Roka bitkisi, genellikle mutfaklarda çiğ haliyle ve haşlanarak tüketilir.
Rokanın gereğinden fazla tüketilmesi durumunda bazı sıkıntıların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Rokayı, kalp ve kan rahatsızlıkları yaşayan kişilerin kontrollü bir şekilde tüketmesi son derece önemlidir. Fazla tüketilmesi durumunda gaz probleminin oluşmasına neden olabilir.
Antrikotun üzerine roka eklenir ve pişirildikten sonra servis tabağına alınır. Lezzetini arttırmak için üst kısmına kaşar peyniri ekleyebilirsiniz. Yemeklerin yanında atıştırmalık olarak sunulan rokalı mozzarella peyniri, yalnızca 6 malzeme ile hazırlanır.
İnsan sağlığına ve cilt sağlığına iyi gelen rokanın bilinen güçlü bir yan etkisi yoktur. Her bitkide olduğu gibi rokanın da fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Fazla tüketildiğinde tansiyonun hızlı bir şekilde yükselmesine yol açar. Roka bitkisinin içerisinde yüksek miktarda mineral bulunur.
Roka Nasıl Tüketilmeli? Oksalat içeriği ıspanak, kereviz sapı ve semizotundan daha düşük olsa da roka sağlıklı bir yeşil yapraklı sebzedir. Rokayı çiğ tüketmek daha fazla izotiyosiyanat sağlar ve sağlıklıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Roka tereye göre daha acımsı bir tada sahiptir, tere gibi roka da Akdeniz salatalarının vazgeçilmezidir. Genellikle roka ile tere görüntüleri benzer olduğu için karıştırılır. Fakat tere küçük yapraklı, roka ise büyük yapraklıdır. Roka ıspanağa benzer ve yaprakları tereye göre daha koyu renklidir.
Yeşil yapraklı sebzeler: Başta roka olmak üzere, koyu yeşil yapraklı sebzeler C vitamini dışında da içerdikleri mineral ve antioksidanlarla cinsel sağlığı iyileştiriyor, özellikle de isteği arttırıyor.
Kanı temizler, damar tıkanıklığı oluşumunu önler. Sindirim için oldukça faydalıdır. Ayrıca cilt ve saç sağlığı üzerinde etkili bir bitkidir. Saç dökülmesini durdurmak için roka tüketmek faydalı olacaktır.
Yüksek oranda kalsiyum içeriği ile kemikleri güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
Roka, demir içeriği en yüksek gıdalardan biri. 100 gramında 1,5 mg demir bulunuyor. Diğer yandan özellikle hamsi gibi kılçığıyla birlikte tüketilebilen küçük balıklarsa tam bir kalsiyum deposu. Ancak demir ve kalsiyum açısından zengin gıdaların birlikte yenmesi bu etkilerini azaltıyor.
Her bitki gibi rokanın da aşırı tüketimi insan sağlığı açısından zararlıdır. Roka birçok hastalığa şifa olurken günlük tüketilmesi gereken miktarı aşarsanız midenizde yanma ve ağrı oluşabilir.
Roka, tüm yeşil yapraklı sebzeler gibi özellikle kış aylarında başgösteren hava kirliliğine karşı antioksidan özellikler taşıyor. Ayrıca uyarıcı, mideyi onarıcı, iştah açıcı, idrar söktürücü ve afrodizyak bir içeriğe de sahip. Rokanın zengin içeriği karaciğere çok yararlı. Karaciğerin işlevini düzenliyor.
Roka lezzetine göre sulu ya da acı roka adını da almaktadır. Yüzde 90 sudan oluşan roka, çok sulak yerde yetişirse tadı hafifler, aromatik lezzet seyrelir ve su rokası adını alır; susuz yerde yetişirse tadı ve aroması acılaşır ve acı roka adını alır.
Aynı zamanda beta karoten, kalsiyum ve folat içeren sebzenin besin değerlerinden bahsedildiğinde hemen akla rokanın kalorisi ve roka zayıflatır mı soruları gelir. 100 gramında sadece 25 kalori bulunan sebze, kilo problemi olanların yemek listesine girer ve düşük kalorisi ile zayıflamak isteyenlerin favori bitkilerinden ...
Sindirim Sistemini Korur: Bir miktar su içermesi ve antioksidan olması mide ve bağırsak sistemi için önemlidir. Tembel bağırsakların çalışmasını sağlar ve kabızlık sorunlarını giderir. Genel anlamda sindirim sistemi sağlığı için önemli bir şifa kaynağıdır. Bağırsakları zararlı bakterilerden temizlemey yardımcı olur.
Rokanın zengin içeriği karaciğere çok yararlı. Karaciğerin işlevini düzenliyor. Karaciğer ile dalak tıkanıklığını ve şişkinliğini gideriyor. Hergün en az bir öğünde roka salatası yiyin.
Roka; kalsiyum, mineraller, vitaminler, potasyum, magnezyum, fosfor, sodyum, yüksek oranda C vitamini, A, E, K vitaminleri, folik asit ve az da olsa B vitaminine sahiptir.
Yaprakları yeterli düzeyde mineral, özellikle bakır ve demir içerir. Ayrıca az miktarda kalsiyum, demir, potasyum, manganez ve fosfor gibi diğer bazı temel mineraller ve elektrolitler içerir.
Roka ayrıca folik asit, magnezyum ve provitamin A içerir. Lif ve fitokimyasallar bakımından zengindir ve şeker, kalori ve yağ oranı düşüktür.
Rokanın sağlık açısından faydaları oldukça fazladır; kalbinizi korur, kilonuzu kontrol altına alabilir, göz sağlığını iyileştirebilir, kanser riskini azaltabilir, sindirime yardımcı olabilir, kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olabilir, diyabetin önlenmesine yardımcı olur, sağlıklı kemikler için K vitamini ve ...
Cinsel Gücü Artıran Besinler Tüketin
Zencefil, çilek, muz, incir, bal, vanilya, avokado, fındık, istiridye, kereviz, yumurta, havyar, kuşkonmaz, kırmızı biber gibi afrodizyak etkili besinler, sağlıklı bir cinsel yaşam için gerekli olan önemli vitamin ve mineralleri de içinde barındırır.
Bitter çikolata hem erkek hem de kadınlarda cinsel heyecan duygularına yol açan feniletilamin bulunmaktadır. Sadece bitter ve şekersiz çikolatadan her gün bir parça yemeniz mükemmel bir cinsel yaşam elde etmenize yardımcı olabilir! 20 g çikolata yeterli olcaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri