Yer fıstığı ve soya fasulyesi, alerjik reaksiyona neden olan en yaygın baklagillerden ikisidir. Bu yiyeceklerden herhangi birine alerjiniz varsa, fasulyeye de alerjik reaksiyon gösterme riskiniz daha yüksektir. Fasulye alerjisi, fasulyede bulunan proteinlere karşı aşırı aktif bir bağışıklık reaksiyonunun sonucudur.
Kuru fasulye bünyesinde midemizin sindiremeyeceği kadar oligosakkarit bulunduruyor. Oligosakkarit, şeker molekülleridir. Midemiz ve ince bağırsaklarımız oligosakkariti sindiremez ve bu yüzden başka sevdiğimiz kuru fasulye olmak üzere diğer tüm baklagiller midede rahatsızlık yaşanmasına sebep olur.
En önemli noktalardan biri, fasulyeyi pişirmeden önce haşlama suyuna ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı kimyon, fasulye tükettikten sonra hissedeceğiniz gaz problemini büyük oranda ortadan kaldırır. Aynı şekilde kekik de fasulye pişerken ortaya çıkan gaz yapıcı moleküllerin parçalanmasını sağlayabilir.
Gereğinden fazla tüketilen taze fasulyenin zararı bulunmaktadır. Taze fasulyenin fazla tüketimi konusunda içeriğinde bulunan fitik asit sebebiyle kişide ve beslenme eksikliğine sebep olabilmektedir. Fitik asit, proteinlerin sindirilebilirliğini azaltmaktadır.
Kuru fasulyenin herhangi bir yan etkisi olduğu bilinmez. Ancak içerisinde bulunan oligosakkariti (bir şeker molekülü) mide ve ince bağırsaklar kolayca sindirilemez. Bu nedenle kuru fasulye mide ve bağırsaklarda şişkinlik ve gaz oluşturabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Fasulyeyi pişirmeden önce haşlama işlemi uygularken tencerenin içerisine 1 çay kaşığı kimyon koymak, gaz yapmasının önüne geçer. Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Fasulye, vücut tarafından zayıf bir şekilde sindirilen bir tür karbonhidrat olan rafinoz içerir. Kalın bağırsaktaki bakteriler rafinozu parçalayarak gaz ve şişkinliğe neden olur.
Taze fasulyenin, içinde bulunan lif ve vitamin miktarı nedeni ile tüketilmesi gerekir. Ama çok bilinmese de içinde bulunan şeker miktarından dolayı gaz yapabilen bir sebzedir. Genellikle kuru fasulyenin gaz yaptığı düşünülse de aslında taze fasulye de gaz sancısına ve şişkinliğe zaman zaman yol açabilir.
Ayrıca taze fasulye gaz yapar mı diyen anneler emzirme döneminde fasulyenin tüm türlerinden uzak kalabilir. Taze fasulye de bir miktar gaz oluşumuna neden olur.
Baklagiller, neredeyse tüm mutfaklarda kullanılan ve besin değeri açısından yüksek besinlerdir. Ancak baklagiller bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir ve bu alerjiler sık görülen alerjilerdendir.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
Bitkisel protein ve lif içeriğinin yüksek, doymuş yağ içeriğinin düşük olması bakımından kurubaklagiller karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesi gereken besinlerdendir.
Orta Düzeyde kan yapıcılar: 3-5 mg demir içeren besinler, sülfürü alınmış kuru kayısı, pişmiş pancar yaprakları, hurma, çok yağsız organik et, kuru fasulye, kırmızı acı biber, pişmiş ıspanak ve kuru ya da taze bezelyedir.
Fasulye, en sık rastlanan sekiz gıda alerjenlerinden biri değildir. Fasulye alerjisi görülme sıklığı düşük bir besindir.
Ancak hem nohut hem de kuru fasulyenin gaz yapmaması için sirke ve soğuk suyla yapabileceğiniz etkili bir çözüm var. Öncelikle yapmanız gereken nohut yada kuru fasulyeyi pişirmeden en az 12 saat önce ıslatmanız gerekiyor. Ancak ıslatma suyunun sıcak değil soğuk olması gerekiyor.
Kuru fasulye kilo yapmaz, bilakis bağırsak hareketlerini hızlandırır metabolizmayı çalıştırır.
baklagillerde bulunan oligosakkaritlerin sindirimi için enzimlerimiz yetersiz kaldığı için, bu besinler yendiğinde bağırsaklarda normalden daha fazla gaz oluşur. bunu tamamen önlemek olası değil, ancak bu besinler ne kadar iyi pişerlerse sindirimleri de o kadar kolay olacaktır.
Fasulye ve nohut aslında genel olarak harika birer lif ve protein kaynağıdırlar. Ancak, sindirimi zor olan bazı şekerler barındırdıklarından şişkinlik yapabilirler. Bunları sindirime yardımcı kimyon gibi baharatlarla beraber tüketebilirsiniz.
Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler
Brokoli, lahana, kara lahana, Brüksel lahanası, ıspanak, yeşil fasulye, kuşkonmaz ve bezelye gibi sebzeler ise, gastrite iyi gelen koyu yeşil yapraklı sebzelerden bazılarıdır.
Taze fasulye karaciğer ve böbrekler için de iyi bir besindir. Böbrek taşı düşürülmesine yardımcıdır. Karaciğer yetmezliğine karşı faydalıdır. Zehirlenmeler sonucu yenilmesi iyileşmeyi kolaylaştırır.
Fasulye, içerdiği oligosakkarit adlı şeker nedeniyle gaz yapıyor. Nasıl mı? fasulye, oligosakkarit adı verilen bir şeker molekülü içerir. bu tür şekerler, mide veya ince bağırsak tarafından sindirilemez. çok sayıda bakteri türünün onları parçalamaya başladığı kalın bağırsağa geçerler.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
- Yemeklerden hemen sonra nane, anason ya da papatya çayı içmeyi deneyin. - Rezene çayı, tozu da gazı azaltmaya yardımcı olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri