Fayans üzerine yapışkan kağıtlar zamanla sertleşerek kalıcı lekeler ortaya çıkarır. Bu lekelerin temizlenmesi sanılanın aksine oldukça zordur. Doğal yöntemlerle temizlemek yerine yapışkan kağıtları temizlemek için özel kimyasallar kullanmak gerekir. SOLEX TS 86 en etkili fayans yapışkan çözücü kimyasaldır.
Bant izini çıkarmak için ev yapımı temizleyiciler ve çamaşır sodası gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Sirke, yapışkan kalıntıları çözen etkili bir temizleyicidir. Tuz ve limon suyu karışımı da lekeleri temizlemekte etkilidir. Bulaşık deterjanı, yapışkan izlerini çözmek için güçlü bir seçenektir.
Kimyasalı mermer üzerindeki yapıştırıcının bulunduğu bölgeye uygulayın. Tutkal sökücü kimyasalımızın mermerin yüzeyinde 5-10 dakika bekletin. 5. Mermerdeki yapışkan yumuşamaya başladığında, kazıyıcı veya spatula kullanarak yapıştırıcıyı yavaşça çıkarmaya başlayın.
- İlk olarak aseton kullanabilir ve ilgili bölgeye uygulayarak çıkarabilirsiniz. - Eğer cildinizde aseton kullanmayı istemiyorsanız tuz ile suyu birbirine karıştırarak ilgili bölgeye uygulayabilirsiniz. - Ayrıca tuvalet ispirtosu süper yapışkanları ortadan kaldırabilmek için aktif çözücüler arasında yer alır.
Isıtma yöntemine benzer şekilde yapışkanın yumuşaması için sıcak su ile yıkamak işe yarayan yöntemlerden biridir. Gölge bir yerde hafif hafif sıcak su ile ıslatarak yapışkanı yumuşattıktan sonra silinerek yapışkanı ortadan kaldırmak mümkün olabilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Sıcak su ile çıkarma
Sıcak suda yapışkan kağıt kalıntısı yumuşayacaktır. Bir süre beklettikten sonra çıkarın ve yumuşayan kağıdı parmaklarınızla kazıyın. Eğer suya sokamayacağınız büyük bir yüzeyde yapışkan kağıt varsa bezinizi sıcak suyla ıslatın ve yapışkan kağıt olan bölgeye bezi kapatıp bir süre bekleyin.
Kurumuş yapıştırıcı lekesinin üzerini kaplayacak miktarda aseton döktükten sonra lekenin yumuşamasını bekleyin. Ardından jilet veya zımpara kullanarak lekeyi kazıyın.
Lekeli bölgeye aseton döküp birkaç dakika bekleyin ve bir diş fırçası yardımıyla alanı temizleyin. Bant ve etiket kalıntılarından kurtulmak için sabunlu suyu da deneyebilirsiniz. Eğer kalıntılar bir objenin üzerindeyse de sıcak sabunlu suda bekletin. Daha sonra yıkadığınızda tertemiz olduğunu görebilirsiniz.
Bant lekesi nasıl çıkar? Cam ve fayans gibi pürüzsüz yüzeylerde bant lekesi çıkarmak için bıçak ya da jilet gibi bir malzeme ile kazıma yöntemi tercih edilmelidir. Koltuk ya da parke gibi sert zeminlerde kazıma yöntemini kullanmak yüzeye zarar vereceği için tercih edilmemelidir.
Çift taraflı bandı uygulamış olduğunuz yüzeye kaynar su döküp bir süre bekleyebiliyor ve ardından bandı yavaşça çıkarabiliyorsunuz.
Çamaşır sodası çoğu leke üzerinde büyük ekti sağlamaktadır. Yapışkanlı bantlar için tercih edilen bu yöntem sayesinde yüzey eski pürüzsüz görünümüne kavuşmaktadır. Kabartma tozu ve çamaşır deterjanı tozu kullanımları da lekenin çıkarılmasında etkilidir. Sirke kullanımı bant lekesinde en etkili ürünlerden biridir.
Halıfleks Tutkalı Yapıştırıcısı Nasıl Çıkar? Halıfleks tutkalı yapıştırıcısı solvent bazlı ürünümüz Solvex HF ile kolay bir şekilde çıkar. Ürün yapıştırıcının yani tutkalın bulunduğu yüzeye dökülür. 3 dk. Gibi bekleme süresi sonrasında eriyen tutkal spatula yardımı ile kolay bir şekilde zeminden temizlenir.
Japon Yapıştırıcısı
Bu sebeple temizliği de zor olabilir. Parkeye bulaşan Japon yapıştırıcısını temizlemek için birkaç yöntem bulunur. Bunlardan biri buz kullanmaktır. Yapıştırıcının bulaştığı kısmı buz ile ovarak zemine zarar vermeden çıkarabilirsiniz.
Sabunlu sıcak su hazırlayarak üzerinde bant lekesi bulunan eşya bu kaba konur ve bir süre bekletilir. Ardından yumuşamış olan leke çok kolay bir şekilde çıkmış olacaktır. Başka bir koli bandı lekesi çıkarma yöntemi, karbonat ve sıvı yağ da aynı şekilde ufak malzemelerde kullanılabilmektedir.
Bir sprey şişesine sıcak su ve bulaşık deterjanı doldurarak duvarda kalan kâğıt ve yapışkanların üzerine sıkın. Ardından kalıntıları spatula vasıtasıyla hafifçe kazıyın. Duvardaki sabunlu su ve yapışkan artıklarını ıslak temiz bir süngerle temizleyin.
Yapışkanlı kâğıt veya diğer adıyla post-it; kolayca yapışır, kolayca çıkarılabilir ve tekrar başka yüzeye yapıştırılabilir.
Suyun içerisine bir miktar beyaz sirke dökün. Beyaz sirke asidik olduğu için etiketteki tutkalın çıkmasını kolaylaştırır. Kavanozu en fazla 30 dakika kadar bekletin ve ılık suyun altında ovalayarak durulayın.
Zeytinyağı-tuz, tuz-sıcak su karışımları ve aseton en etkili yöntemlerdir.
Aseton ya da tiner kullanılarak da duvardaki bant izleri sökülebilir. Bu maddeler renk soldurma riski taşıdığından sadece açık renk duvarla da kullanılmalıdır. Beze biraz tiner ya da aseton dökülerek duvarın silinmesi bant izlerinin çıkarılmasında oldukça etkilidir.
Günümüzde sabunlu suyun sahip olduğu yağ asitleri özellikle Covid19 Virüsü' nün temizlenmesinde de son derece etkilidir. Gerek parke veya zeminlerde gerekse duvarlarda meydana gelen koli bandı lekeleri için, sabunlu sıcak su son derece ideal bir çözücüdür.
Harcı temizlemek için eşit parça sirke ve su çözeltilerini veya kabartma tozu ve biraz su karışımını deneyin. Temizleyiciyi küçük bir harç uzunluğuna püskürtün veya kurulayın ve sert bir fırçayla fırçalayın. Harçtan daha fazla kalıntı çıkarmak için düz yukarı ve aşağı yerine küçük daireler halinde fırçalayın.
Hızlı yapıştırıcı lekesini kumaştan çıkarmak için asetondan yardım alabilirsiniz. Oldukça keskin bir kokuya sahip bu tehlikeli madde ile temizleme yaparken zarar görmemek için havalandırması yeterli olan ortamda yapmanız tavsiye edilir. Açık yara ile temastan kaçınılması gerekmektedir.
Bantlar plastik malzemeden oluştuğu için elastikiyetini kaybetmesinden dolayı sökülmesi zordur. Güçlü bir fön veya saç kurutma makinesi ile ısıya maruz bırakılırsa yüzeysel plastik kısmi olarak eriyecektir ve bütünlüğünü kazanacaktır.
Yapıştırıcı lekesini çıkarmak için izlenecek adımlar
Eğer kumaşta herhangi bir değişme yoksa, pamuklu çubuk yardımıyla asetonun bir kısmını lekenin üzerine dök. Bu sayede aseton yapıştırıcıyı eritmeye yardımcı olacaktır. Eğer çok yoğun değilse bir süre sonra leke büyük ölçüde çıkmış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri