FAVÖK, bir şirketin karlılığının bir ölçü birimidir. Dolayısıyla, daha yüksek değerler genellikle iyidir. FAVÖK değeri, negatif ve pozitif olmasına göre, şirkete yönelik bir işaret sağlamaktadır.
Yüksek bir FAVÖK marjı, şirketin operasyonel faaliyetlerinin kârlı olduğunu ve maliyetlerini etkin bir şekilde yönettiğini gösterir. Diğer yandan, düşük bir FAVÖK marjı, şirketin operasyonel faaliyetlerinin az kârlı veya zararlı olduğunu gösterebilir.
Favök kaç olmalı? S&P Borsa İndeksine göre 10'un üzerinde FAVÖK değeri iyi olarak kabul edilir.
Rakip şirketlerden ve sektör ortalamalarından daha yüksek bir FD/FAVÖK oranına sahip olan şirketlerin hisse senetleri pahalı olarak yorumlanır. Tam tersi durumlarda, FD/FAVÖK çarpanı göreceli olarak düşük çıkmasında ise hisse senedi ucuz olarak değerlendirilir ve yatırım yapmaya daha cazip olarak yorumlanabilir.
FAVÖK artışı, şirketin kâr oranlarının kimi dönemlerde yükselmesiyle oluşur. Bu oranın artması için, FAVÖK giderlerinin azalması gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
FAVÖK değeri, genellikle, temel harcamalara gidecek kısmı hesaba katılmadan, şirketin genel nakit yaratma kabiliyetinin bir ölçümü olarak kabul edilir. Bir işletmenin kârlılığını diğeriyle karşılaştırırken, FAVÖK işletmenin nakit akışının hesaplanmasına yardımcı olabilir.
İdeal FD/ FAVÖK oranı ise faiz yüzdesine göre örneklendirilebilmektedir. Faizin %15 olduğu bir durumda, FD/ FAVÖK çarpanlarının 6,66 veya altında olması uygun görülmektedir.
FD/FAVÖK oranı birçok değerlemeci tarafından F/K oranına tercih edilir. Bunun ana sebebi ise net kar kaleminin öngörülmesinin çok daha zor olmasıdır.
FAVÖK rakamı sadece şirketin asıl faaliyetlerinden elde ettiği karı gösterir, böylece tek seferlik kazançlar, faiz gelirleri gibi yada kur farkı gelir-gideri gibi unsurlar ayıklanmış olur. Örneğin faaliyet karı üretemeyen şirketler elde ettikleri finansal gelir yada tek seferlik gelirlerle kar rakamı oluşturabilirler.
“Piyasa çarpanları” olarak adlandırılan oranlardan en çok kullanılan beş çarpan: Fiyat/Kazanç(F/K) çarpanı, Piyasa Değeri/Defteri (PD/DD) Çarpanı, Fiyat/Nakit Akım (F/NA) çarpanı, Fiyat/Net Satış (F/S) çarpanı ve Firma Değeri/FAVÖK çarpanlarıdır.
FAVÖK, şirketlerin faiz, amortisman ve vergi öncesi kârını gösterir. şeklinde ifade edilir.
Yatırımcılar F/K oranı sayesinde bir şirketin hisse fiyatıyla hisse başına düşen kârını karşılaştırarak şirketin elde ettiği kârına oranla fiyatının olması gerekenden fazla değerlenip değerlenmediğini ölçerler. Yani F/K oranı, hisse fiyatının ucuz mu yoksa pahalı mı olduğunu anlamaya yardım eder.
“Brüt Kar” vs “FAVÖK”
Brüt Kar, bir şirketin gelir tablosunda görünür ve şirketin ürünlerini yapmak veya hizmetlerini sağlamakla ilgili maliyetleri şirket gelirden çıkardıktan sonra elde ettiği kardır. FAVÖK, bir şirketin faiz, vergi, amortisman ve yıpranma öncesi karını gösteren karlılığının bir ölçüsüdür.
FAVÖK, bir şirketin karlılığının bir ölçü birimidir. Dolayısıyla, daha yüksek değerler genellikle iyidir. FAVÖK değeri, negatif ve pozitif olmasına göre, şirkete yönelik bir işaret sağlamaktadır. Pozitif FAVÖK değeri, bir firmanın vergi, faiz ve amortisman öncesinde karda olduğunu göstermektedir.
Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar (FAVÖK) Nedir?
FVÖK, Toplam gelirden satılan malların maliyeti, Satış, genel ve idari giderler ve Diğer işletme giderlerinin çıkarılmasıyla hesaplanır.
Peki, Düşük ya da Yüksek PD/DD Oranı Neyi İfade Eder? PD/DD oranı için sınır değer 1 olarak kabul edilir. Bu, şirketin öz sermayesiyle eşit şekilde değerlendiğini gösterir. Bu oranın 1'den yüksek olması, şirket hisselerinin piyasada olması gerekenden çok daha yüksek fiyatlandığı algısını oluşturabilir.
FAVÖK, bir şirketin işletme faaliyetleri sırasında elde ettiği brüt karının, işletme maliyetleri ve amortisman gibi bazı giderlerin çıkarılmasından sonra kalan miktarını gösteren bir finansal metriktir. Yani, FAVÖK ile bir şirketin faaliyetlerinden elde ettiği net karlılık ölçülür.
EBITDA çarpanı kabaca bir anlatımla; devir edilen şirketin ana faaliyetlerinden kaynaklanan geliri ile şirkete ödenen bedeli kaç senede amorti edeceğini yani başa baş noktasına geleceğini gösterir.
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
F/K oranı, yatırımcıların bir birimlik şirket hissesi için ödemeye razı oldukları fiyatı gösterir. Yatırımın yapılacağı şirketin gelecekteki kazançlarının artması bekleniyorsa hisse birim fiyatı yükselebilir.
Fiyat/kazanç oranı, yatırımcılar arasında popüler bir göstergedir. Bu oran, hisse senedinin fiyatının hisse başına düşen kazancı ile bölünmesiyle hesaplanır. Eğer bir hissenin fiyat/kazanç oranı diğer benzer şirketlere göre düşükse, bu hissenin ucuz olduğu düşünülebilir.
PD/DD (Piyasa Değeri/Defter Değeri), adından da anlaşılacağı üzere bir şirketin piyasa değerininin defter değerine bölünmesi ile hesaplanan orandır. Bu oran, hisse senetlerinin fiyatını değerlendirmek ve potansiyel bir yatırım fırsatı olup olmadığını belirlemek için kullanılır.
FAVÖK marjı finansal performans ölçülmesinde öncelikle rasyolardan biridir. FAVÖK rakamının net satışlara bölünmesi ile hesaplanır.
Net borç, şirketin borçlarının ne kadarının varlıkları tarafından karşılandığını gösterir. Eğer net borç pozitifse, şirketin borçları varlıklarından daha fazladır. Eğer net borç negatif ise, şirketin varlıkları borçlarından daha fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri