Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Bu Besinler Bebekler de Soruna Neden Olabilir
Gaz yapması nedeniyle bazı besinlerin tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Parlak, şöyle sıraladı: Mercimek, bulgur, nohut, fasulye, mısır, yeşil mercimek, soya, yulaf gibi kuru bakliyatlar tüketilmemeli.
1) Gebelik Dönemi İçin Besin Takviyesi
Her yaştan kişinin alması gereken folik asit ve demir, gebelik döneminde en çok fasulyeden alınabilir. Ayrıca taze fasulye gaz yapar mı diyen anneler emzirme döneminde fasulyenin tüm türlerinden uzak kalabilir. Taze fasulye de bir miktar gaz oluşumuna neden olur.
Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
İlgili 24 soru bulundu
Anne ya da bebekte gaz problemi yaşandığında nane, anason, muskat, rezene, kekik gibi baharatlar mucizevi bir etki yaratır. Muskat: Rendeleyerek çay kaşığının ucuyla anne sütüne karıştırarak günde iki kez bebeğinize vermeniz bebeğinizin hem rahat uyumasını hem de gaz sancısı çekmemesini sağlar.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Hele hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar için gaz şikayeti dayanılmaz olabilir. Ancak hem nohut hem de kuru fasulyenin gaz yapmaması için sirke ve soğuk suyla yapabileceğiniz etkili bir çözüm var. Öncelikle yapmanız gereken nohut yada kuru fasulyeyi pişirmeden en az 12 saat önce ıslatmanız gerekiyor.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir. Bu besinleri iyice haşladıktan sonra suyunu süzerek pişirirseniz gaz yapıcı etkisini hafifletebilirsiniz.
-Emziren anneler kuru fasulye ,karnabahar, lahana,soğan,portakal, limon, greyfurt gibi gaz yapan besinleri tüketmekten kaçınmalıdır.
Özellikle kolik bebek annelerinin gaz sancılarını azaltabilmesi için gaz yapabilen kuru baklagiller, lahana, turp, karnabahar, brokoli, soğuk şekersiz süt ve yoğurt gibi besinlerin kontrollü tüketmesi gerekmektedir. Annenin yemeklerinde kimyon kullanması, bebeğin gaz sorununu azaltabilir.
Haşlanmış ve Tavada Yumurta Gaz Yapar mı? (
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Fasulye, vücut tarafından zayıf bir şekilde sindirilen bir tür karbonhidrat olan rafinoz içerir. Kalın bağırsaktaki bakteriler rafinozu parçalayarak gaz ve şişkinliğe neden olur.
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
Lahanagiller kışın yetişir, kış aylarında bu sebzeler yerine pazı, ıspanak, pırasa gibi gaz yapmayan sebzeleri tercih edebilirsiniz. Soğan fruktoz adı verilen doğal bir şeker içerir. Fruktoz da aynı rafinoz gibi anne sütüne gaz yapabilir.
Bebek 2-3 haftalık olduğunda başlar, 4-6 haftada en yoğun döneme ulaşır, çoğunlukla 3 ayda biter.
Çelik, "Anne üşütünce kendi karnı ağrır, bebeğe bir şey olmaz. Anne üşütürse en fazla kendi karnı ağrır, zira soğukta bağırsak hareketleri hızlanır, bu da karın ağrısı olarak hissedilir. Ancak bu durumun süt yoluyla bebeğe geçmesi söz konusu değildir. Anne gazlı içecek tüketirse bebekte gaz olmaz.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
FASULYENİN GAZ YAPMASI NASIL ÖNLENİR? * Kuru fasulye yemeğini pişirirken tencereye bir tutam karbonat veya kimyon ekleyin. Böylelikle yemeğin gazını önceden almış olacaksınız. * Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Rafine edilmemiş olan pirinç çeşidinin lif oranı oldukça yüksektir. Mide ile ilgili her türlü sorunu olanlara pirinç tüketimi önerilir. Bu sorunlardan bazıları mide ekşimesi, ishal ve mide bulantısıdır. Bu bakımdan gaz yapmayan bir yiyecek olduğu bilinmektedir.
Rafinoz düzeyleri yüksektir
Bu yüzden, rafinoz, mide ve ince bağırsaktan sindirilmeden geçip bağırsak bakterileri tarafından fermente edilmek üzere kalın bağırsağa ulaşabiliyor. Bu durum, metan, hidrojen ve karbondioksit gibi gazların üretilmesiyle sonuçlanarak şişkinliğe sebep oluyor.
Karnına sıcak havlu koymak. Bebeğe duş aldırmak ve sonrasında bebek yağı ile masajı yapmak (Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan masaj bağırsakları harekete geçirmekte ve arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.)
Anne sigara kullanmamalı. Kahveyi 1- 2 fincandan fazla tüketmemeli. Anne diyetinden inek sütü, turunçgiller, lahana, brokoli, karnabahar, turpgiller, çikolata, baharatlı gıdalar çıkartılmalı. Bebek loş, sessiz bir ortamda tutulmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri