Ülkemizde portakal hasatı kasım ayı başından mayısın ikinci haftasına kadar sürmektedir. Ancak üreticiler pazar talepleri nedeniyle hasat zamanı itibariyle bu dönemlerin dışına çıkarak ürünlerini haziran ayı sonuna kadar ağaçta bırakabilmektedirler.
Ocak ayı portakalı bolca göreceğimiz aylardan biridir. İçeriğindeki C vitamini beta-karoten ile birlikte çalışarak vücudu temizler, enfeksiyonlara karşı dirençli olmamızı sağlar. Kışın vazgeçilmezlerinden portakal, lif bakımından zengin kalori bakımından düşük olması sebebiyle uzun süre tok kalmanızı sağlar.
Genel olarak aşılanmış portakal ağaçları, 3. veya 4. yıldan itibaren meyve vermeye başlarlar ve sağlıklı oldukları sürece yarım yüzyıl boyunca meyve vermeye devam ederler. Ancak, en verimli dönemleri 10 ila 40 yaşları arasındadır. Ortalama sağlıklı ve olgun bir portakal ağacı 200-350 adet portakal üretir.
Yazlık portakal (Valensiya), esasında İspanyol kökenli bir portakal türüdür. Yıllardır bahçelerimizde yetiştirir, bölge halkı olarak tüketiriz. Finike'de halk arasında 'yaz portakalı' olarak da bilinir. Nisan ayında olgunlaşmaya başlar, Haziran ayına kadar hasat edilebilir.
Ülkemizde yetiştirilen portakalların %60'ı Akdeniz Bölgesinin Hatay, Adana ve Mersin ve Antalya illerinden elde edilmektedir. Ayrıca Muğla, İzmir ve Aydın'da portakalın en çok yetiştiği iller arasındadır. Doğu Karadeniz'de ise Rize ilinde yetiştirilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
5) Portakal
Portakal size ilaç gibi gelecek bir kış meyvesidir.
Portakal Ekim ve Mayıs ayları arasında toplanır.
Bu çeşitler ekşi, tatlı, çekirdekli ve çekirdeksiz olarak sınıflandırılabilir. En kaliteli portakal türü Washington cinsidir. Bu portakallar Antalya'nın Finike ilçesinde yetişir. En iyi portakal ödülünü Antalya - Finike (Çavdır Köyü) aldığı bilinmektedir.
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir. Finike Çavdır köyü portakalı, en iyi portakal ödülü almıştır.
Doğu Karadeniz ve Ege kıyıları da portakal üretiminin yapıldığı yerlerdir. Türkiye'deki portakal üretiminin %60'ı Hatay, Antalya, Adana ve Mersin illerinden karşılanmaktadır. En kalitelisi ise Washington cinsi olarak bilinen portakaldır ve Antalya'nın Finike ilçesinde yetişmektedir.
Portakal ağaçları suyu çok sever.
Hem yemelik hem sıkmalık
Bildiğimiz diğer portakalların aksine bahar aylarında sezonu başlar. Nisan, Mayıs hatta Haziran ayında bile hasat edilebilir. Az miktarda çekirdek içeren sulu ve lezzetli bir portakal türüdür. Hem yemelik hem de sıkmalık olarak tüketilir.
Pek çok kişi portakalı mevsimine uygun şekilde tüketerek tamamen sağlıklı ve doğal bir vitamin alımı sağlamaktadır. Portakal her ne kadar kış meyvesi olsa da yaz aylarında ve sıcakta yetişmektedir. Bu nedenle yaz aylarında yetişen ve çiçek veren portakal, kış aylarında tüketilmeye başlanmaktadır.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Diyetisyen Ertuğ, sonbahar meyveleri arasında; üzüm çeşitleri, incir, mürdüm eriği, kızılcık, hünnap, böğürtlen, frambuaz, kuşburnu, elma, nar, armut, mandalina, portakal, greyfurt, muz, ayva, cennet hurması, kivi, muşmula ve kuşburnunun yer aldığını belirterek, "Sebzeleri ise; kereviz, yer elması, pırasa, beyaz lahana ...
Portakal ağacı yaprak dökmeyen, 50-60 yıl verimi olan bir ağaçtır. İyi bakımlı olan bazı portakal ağaçları 100 yıl veya 100 yıldan daha da fazla yaşayabilir.
Mart sonunda başlanan hasadın nisan ayının 15'ine kadar devam edeceğini belirten Özen, "Hasadı yapılan portakalın bir kısmı direkt satışa sunuluyor, bir bölümü de soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Bazı aracılar da direkt yurt dışına ihraç ediyor.
Portakalların kabuğu ince ve parlak renkte olanları seçilmeli. Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.
tadı kof portakala göre daha leziz, iç zarının ince olması nedeniyle yemesi daha kolay olan portakal türü. sanırım kabuğunu soymak daha meşakatli olduğu için tercih edilmiyor. soymadan kesip suyunu sıkın demişler, o yüzden sıkma portakal olarak bilinegelmiş.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Hatay Arsuz'da bulunan Ahmet Okan Çiftliği'nden sofralara uzana göbekli portakal, geç mevsimde olgunlaşan bir cins olup tatlı ve bol suludur. Yemeye elverişli olduğu kadar sıkmaya da çok uygundur. Kabuğu ve eti koyu renkli olan göbekli portakal yüksek aromalı ve çok lezzetlidir.
Serin ortamlarda saklanması önerilen sıkma portakal, tatlı ve mayhoş lezzetiyle birlikte kendine özgü hoş kokusuyla sevilerek tüketilen meyveler arasında yer alıyor. C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyve olan sıkma portakalları tek tıkla sepetinize ekleyebilirsiniz.
Portakal ilk olarak Güney Çin, Kuzeydoğu Hindistan ve Myanmar'ı kapsayan bir bölgede ortaya çıkmıştır ve adından ilk kez MÖ 314'de Çin literatüründe söz edilmiştir. 1987 yılı itibarı ile portakal ağaçları dünyada en çok yetiştirilen meyve ağacı olmuştur.
Mandalinalarımız ağustos ayındalerkenci mandalina cinsleri ile başlar. Erkenci mandalinalar, yeşil renkli ve ekşimsi olurlar. Havaların soğuması ile eylül, ekim, kasım aylarında sarı ve turuncu renkli satsuma ve rize türleri ile devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri