FAT32 sürücülerinde kullanılan küme kapasiteleri disk sığalarına göre aşağıdaki gibidir: Disk kapasitesi Küme sığası: 260 MB'den az 512 bayt. 260 MB - 8 GB 4 kilobayt.
NTFS ve FAT32 dosya sistemleri aşağıdaki şekillerde farklılaşır: FAT32 dosya sistemi, 4 GB'tan büyük dosyaları depolayamaz, ancak NTFS dosya sistemi depolayabilir.
FAT32 nedir? FAT32, özellikle çıkarılabilir USB flash sürücüler ve SD bellek kartları olmak üzere harici sürücüler için varsayılan dosya sistemi olarak kabul edilir. Windows ve macOS gibi büyük cihazlarda ve işletim sistemlerinde kullanılabilecek en uyumlu dosya sistemidir.
Büyük dosya ve bölüm boyutu desteği: exFAT, FAT dosya sistemlerine kıyasla çok daha büyük dosya boyutlarını ve bölüm boyutlarını destekler. 4 GB'den büyük dosyaları işleyebilir ve bu sayede büyük medya dosyalarını veya disk görüntülerini saklamak için uygundur.
Harici depolama cihazınızı PC'ye bağlayın ve Windows Dosya Gezgini'ni açın. Adım 2. Hedef cihazı bulun ve sağ tıklayın, "Biçimlendir" i seçin. Adım 3. "Hızlı Biçimlendir" i işaretleyin, dosya sistemini "NTFS" olarak ayarlayın ve biçimlendirmeye başlamak için "Başlat" a tıklayın.
İlgili 44 soru bulundu
Şu an için FAT dosya sisteminin FAT12, FAT16, FAT32 olmak üzere üç tipi bulunmaktadır. Bu FAT tipleri ve isimlendirilmelerindeki farklılıkların sebebi, FAT yapısındaki mevcut girdilerin bit olarak boyutlarının farklı olmasıdır. Bir FAT12 girdisinde bit sayısı 12, FAT16 girdisinde 16, FAT32 girdisinde 32 bit'tir.
NTFS dosya sisteminin maksimum dosya boyutu teorik olarak 16 terabayttır. FAT dosya sistemi, NTFS'ye göre birçok işletim sistemiyle uyumlu olma avantajına sahiptir. Örneğin, FAT32 Microsoft DOS, Windows 98, Windows 2000, Windows XP, Windows 7 ve Windows Vista ile de çalışır.
NTFS, FAT32′ye göre daha hızlı çalışır. Fakat belleğinizin ömrü de ona göre kısalır. Sonuç olarak USB belleklerinizde FAT32 kullanmanızı öneririm. Yüksek kapasiteli harici diskleriniz de NTFS kullanmanız daha iyi olacaktır.
exFAT'i, NTFS'den fazla cihaz desteklemektedir. exFAT disk formatında dosya boyutu ya da bölüm boyutu sınırı bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra FAT32'nin sunduğuna oranla daha büyük dosya boyutu ve bölüm ihtiyacınız varsa ve NTFS'nin sunduğundan daha fazla uyumluluğa ihtiyacınız varsa exFAT tam size göredir.
FAT32, hem Mac hem de Windows işletim sistemleri tarafından tanındığından sık duyduğunuz bir seçenektir ancak güvenlik sunmaz ve dosya boyutunu 4GB ile sınırlandırır.
FAT 32 de ise 32bit yani 4 byte tır fakat ilk 28 byte ı kullanılmaktadır.
FAT32; Windows, Linux ve MAC OS gibi farklı işletim sistemlerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Yani FAT32 dosya sistemi, diğer işletim sistemlerine kolaylıkla taşınabilmektedir. Bu dosya sisteminin en büyük dezavantajı ise büyük dosyalar ile çalışmamasıdır.
Windows 11 işletim sistemi
Windows arama çubuğuna [Dosya Gezgini] yazın① ve [Aç]② öğesine tıklayın. Dosya Gezgini penceresinde, [Bu Bilgisayar]③ öğesini seçin. USB flash sürücünüze sağ tıklayın④, ardından [Biçimlendir]⑤ öğesini seçin. Dosya sistemini [FAT32]⑥, ardından [Başlat]⑦ öğesini seçin.
FAT32 sadece 32 GB kadar bir bellekde yapabilirsiniz. Yani disk yönetimine girin birimi sil deyin flash belleğinizi seçip sonra yeni birim oluştur deyin 30000 yazın ileri deyin. Biçimlendir seçeneklerinde çıkacakdır fat32.
Disk Yönetimi'nde, exFAT USB veya harici cihazınıza sağ tıklayın, "Biçimlendir" seçeneğini seçin. Adım 4. Dosya sistemini FAT32 olarak ayarlayın, "Hızlı Format" ı işaretleyin ve onaylamak için "Tamam" ı tıklayın. Biçimlendirme işlemi bittiğinde, cihazınız dosyaları FAT32 biçiminde kaydetmeye ve aktarmaya hazırdır.
FAT32 Nedir? FAT32, 1970'li yıllarda Windows işletim sistemi için geliştirilmiş en eski dosya sistemidir. Bu sistem 500 K'dan daha küçük boyutlardaki disket sürücüler için tasarlanmıştır. Bu dosya sisteminin FAT12, FAT16 ve FAT32 olmak üzere üç farklı versiyonu vardır.
Bu FAT32 sınırlamasından dolayıdır. 4GB' tan büyük olan dosyalar FAT32 hacmine kaydedilemez. Flaş belleği exFAT veya NTFS' e biçimlendirme sorunu çözecektir.
exFAT (Extensible File Allocation Table), Microsoft tarafından 2006 yılında tanıtılan ve USB flash sürücüler ve SD kartlar gibi flaş bellekler için optimize edilmiş bir dosya sistemidir. exFAT, Microsoft'un belirtimini yayınladığı 28 Ağustos 2019 tarihine kadar tescilliydi.
Cevap içeride... USB flaş disklerinizde hangi dosya sistemini kullanmalısınız, FAT32 mi, NTFS mi? Flaş diskiniz için en uygun dosya sistemi, neredeyse her cihazda çalışan FAT32'dir. NTFS dosya sistemi, harici sabit diskleriniz için iyi bir seçenek olsa da, USB çubuğunuz için çok uygun olmayabilir.
USB'yi daha eski bilgisayarlarda veya dijital resim çerçeveleri, TV setleri, yazıcılar veya projektörler gibi PC olmayan sistemlerde kullanmak istiyorsanız, evrensel olarak desteklendiği için FAT32'yi seçin; Ek olarak, aynı bilgisayarda birden fazla farklı işletim sistemi kullanıyorsanız, FAT32 yine iyi bir seçimdir.
Çoğu USB flash bellek, kutudan çıktığında FAT32 dosya sistemine sahip olacaktır. Eski/modern bilgisayarların (PC ve Mac) yanı sıra oyun konsolları ve USB bağlantı noktalı diğer cihazlar için en uyumu dosya sistemidir. exFAT USB flash bellekler için ideal dosya sistemidir.
Kısaca NTFS, 4 GB'dan büyük dosya boyutlarını, 32 GB'dan büyük bölümleri destekler, boş alanı FAT veya FAT32'den daha iyi yönetir ve daha öz bölünmeye yol açar. Ayrıca anında şifreleme gibi bazı güvenlik özelliklerine de sahiptir.
NTFS (New Technology File System; Yeni Teknoloji Dosya Sistemi), Windows NT'nin standart dosya sistemidir ve Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003 ve Windows Vista'da da standart olarak kullanılmıştır. Microsoft'un önceki FAT dosya sisteminin yeniden yapılandırılmasıyla oluşmuştur. Max dosya no.
Ntfs 2 tb desteklemektedir.
NTFS, Microsoft'un Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista , Windows XP , Windows 2000 ve Windows NT işletim sistemlerinde kullanılan birincil dosya sistemidir aynı zamanda. Windows Server işletim sistemi hattı öncelikle NTFS kullanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri