip grileşiyor. Bunun nedeni melanin adı verilen pigmentin kaybı. Ancak yapılan araştırmalar saçlardaki grileşme sürecinin en azından geçici olarak geri alınabileceğini ortaya koyuyor.
Deriye rengini veren melanin adlı renk pigmentleri, melanosit denilen cilt hücreleri tarafından üretilir. Bu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalması sonucunda meydana gelen cilt kanseri melanom veya melanoma olarak tanımlanır.
Güneş ışınları : Cilt devamlı olarak güneşten gelen UV ışınlarına maruz bırakıldığında cilt hasarları meydana gelebilir. Fazla ve sürekli güneşe maruz kalan insanlarda cildin UV ışınlarından korunmasını sağlamak amacı ile olması gerekenden fazla melanin hormonu salgılanır.
Akşam 21.00 ile 22.00 saatleri arasında salınımı artmaya başlayan melatonin, 02.00 ile 04.00 saatleri arasında en üst seviyeye ulaşarak zirve yapar. 05.00 ile 07.00 saatleri arasında tekrar azalır ve bu saat aralığından sonra bazal ya da farklı bir ifadeyle alt sınıra doğru çekilir.
Yetersiz beslenme, stres, vitamin eksikliği, kalıtım gibi nedenlerin yanı sıra saçı çok sıcak suyla yıkamak, sürekli fönle kurutmak, saç boyası kullanmak, renk veren hücrelerin ölümü, yaşlanma, fazla kimyasala maruz kalma ve ilaç kullanımı saçların erken beyazlamasının nedenlerindendir.
Cildi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korunmaya çalışırken melanin düzeyi artar ve bu da ten renginin koyulaşmasına neden olur. Pigment artışı, cildin belirli bölgelerinin renginin koyulaşmasına neden olabilir.
Cilt kanseri gibi bazı hastalıkların hiperpigmentasyon oluşumunda etkili olabiliyor. Bu hastalıklar dışında karaciğer hastalıkları da hiperpigmentasyondan sorumlu olabiliyor ve işlevsiz bir karaciğer ciltte kararmalara sebep olabiliyor.
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.
Genetik, yapısal ve dış faktörlerden dolayı saçlarda beyazlama olmaktadır. Saçın beyazlamasına yetersiz beslenme sebep olabiliyor. Stres ve vitamin eksikliği saçın beyazlamasına sebep olan diğer etkenler. Çok fazla saç boyası kullanımı, ilaç kullanımı saçların beyazlamasına neden olur.
B7 vitamini eksikliğinde saçlar hızlı beyazlar, saç dökülmesi de görülebilir. Yüksek oranda biyotin içeren gıdalar arasında pirinç, yumurta, kırmızı et, sebze ve meyveler bulunur. B9 Vitamini (Folik Asit): Folat olarak da isimlendirilen folik asit, yeni hücrelerin üretilmesini ve kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar.
Yetersiz, dengesiz beslenme sonucunda yaşadığımız vitamin eksiklikleri – özellikle Kalsiyum ve b12- belirti olarak saç beyazlaması olarak karşımıza çıkabilir. Estetik bir kayıp olarak gördüğümüz saçın beyazlaması aslında ciddi bir sağlık sorununun da habercisi olabilir.
Tek başına lazer tedavisi ile olumlu sonuç alamayan sarı, gri ve beyaz tüy sahibi kullanıcılar n-melanin ile çok olumlu sonuçlar alabilmektedir. n-melanin ile çok sayıda kişi bu tüylerinden kurtulmuştur. n-melanin, tamamen doğal içerikli bir solüsyondur.
Melanin pigmenti yeterince üretilmediğinde saçlarımız rengini kaybeder. Melanin, saç tabakasında birikir ve saçların kızıl, kahverengi, sarı veya siyah parlamasını sağlar. Yaşlandıkça, saç hücreleri daha az melanin üretir.
Cilt, cilde rengini veren pigment olan melanin içerir. Daha fazla melanin olması cildi daha koyu hale getirir. Melanin ayrıca saç ve göz renginden de sorumludur. Cilt lekeleri, kişinin normal cilt tonundan farklı olduğu için farkedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri