M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
Ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin yaşı 2004'te 63, 2016'da ise 65 olarak değiştirildi. Bu araçları kullananlar 66 yaşından gün aldıktan sonra işi yapmaya devam ederse ceza kesiliyor.
Tır ehliyeti alma yaşı 21'dir. Tır ehliyeti CE sınıfı ehliyet ile alınabilir. CE sınıfı sürücü belgesi, araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kg'ı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
Eğer 21 yaşından küçükseniz yada C sınıfı bir ehliyetiniz yoksa Tır ehliyeti alamazsınız. B sınıfı ehliyeti olmayan da c sınıfı ehliyet alamaz. C sınıfı ehliyetinizi aldıktan sonra yapmanız gereken tek şey kalıyor o da ehliyetinizi CE sınıfı tır ehliyetine çevirmek.
Tır ehliyeti alabilmek için 21 yaşından gün almak değil, 21 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. Bir örnek ile bunu izah edecek olursak 11 Nisan 2000 doğumlu bir kişi, tır ehliyeti almak için 12 Nisan 2021 tarihinde başvuruda bulunabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Çekici diye de tabir edilen tırları sürebilmeniz için bu araçların ehliyetini almanız gerekiyor. Öncelikle tır ehliyeti diye bir şeyin olmadığını bilmelisiniz. CE sınıfı ehliyet alan herkes tır ve kamyon gibi ağır vasıta araçları kullanabilir.
Tır ehliyeti almak isteyen kişilerde aranan ilk şart C sınıfı ehliyete sahip olmaktır. C sınıfı ehliyet alabilmeniz için de daha öncesinde normal araçlar için kullanılan B sınıfı ehliyetinizin bulunması gerekir. Ayrıca kişi 21 yaşını doldurmuş olmalı ve sürüşü engelleyecek nitelikte bir sağlık problemi bulunmamalıdır.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
Tır Şoförü Olmak İçin Gerekenler
İlkokul diploması olup 22 yaşından gün alan kişiler, tır şoförü olabilirler. Tır şoförü olabilmek için öncelikle C sınıfı ehliyete başvurmak gerekir. C sınıfı ehliyet sahibi olan tır şoförü, daha büyük bir araç kullanmak isterse CE sınıfı ehliyete başvurur.
Bir AB Üye Devleti, bir AEA Üye Devleti ya da İsviçre vatandaşlığına sahip değilseniz ancak yine de tır şoförü olmak için koşulları karşılıyorsanız, Federal İstihdam Ajansının (BA) gerekli ikamet iznini onaylaması durumunda Avrupa genelinde ve Almanya'da profesyonel bir sürücü olarak çalışabilirsiniz.
eleman.net verilerine göre, Tır Şoförü 2023 yılında ortalama 30.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Tır Şoförü , Temmuz 2023 yılında ortalama 30.800 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 24.420 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Tekin, "E sınıfı dediğimiz otobüs gibi büyük taşıtlar için ehliyetlere direkt müracaat yapılamayacak, B sınıfı olan otomobil ehliyetiyle minibüs kullanma yetkisi de ortadan kalkacak. Uygulama 10 Aralık'a kadar sürücü kurslarına başvuranları kapsamayacak" dedi.
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü 2021 yılında yeni düzenlemeye göre karayolu yük ve yolcu taşıyan ticari araç kullanan şoförlerde araç kullanımı yaşını 65'ten 69'a çıkardı. Kişilerin 69 yaşından yaş almamış olması yani 69 yaşından küçük olması şart koşul olarak biliniyor.
69 yaşından gün almış kişiler ticari taksilerde şoförlük yapamayacak. Genelge kapsamında 69 yaşından gün alanların şoförlük yapamayacağı belirtildi. İTEO Başkanı Aksu'nun mesajı şöyle: Değerli meslektaşlarımız; Ticari taksi alımı için ve şoförlük yapabilmek için 65 olan yaş şartı 68 olarak değiştirilmiştir.
2016 yılından önce alınan E Sınıfı ehliyetinizi 28.04.1997 tarihinden önce alanlar TIR (çekici) kullanabilirler. Bu tarihten sonra E alanlar TIR kullanmak için mutlaka CE sınıfı ehliyete baş vurvaları gerekir.
Kamyon ve Çekici Ehliyeti
Ancak değişen yönetmelikle birlikte direk Tır ehliyeti almak mümkün olmamaktadır. Tır kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı), ardından Kamyon Ehliyeti (C sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz.
C Sınıfı (Dorsesiz Tır) ehliyeti almak isteyenlerin öğrenmesi gereken bilgilerin tamamı Kültür Sürücü Kursu videomuzda yeralmaktadır.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
CE sınıfı ehliyet almak için C sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. 21 yaşından gün alanlar CE sınıfı ehliyet alabilirler. B'den C'ye geçiş yapacak adaylarının yazılı sınava girmeleri gerekmemektedir. Sadece direksiyon sınavına girmeleri yeterlidir.
*B sınıfı ehliyetiniz olmadan C sınıfı ehliyete başvuru yapamıyorsunuz. *B sınıfı ehliyetten C sınıfı ehliyete geçişlerde kurs ücreti 9000 TL, direksiyon sınav ücreti 295 TL, 4.927 TL vergisi vardır.
Çok sayıda kişi E sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir veya E ehliyet hangi araçları kullanır sorularına cevap arıyor. E sınıfı ehliyet sahipleri, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanabiliyor.
Bunun yanı sıra tır ehliyeti almak için gereken bir diğer kriter ise en az ilkokul seviyesinden mezun olmuş olmaktır. İlkokulu bitirdiğine dair bir belge sunamayan kişiler ehliyet başvurusu yapamaz. Gerekli olan son kriter ise sürücü kursunun istediği sağlık testlerinden geçmektir.
7500 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1 sınıfıdır, C1 sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) 12000 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1E sınıfıdır, C1E sınıfı için C1 sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) Kamyon ve çekici (C sınıfıdır, C sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
Yeni ehliyete geçiş yapmak isteyenler için e sınıfı ehliyet fiyatları 13+2 TL'dir. Mevcut yeni ehliyet kayıp veya yıpranmış ise bu durumda 145+624 TL olmak üzere 769 TL ödeme yapılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri