Ses gücü üç oktava kadar çıkan bu enstrüman, Türk ve Arap kültüründe yaygın olarak çalınan ve dinlenen klasik bir türdür. Yarım armudu andıran gövdesel yapısı genellikle sert ağaçlar olan ceviz, gürgen, zeytin, erik, vengi, maun gibi ağaçlardan yapılır.
Kaliteli bir udun sahip olduğu özellikler kalitesine kalite katan bazı özellikler bulunmaktadır. Udun büyüklüğü, genişliği, işçiliği, kullanıldığı malzemeler, ağırlığı, dayanıklılığı, çıkardığı sesin güzelliği, çalma kolaylığı gibi unsurlar bir udun kalitesini ortaya koymada yeterli unsurlardır.
0532 578 43 39 Telli çalgılar ailesi içinde yer alan ud/ut, mızraplı ve perdesiz bir enstrümandır. Hüzünlü makamların nadide icracısı olan ud, çalınması zor bir müzik aletidir.
Tarihi eski yüzyıllara kadar dayanan bir çalgı aleti olan ud; perdesiz olarak tasarlanmıştır ve telli, mızraplı çalgılar grubunda yer almaktadır. Udun gövde kısmı yarım armudu andıran bir şekle sahiptir ve gövde kısmının sert olması için gürgen ve maun gibi ağaçlar kullanılmaktadır.
ÖZ: Türk mûsikîsi'nin telli çalgılarından biri olan ud, târihi itibârıyla köklü bir geçmişe sahip olmasının yanı sıra, ses tonu bakımından da ayırt edici bir özelliğe sahiptir.
İlgili 39 soru bulundu
Bizler ud kursu olarak öğrencilerimizden edindiğimiz tecrübe ile ortalama 30 dakika çalışma ile 3 ay içerisinde akıcı şekilde enstrüman öğrenmenizi sağlıyoruz.
Tarihin en eski telli enstrümanlarından olan Ud Farabi döneminde perdeli ve tahta mızrağı olarak çalınıyordu. X. döneminden sonra perdeler artık terk edilerek perdesiz bir çalgı olarak devam edildi. Bundan dolayı aslına bakarsanız günümüzde perdeli olarak Lavta sazını görebiliyoruz.
Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli, kısa saplı lavta cinsinden telli çalgı. (İran'da barbat adıyla da bilinir.)
Udun 20 ya da 21 tane eş parçadan meydana gelen sırt bölümü bulunmaktadır. Mızraplı bir müzik aleti olan ud, diğer mızraplı müzik aletlerine göre çok daha uzun bir mızraba sahiptir. Ud çalarken sol el ile hangi tele basılıyorsa sağ elde duran mızrap ile de o tele vurulmalıdır. Bu şekilde ud çalınmaktadır.
Ut yapımı hakkında özet bilgiler
En önemlisi kemanda da olduğu gibi üst tabladır. Seste başarı elde edebilmek için tablanın yani göğsün kaliteli ve çok kuru ladin ağacından yapılması gerekir. Ancak güzel ve yumuşak bir ses elde etmek için tabla kalın olmamalıdır.
Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişiler için çello, öğrenmesi en zor enstrümanlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise müzik kulağının henüz oluşmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle disiplinli çalışma olmadan çello öğrenmek zordur.
Gitar, en kolay öğrenilen enstrümanların başında gelir. Gitar çalmayı kendi başına öğrenen insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.
Ud – Kopuz
Onbir telli, mızrapla çalınan bir enstrümandır. Kısa saplı ve geniş gövdelidir. Asya kökenlidir.
Udun parçaları şunlardır: Tekne, göğüs, sap, burgu, perde, köprücük ve tel. Udun telleri genellikle 11 adettir ve 5 çift ile 1 tek tel şeklinde dizilir. Teller arasındaki ses aralığı ise şöyledir: (Sol, Do, Fa, Si bemol, Re). Ud çalmak için özel teknikler ve ritimler vardır. Udun tarihi ise çok eskilere dayanmaktadır.
Kuvvetli zımparalama işlemi, burgunun kalınlığını azaltır, bu da yuva ile temasında dengeyi bozar. Daha sonra, yaylı sazların burguları için hazırlanmış olan burgu (kulak) macunu sürülebilir. Ancak yurdumuzda bulmak zordur. Aynı işi, iki malzeme görebilir: Tebeşir ve sabun.
-Udun gövdesindeki kirlenmeyi (cilalı bölgeler) hafif nemli ve sabunlu bir bezle silebilirsiniz. -Klavyede biriken kir olursa alkol ile silebilirsiniz.Daha iyisi müzik aleti satan mağazalarda bulunan özel üretim limon yağı ile silmektir. Bu limon yağı hem kiri temizler hem de klavyedeki ağacı korur.
Ud benzeri ilk çalgının eski Mısır'da 19-29. sülâleler döneminde (m.ö. 1320-1085) yapıldığı sanılmaktadır. Bu dönemden kalma kil kabartmalardan birinde udun atası sayılabilecek bir çalgı tasvir edilmiştir. Milâttan önce VIII. yüzyıla tarihlenen kilden bir Elam figüründe de buna benzer bir çalgı vardır.
Son kullanma tarihi, bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son kullanılabileceği tarihtir. Bu tarihten sonra ürünün kullanımı veya tüketilmesi risk taşıyacağı için ürünler bu tarihten sonra satılamaz. Bu kodlamaların çoğu, inkjet kodlama makinası denilen cihazlarla yapılmaktadır.
Etkileyici bir sese sahip olan ve birçok geleneğe hitap eden ud; geleneksel Türk çalgıları arasında da yer alan telli ve mızraplı bir çalgıdır. Arapçadaki ismi sarısabır anlamına gelen el-oud kelimesinden dilimize geçen ud; perdesiz bir enstrümandır. 11 ve 12 ya da 13 telli olarak kullanılır.
Mutlu Torun, Coşkun Sabah, Osman Nuri Özpekel, Mehmet Emin Bitmez, Metin Şentürk, Yurdal Tokcan, Hakan Aydınlık, Fatih Ahıskalı, Hakan Emre Ziyagil.
Bir musiki üstadıydı. Kanun adındaki çalığı aletini o buldu. Ayrıca rübab denilen çağlıyı da o geliştirip, bu günkü şekle soktu. Birçok bestesi vardır.
Ud Telinde Cızırdama
Ud teli doğru takılmamış olabilir. Teller fazla eskimiş ve koma yapıyor olabilir. Ud telinin bağlantı yerlerinde hatalı düğümler yapılması bunun sebeplerinden biridir. En riskli tel cızırdama sebebi Ud tesviyesinde klavyede doğru işlemlerin yapılmayışıdır.
Telli mûsiki aletlerinden biri. Türk mûsikisinde müzik aletlerinin tamamını ifade eden bir terim, daha çok halk müziğinde kullanılan telli bir çalgının adı.
Ud, Orta Doğu'nun köklü tarihine dayanan geleneksel perdesiz bir telli çalgıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri