Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü.
Fasulye nedir diye düşününce hepimiz otomatikman sebze cevabını veriyoruz. Ancak içinde taneleri yani tohumları olduğu için taze fasulye meyve kategorisinde yer alıyor. Mısır: Birçok tahıl, bitkinin tohumu ya da çiçeği olduğu için meyveler arasında sayılıyor.
Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.
İlgili 37 soru bulundu
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Zeytin bir meyve türüdür.
Avokado klimakterik bir meyvedir (muz da bir diğeri) bunun anlamı, meyve ağaç üstünde olgunlaşmaya başlar ancak esas olgunlaşması (sararıp) yenilecek hale gelmesi ağaçtan koparıldıktan sonra olur. Avokado yeşil olarak toplanır ve dondurucuda 3.3 ile 5.6 derecede saklanır ve son güzergahına ulaştırılır.
Limon (Citrus × limon), yıl boyunca büyümeyi sürdüren, küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir.
Çiçeğin meyveye dönüşmesi sonucu oluşan domates, patlıcan, salatalık ve biber gibi gıdalar aslında meyvedir.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Lifli yapısı sayesinde diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında bulunan pırasa, bağışıklık sistemini güçlendirmek için de etkili bir sebze olarak tanımlanıyor.
Baklagiller arasında en iyi bilinenleri fasulye, soya fasulyesi, bezelye, nohut, yer fıstığı, mercimek, bakla, börülce, keçiboynuzu ve yoncadır.
Fasulyelerde %99 oranında kendine döllenme vardır. Fasulyede meyve bakla şeklindedir. Baklalar çeşide göre kılçıklılık, şekil, uzunluk, genişlik, dolgun ve yassılıkları ile renk bakımından büyük farklılık gösterir. Sırık Fasulye Bitkisi Görünüşü Fasulye tohumları bitkisel protein ve karbonhidrat yönünden zengindir.
Bitkisel ürünler, hayvanlar dışında elde edilen ürünleri gösterir. Bitkisel besinleri örnek verecek olursak mısır, tahıllar, pirinç, darı, çavdar, arpa, nohut, yulaf, fasulye, bulgur gibi ürünler bitkisel ürünleri gösterilebilir.
Çoğu kişi salatalığı sebze olarak bilir ve bu şekilde tanımlar. Ancak salatalık bir meyvedir. Çekirdekli bir yapıya sahip olan salatalık, bilimsel açıdan bakıldığı zaman meyve kategorisinde yer almaktadır.
Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
“Mısır, mısır bitkisinin çiçeğinden/tohum taslağından elde edilen bir tohumdur” diyor. “Dolayısıyla teknik açıdan bir meyvedir.” Daha doğrusu mısır, tohum zarfının tohum zarıyla sıkıca kaynaştığı (şeftalide olduğu gibi etli kısım) bir meyve tipi olan buğdaysı meyvedir.
Bizim ihtiyaçlarımızı karşılamamız için dört temel besin grubundan tüketmemiz gerekir. Mantar ise sebze grubunda yer almaktadır.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir.
Zencefil (Zingiber officinale), zencefilgiller familyasından bir metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan, kök yumruları baharat ve ilaç olarak kullanılan, çok yıllık bir bitkidir.
Ceviz, Juglandaceae (cevizgiller) familyasının Juglans cinsinden, tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ve bu ağaçların meyvelerinin ortak adı.
Hurma meyvesi de “cennet meyvesi” sayılmış. Hurma son yıllarda geleneksel olarak tüketilmeyen ülkelerde de tercih ediliyor. Boyutuna inat, doyurucu, besleyici ve bir o kadar da kullanışlı bir meyve.
Antep fıstığı (Pistacia vera), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve, bu meyvenin çekirdeği ve ağacıdır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir.
Meyve olarak günümüzde tüketilen bir gıdadır. Kestane ağaçta yetişen bir yiyecektir. Ağaçta yetişen ürünler yetkililer tarafından meyve olarak adlandırılıyor. Kestane de ağaçta yetişen bir ürün olarak, tüm yetkililer tarafından meyve olarak kabul ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri