Fransa, askeri alanda hâlen dünyanın ve Avrupa'nın en güçlü ülkelerindendir. Yüzyıllara uzanan bir dönem boyunca yerkürenin dört bir yayındaki askeri mevcudiyetiyle dünyanın en güçlü ülkelerinden biri gözüyle bakılan Fransa'nın II.
Fransa, gelişmiş ve çeşitlendirilmiş ekonomisi ve 2,7 trilyon dolarlık GSYİH'si ile dünyanın en büyük yedinci ekonomisi konumundadır. Ancak son yıllarda diğer kıta Avrupa'sı devletler gibi Fransa da çeşitli ekonomik sorunlarla karşı karşıyadır.
Fransa ekonomisi, nominal olarak dünyanın altıncı büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından dokuzuncu büyük ekonomisi olup Almanya'dan sonra Avrupa Birliği'nin en büyük 2. ekonomisidir.
BÜYÜME: 2010 ile 2019 yılları arasında yılda ortalama %1,4 büyüyen Fransa ekonomisi 2020 yılında %7,7 daralmıştır. 2021 yıl genelinde tarım sektörü hariç toparlanma eğilimi gözlenmiş, imalat sanayinin %6,1 büyümesi ekonominin toparlanmasında etkili olmuştur.
Fransa denince aklınıza ilk gelen nedir desek! Aşıkların Paris, gezmeyi sevenlerin Eyfel Kulesi, tarih tutkunlarının Louvre Müzesi, alışveriş düşkünlerinin moda, yeme-içme meraklılarının da peynir ve şarap dediklerini duyar gibiyiz.
İlgili 26 soru bulundu
Fransa, yönetimde yarı başkanlık sisteminin uygulandığı üniter bir devlettir. Ülkenin başlıca ilke ve ülküleri İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi'nde açıklanmıştır. Fransa'nın Avrupa kıtasındaki komşuları Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, İspanya, Monako ve Andorra'dır.
Fransız mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan peynir, şarap, hamur işi de aynı şekilde onların beslenme alışkanlıklarının büyük bir kısmını oluşturuyor. Bunların yanı sıra farklı lezzetlere de alışık olan Fransızlar, öğünlerinde kurbağa bacağı, salyangoz, kaz ciğeri gibi lezzetlere de sıklıkla yer veriyorlar.
Dördüncü çeyrekteki yavaşlamaya rağmen, Fransız ekonomisi ayakta durmayı başardı. Beklenenden "küçük de olsa" daha iyi oranda alınan bu rakamlarla ülkede 2022 yılı için büyüme rakamı da yüzde 2,6'ya yükseldi. Ancak aynı zamanda, gıda harcamalarındaki düşüşün tetiklediği hane halkı harcamaları önemli oranda düştü.
Fransa'da Tarım
Fransa Avrupa Birliği'nin en büyük, Dünyanın ise ilk üç büyük tarım üreticisi ve ihracatçısından biri. Ülke topraklarının %50'sinden fazlası tarım alanlarından oluşuyor. Buğday, şarap, şeker, üzüm üretiminde dünya liderlerinden.
Türkiye'nin Fransa'ya ihraç ettiği ürünler:
Otomobil sanayi ürünleri (30,9%), hazır giyim ( 14,0%), otomobil yan sanayi ürünleri (6,1%), elektrikli ev aletleri (5,1%), genel kullanıma yönelik makine ve cihazlar (3,6%), tekstil endüstrisi ürünleri (3,1%) ve elektrikli cihazlar (2,7%).
Başlıca ithalat kalemleri: Uçak ve uzay endüstri ürünleri, otomobil (yan) sanayi ürünleri, genel kullanıma yönelik makine ve cihazlar, temel kimyasal, azotlu, plastik ve sentetik kauçuk ürünler. Fransa, 2022 yılında 18,963 milyar Avro olarak gerçekleşen ticaret hacmiyle en çok ticaret yaptığımız 7. ülke olmuştur.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD)
Ülke uzun yıllardır dünyanın en büyük ekonomisi ve zengin ülkesi statüsüne sahiptir. ABD'nin ekonomisi hizmet, üretim, finans ve teknoloji dâhil olmak üzere birçok farklı sektör tarafından desteklenir.
Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya üçüncü çeyrekte beklentilerden daha az daraldı Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da GSYH, zayıf satın alma gücü ve yüksek faiz oranları nedeniyle üçüncü çeyrekte hafif daraldı.
Fransa'da bugün yaşayan Türk nüfusu 600 binin üzerinde ve Avrupa'da Almanya'dan sonra en çok Türk nüfusunun bulunduğu ülkedir.
Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birine sahip ülkenin başlıca geçim kaynakları; tarım, havacılık, turizm ve sanayi şeklinde sıralanıyor. Grup 7 üyesi Fransa ayrıca iletişim, sigorta ve enerji üretimi alanlarında da önde gelen ülkelerden biri olarak anılıyor.
Fransa, ABD'den sonra dünyanın altıncı en büyük tarımsal ürün üreticisi ve ikinci en büyük tarımsal ürün ihracatçısıdır. İmalat sektöründe; kimya sanayi, otomotiv, havacılık ve silah sanayi başı çekmektedir. Fransa, 2019 yılında dünya ihracatında 6. sıradadır ve %3.0 pay almıştır.
Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE), fiyat artışlarına ilişkin mayıs ayı öncü verilerini yayımladı. Buna göre, nisanda yüzde 5,9 olan yıllık enflasyon, mayısta yüzde 5,1'e inerek Mayıs 2022'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.
İklim. Kışlar oldukça soğuk geçer ve kar görülür. Kış aylarında ortalama sıcaklık gündüz saatlerinde 6-7 derece, gece ise 1-2 derece civarındadır.Baharlar ılık, yazlar ise sıcak ve az yağışlıdır. Haziran, Temmuz, ağustos aylarında ortalama sıcaklık gündüz saatlerinde 23-25 derece, gece ise 13-14 derece civarındadır.
Ülke çapında bir yasak getirilecek. Şu anda Fransa'da bir paket sigara yaklaşık 11 euro (350 lira). 2025'e kadar 12 euro, 2026'da da bir sonraki 13 euro olması planlanıyor. Hükümet ayrıca, gençler arasında popüler olduğu belirtilen ve “puff” da denen elektronik sigaraları da yasaklamak istiyor.
FRANSA'DA ÖĞRENCİYKEN ÇALIŞMAK
Fransa'da her öğrenci herhangi bir yüksek eğitim kurumuna kayıt yaptırdığı (Avrupa Topluluğu üyesi bir ülke vatandaşı değilse, oturma kartı aldığı) andan itibaren çalışma hakkı kazanır ve sosyal güvenlik sistemine dâhil olabilir. Öğrenciyken çalışmak son derece sık görülen bir durumdur.
Türkiye'nin 2021 yılında GSYH'si 817,5 milyar Amerikan doları oldu. Zirvede ise 22 trilyon 996 milyar dolar ile ABD yer alıyor. ABD'yi 17 trilyon 745 milyar dolar ile Çin takip ediyor.
Ülkenin ulusal istatistik kurumunun ilk defa göçmenlikle ilgili olarak açıkladığı istatistiklere göre 2021'de Fransa'da yaşayan yedi milyon kişinin “başka bir ülkede doğmuş bir yabancı” olduğu belirtildi.
Fransızlar; Fransa'da yaşayan, Fransa'nın vatandaşlığına sahip veya bir Cermen kavmi olan Frank (veya Frenk) kökenli bir halktır.
Demografi. Özellikle Fransa'nın başkenti Paris ve dolaylarında yaşarlar.
Fransa'da peynirler son derece meşhur olmasına rağmen Fransız insanı kahvaltılarında peynir yemezler. Kahvaltılarında tercih ettikleri bir numaralı gıda kruvasandır. Ve içecek olarak da kahve ya da sıcak çikolata tercih ederler. Bazı Fransız kahvaltı sofralarında krepler de bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri