Fren merkezinin arızalanması frenle ilgili aklınıza gelebilecek türlü sorunlara neden olmaktadır. Frene bastığınızda aracınızın hiç durmamasından, sağa sola çekmesine, fren pedalının takılı kalması, geri gelmemesi ya da geriye gitmemesine kadar pek çok arızaya neden olabilir.
İki pistondan oluşan fren merkezisinin arızalanması durumunda aracınızda görülecek belirtileri şu şekildedir; Fren pedalı takılı kalır ve ileri doğru gitmeyebilir. Fren hiç tutmayabilir. Fren pedalına bastığınızda zemine değecek kadar aşağı inebilir.
Fren Merkezi Ne İşe Yarar? Fren ana merkez silindiri fren yapma esnasında fren balatasında seviyenin azalması halinde hidrolik basıncın artmasını sağlar ve aracınız güvenli şekilde durmasına yardımcı olur. Bünyesinde iki piston bulunduran fren merkezi frenleme sisteminin hatasız çalışmasını sağlamaktan sorumludur.
Fren Havası Alma Yöntemleri
Manuel Hava Alma : İlk olarak doğru fren sıvısını almalısınız. Bundan sonra arabayı bir yere monte edin ve lastiklerini çıkartın. Sonra hava alma vidasını gevşetin. Ardından fren hidroliği seviyesini kontrol edin.
İlgili 18 soru bulundu
Fren hidroliği deposundaki sıvının hareketini gözlemleyin. Fren hidroliğinde hafif bir çalkalama, işi doğru yaptığınızı gösterir . Bununla birlikte, önemli bir sıvı püskürmesi fark ederseniz , fren sisteminde hala bir miktar hava kabarcığı vardır. Bu durumda, fren hava alma prosedürünü tekrarlamanız gerekecektir.
Frenden gelen hava sesi: Fren sistemi elemanlarından biri olan Westinghouse, motordan aldığı emiş ile çalışmaktadır. Sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için hava kaçağı olmaması gerekir. Fren pedalına bastığınızda gelen hava sesi ve aynı zamanda aracın teklemesinin nedeni westinghouse'un hava kaçırmasıdır.
Fren kaliperi bozulursa aracın yavaşlamasında ve durmasında sorunlar olabilir. Eğer arıza durumu varsa kaliperin tamir edilmesi ya da değiştirilmesi gerekmektedir.
Boşluk çok düşük ayarlandığında, fren balatası ve disk birleşir, sürtünmeye neden olur ve böylece fren sistemi aşırı ısınarak kötü fren performansına, fren sürtünmesine, sese ve hatta kalıcı disk hasarına neden olur.
Fren kaliperleri kirlendiğinde ve paslanma yaptığında da fren hidroliği sıvısında sızma meydana gelebilir. Bu durumda kaliperlerin değişmesi gerekmektedir. Arızalı fren kaliperleri kullanılmaya devam edildikçe fren balatalarının aşınmasına neden olur.
Fren merkezi değişim fiyatı
Hatta bazı fren merkezleri paslanıp yer tuttuğu ve rahat bir şekilde sökülemediği için kaynayıp, tornacı yardımı ile çıkabiliyor. Ortalama bir fiyattan söz edecek olursa fren merkezini 100-200 TL arasında değişen rakamlarda değiştirebilirsiniz.
Fren servosu çıkışındaki itme çubuğu, fren merkez silindirindeki birinci pistonu ileri iter, piston ileri hareket ederken önündeki odacıktaki fren yağında basınç oluşturur, bu basınç hidrolik yağ hem önündeki ikinci pistonu ileri iter, hem de 1. fren hattına gönderilen hidrolik basıncı oluşturmuş olur.
Fren ana merkez silindirinde hidrolik yağı kaçağı olabilir. Yine fren sistemindeki bağlantı noktaları gevşemişse buralardan yağ sızabilir. Tekerlek fren silindiri ya da balatalar aşınmış olabilir. İki durumda da sızıntı olacak ve yağ azalacaktır.
Fren hidroliği olarak bilinen bu malzeme, fren sisteminin sağlıklı çalışmasına her zaman destek verir. Yağ eksilmesi durumunda sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun, frende bir yumuşama olur ve frene bastığınız zaman aracınızın durması mümkün olmaz.
Fren boşalması ya da fren patlaması olduğu zaman, motor devrini fren gücüne çeviren 'Motor freni' yapmak gerekir. Motor freni yaparken, vitesi sırasıyla alt vitese almak gerekir. Beşinci vitesten bir anda ikinci vitese almak çok yanlış olur. El frenini kullanacaksak, el fren pedalını iki-üç diş yukarı almak gerekir.
Arıza Kontrolleri
İlk olarak araç çalışır durumdayken motoru stop ettirin ve fren pedalına birkaç kez basın. Bu işlemi yapmanız halinde fren pedalı pompalanacaktır. Yaklaşık olarak üçüncü basışınızdan sonra fren pedalı sertleşmez ise westinghouse fren sisteminde arıza olmadığını anlayabilirsiniz.
Çünkü frene basıldığında araçtaki ağırlık transferi arkadan öne doğru giderek arka tekerleklerdeki yol tutuşunun azalmasına ve dolayısıyla arkadan kaymanın artmasına neden oluyor.
Ani Kalkış Ve Ani Fren Ciddi Zarar Verir
Aynı şey sert duruşlar için de geçerli. Elbette bazen yüksek hızda durmalar kaçınılmazdır, ancak balataların ve rotorların daha fazla aşınmasına neden olurlar. Savunmacı ve istikrarlı bir şekilde sürmeye çalışın.
Günlük yaşamdaki birçok araç hidrolik fren sistemine sahip. Devamlı olarak nemi hapseden fren hidrolik sıvısının yüksek kaynama derecesi bulunur. Fakat nemi sürekli emdiği için bu derece zamanla düşer ve özelliğini kaybeder. Tüm bunlara ek olarak fren hidrolik sıvısı azaldığında da fren pedalında sertleşme yaşanır.
Bozuk bir fren kaliperi başta fren sisteminde meydana gelen gıcırtı sesi olmak üzere birçok belirtiyi de beraberinde getirmektedir. Fren sisteminde bulunan herhangi bir aksamın bozulması ihmal edilmemesi gereken bir durum olmakla beraber fren kaliperinde oluşan arıza / bozulma durumu acil müdahale gerektirmektedir.
Fren diskleri normal şartlar göz önüne alındığında 60.000 – 80.000 km aralığında bir ömre sahiptir. Diskinizin ömrünü kişisel kullanım alışkanlıklarınızla uzatıp kısaltabilirsiniz.
Fren pedalına her basıldığında yüksek ısıya maruz kalan fren balataları aşırı sürtünmeden dolayı belirli bir zamana kadar çalışıyor. Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Frenlerden ses geldiği fark ediliyorsa, derhal uzmandan yardım alınması gerekmektedir. Aracınızı servise götürdüğünüzde araç tekerleri sökülür ve araç fren balatalarının kontrolü sağlanır. Bunun başlıca nedeni, balataların bitmiş olmasından kaynaklıdır. Araç frenlerinizden ses gelmesinin çok fazla sebebi olabilir.
Fren balatası otomobilin diski ile temas eden parçasıdır. Yapıları gereği zamanla aşınırlar ve maruz kaldıkları sürtünme kuvvetinden dolayı ses çıkarmaya sebep olabilirler. Aşındıklarında, disk ile arada toz ve benzeri yapılar olduğu zaman, fren diskinde çizik olduğu zaman ıslık benzeri ses çıkarırlar.
ARACINIZ ISLIK ÇALARSA
Eğer ıslık sesi, arabanız rölantideyken çıkıyor ve hareket ettiğinizde kesiliyorsa bu motor arızasına değil, içinde bilye bulunduran şarj dinamosu, klima pompası gibi aksamlardaki soruna işaret ediyordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri