Bu değiştirilen diğer malın garanti süresi ne kadardır? Garanti Belgesi Yönetmeliğinin “Değiştirilen malın garanti süresi” başlıklı 10 uncu maddesinde “ Garanti uygulaması sırasında değiştirilen malın garanti süresi, satın alınan malın kalan garanti süresi ile sınırlıdır.” hükmü yer almaktadır.
(7) Malın garanti süresi dışında, garanti belgesi ile satılması zorunlu olmayan bir parçasının servis istasyonu tarafından değiştirilmesi veya satılması durumunda, değişen veya satılan parça için altı aydan aşağı olmamak üzere bir garanti süresi verilir.
Bu süre de kanunda 20 işgünü olarak belirlenmiş. Tamir konusunda üretici ve ithalatçıların, ayrıca ürünün kullanım ömrü boyunca yedek parça bulundurma zorunluluğu da bulunuyor ki bu süre cep telefonları ve bilgisayarlar için 5, televizyon, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makineleri için ise 10 yıl.
Kullanıcı hatası olmayan, garanti kapsamında değerlendirilen ürünlerde eğer ürün tamir edilemeyen şekilde üretilmişse ve değiştirilebilir parçası yoksa bu ürünlerde yeni ürünle birebir değişim yapılır ve hiçbir ücret talep edilmeden tarafınıza yollanır.
Kullanım hatası sonucunda; yanan, renk değiştiren, kırılan ve taşıma esnasında düşürülerek zarar gören ürünler garanti kapsamı dışındadır.
İlgili 27 soru bulundu
Örneğin, garanti süresi iki yıl olan bir malın bu sürenin ilk yılının sonunda değiştirildiğinin varsayıldığı bir durumda değiştirilen malın garanti süresi satın alınan malın kalan garanti süresi olan bir yıl kadar olacaktır.
Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu “İkinci el alışverişlerde vatandaş Tüketici Kanunu korumasında olmuyor. Örneğin ürünü beğenmezse 14 günlük cayma hakkı diye bir şey yok” dedi.
Garantisi bitse bile
Cep telefonunda, bilgisayarda, tablette kullanım ömrü 5 yıl, televizyon, müzik aletleri ve müzik setlerinde 7 yıl, otomobillerde ve motorsikletlerde 10 yıl, elektrikli scooterlarda 15 yıl kullanım ömrü olduğu kabul edilecek.
Uzatmadan cevaplayalım: HAYIR. İadelerde fiş veya fatura aranması gerektiğine ilişkin daha önce Katma Değer Vergisi düzenlemeleri kapsamında söz konusu olan zorunluluk da kalktı.
Cihaz aynı arızadan 3 kez üst üste servise gittiği zaman cihazın yenisini yada para iadesini talep etme hakkınız var. Ama sizin ürün farklı nedenlerden dolayı servise gittiği için bir şey yapamazsınız.
Başka bir anlatımla, arızanın giderilmesi için gerekli olan bir yedek parçanın temin edilememesi gibi sebeplerle tüketicinin 45 günlük süreden daha fazla bekletilmesi mümkün değildir. 45 iş günü dolduktan sonra tüketici diğer (bedel iadesi, bedel indirimi veya ayıpsız misli ile değişim) haklarını kullanabilir.
Ayrıca, orjinal yedek parçalar; güvenlik, performans ve kalite standartlarını karşılamak için motorun ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilir. Bu, motorunuzun amaçlandığı şekilde sürmenizi, motorunuzun sağlıklı bir şekilde çalışmasını ve sizi korumasını sağlar. Yedek parçasının mükemmel bir şekilde uymasını sağlar.
Orijinal yedek parçalar, araç üreticileri ya da araç ithalatçıları tarafından garanti kapsamına alınan parçalardır. Mutlaka belgelidir ve orijinal ambalajı ile ilgili prosedürlere uygun olarak sunulur.
Garanti Belgesi, bir ürünün belirli bir süre içerisinde üründe ortaya çıkabilecek arızaların tamiratının yapılması yerine yeni bir ürün ile değïştirilmesi veya ücretinin iadesi şartlarını içeren üretici ithalatçıya yükümlülük getiren ve tüketiciye güven sağlayan belgeye denir.
Merhaba, Yeni alınan bir ürünün garanti süresi içinde bozulması halinde yapılması gerekenler ilk önce garanti belgesini okumaktır. - Garanti belgesinde belirtilenlere göre hareket etmektir. - Daha sonra bize bu ürünü satan satıcıya sorunu anlatmamız gerekir.
Malın tamir süresi en çok 30 işgünüdür. Malın arızasının 15 iş günü içerisinde giderilememesi durumunda, imalatçı-üretici veya ithalatçı; malın tamiri tamamlanıncaya kadar, benzer özelliklere sahip başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis etmek zorundadır.
İade Hakkım Yok Mu? Alışveriş fişi/faturası olmasa da, tüketicinin iade hakkı vardır. Mala ait fatura ve benzeri belgeyi, bu makbuz ekinde geri isteyen; 3065 Sayılı K.D.V. Kanunu 54 Seri No.lu KDV tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Eğer ürününüzün etiketini çıkardıysanız, kullandıysanız ve hatta üzerinde işlemler yaptırdıysanız değişim konusunda bir açık kapı bırakılmıştır. Bu açık kapı ise 6502 sayılı Tüketici Korunması Hakkında Kanun üzerinden sağlanmaktadır.
Etiketi çıkarılmış ürün iade edilir mi? İade etmek istediğiniz ürünün etiketinin çıkarılmamış olması gerekmektedir.
Şayet varsa, bu konuda bahsi geçen yetkili servis sadece yetkili servis ise araç satışı yapmıyor ise parça tedarik etmek zorunda değil. Assan Yetki devri yapmış ise o zaman bütün servisler yedek parça satmak zorundadır.
YEtkili servis tarafından ürün azami tamir süresi içerisinde teslim edilmezse tüketici bu ürünü teslim almaktan kaçınarak kanunda belirtilen diğer seçimlik haklarını kullanabilecektir.
Özel serviste bakım garantiyi bozar mı? Her özel serviste değil sadece TS12047 ve TS13168 belgelerine sahip olan özel servislerde bakım yaptırmanız durumunda aracın garantisi bozulmamış olur.
Teşhir ürünlerinin garantisi olur mu? sorusunu evet olarak yanıtlayabiliriz. Bir teşhir ürünün garantisi sıfır ürünle aynı olabilir. Teşhir ürünlerinde iade veya değişim olup olmadığı mağazaya bağlı değişir.
Tüketiciler satın aldıkları ürünlere ait alış faturasını kaybettiklerinde bu ürünün garantisini, değişim ya da iade hakkını da faturası ile beraber kaybetmiş mi oluyor? sorusunun cevabı HAYIR!
Fatura ya da garanti belgesi olmadan hiçbir şekilde ne yazık ki kabul etmiyorlar. Ama aldığın yerden faturanın 1 nushasını talep edebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri