esterlerin karboksilli asit ve alkollere hidrolizi, alkollerin asitlere oksidasyonu, aldehit ve ketonların alkollere redüksiyonu gibi) şeklinde olmaktadır. Bu şekilde, molekül daha polar ve daha kolay atılabilir hale gelmektedir. Bu nedenle Faz-I reaksiyonlarına fonksiyonalizasyon reaksiyonları da denilmektedir.
Faz I reaksiyonları sonucunda; • Farmakolojik etkinin azalması- Deaktivasyon • Farmakolojik aktivitenin artması- Aktivasyon • Toksisitede artış- İntoksikasyon • Değişen farmakolojik etki gözlenebilir. bileşiklere geçilebilir.
Faz II (konjügasyon) reaksiyonları, moleküle sülfat, glukuronik asit gibi küçük, polar, iyonize olabilen grupların enzimatik olarak katıldığı, bir anlamda sentez reaksiyonlarıdır. Bu reaksiyonlar sonucunda oluşan konjügatlar (Faz II metaboliti), çoğunlukla idrarla atılırlar.
Faz 1 enzimleri öncelikli olarak oksidasyon, redüksiyon, hidroksilasyon ve demetilasyon işlemlerini yaparlar. Bu işlemlerle yabancı maddeler metabolizma yolunda faz 2'ye hazırlanmış olur. Faz 1 metabolizması büyük ölçüde P450 enzimleri ile gerçekleşir.
İlaçların vücuda uygulandıkları andan itibaren çeşitli enzimlerin etkisiyle kimyasal değişikliklere uğraması, ilacın metabolize edilmesi veya biyotransformasyon olarak adlandırılır (1).
İlgili 30 soru bulundu
Sitokrom P450 (CYP450) monooksijenaz enzim sistemleri, matür eritrosit ve iskelet kası hücreleri dışında tüm memeli hücre tiplerinde ve prokaryotlarda bulunan hem-protein ailesidir. Bu enzimler, yapısal olarak farklı çeşitli bileşiklerin oksidasyonunu katalize ederler.
sentezini artırarak bu enzimlerin substratları olan ilaçların metabolizmasının hızlanmasına yol açarlar. oynayan enzim sistemini indüklemesine otoindüksiyon denir.
Faz I: Az sayıda gönüllüde uygulanan farklı dozlarda aşı sonrası antikor yanıtına bakılır. Bu fazda doğru dozu belirlemek amaçlanır ve güvenlilik araştırılır. Faz I'i başarıyla tamamlayan aşının, faz II çalışmalarına geçilir.
1.Basamak: Karaciğerde sitokrom P450 enzimlerinin aktivitesi ile ara metabolitlerin oluştuğu basamaktır. Toksinler daha çok suda çözünür ve daha az toksik ürünlere çevrilmektedir.
Faz 1 detoksifikasyon sırasında, her türlü toksin mitokondride görevli sitokromlar adı verilen özel proteinler tarafından işlenir. Faz 2 detoksifikasyonunda, çeşitli enzimler doğrudan Faz 1'de kısmen işlem görmüş toksinlere etki eder. Bu enzimler, toksinleri etkisiz hale getirilmesi için glutatyon kullanır.
Faz 3 Çalışmalar;
Birinci ve ikinci aşamayı geçen ilaçlar daha geniş bir populasyonda denenir ve plasebo kontrollü çalışmalarla güvenilirliği, karşılaştırmalı çalışmalarla etkinliği araştırılır. Fazın ana amacı etkinliğin kanıtlanması ve yan etkilerin izlenmesidir.
Spesifik olarak, kafein duyarlılığı kısmen CYP1A2 geni tarafından kodlanan CYP1A2 adlı karaciğer enzimine bağlıdır. Rapora göre bu enzim, "yutulan tüm kafeinlerin yüzde 95'inin etkisiz hale getirilmesinden" sorumludur. Başka bir deyişle, bu karaciğer enzimi vücuttaki kafeini parçalar.
Sitokrom P450 3A4 (kısaltılmış hali CYP3A4), vücutta esas olarak karaciğerde ve bağırsakta bulunan önemli bir enzimdir. Toksinler veya ilaçlar gibi küçük yabancı organik molekülleri (ksenobiyotikler) okside eder, böylece vücuttan atılabilirler. Bir başka önemli CYP3A enzimi olan CYP3A5 ile oldukça homologdur.
CYP enzimleri, hayvanlar, bitkiler, mantarlar, protistler, bakteriler ve arkea gibi canlıların tüm âlemlerinde olduğu gibi aynı zamanda virüslerde de tanımlanmıştır. Ancak tüm organizmalarda bulunmazlar, örneğin Escherichia coli bakterisinde bulunmamışlardır. 50.000'den fazla farklı CYP proteini bilinmektedir.
CYP, sitokrom P-450'yi ifade eder. Sonraki sayı familya numarası Bunu izleyen harf alt familyayı Daha sonraki sayı bu alt familyadaki bireysel enzimlerin numarasını gösterir. Karbon monoksit, CYP-450 enzimlerinin indirgenmiş şekline kovalan olarak bağlanır ve oksidasyonu inhibe eder.
İlk Geçiş Etkisi (Presistemik eliminasyon)
Bazı ilaçlar, emilimleri sırasında mide-barsak mukozasının epitel hücreleri gerekse portal kanla taşındıkları karaciğer hücrelerindeki enzimler tarafından önemli ölçüde biyotransformasyona uğratılıp inaktif metabolitlere dönüştürülürler ve bazıları safraya atılırlar.
Karaciğerde hasar olup olmadığının araştırılmasında kullanılan en yaygın testler ALT ve AST adlı karaciğer enzimleridir. Kanda ALT nedir sorusu, alanin aminotransferaz adlı karaciğer enziminin kısa ismi olarak cevaplandırılabilir.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Faz II çalışmalar ilacın tedavisi için geliştirildiği rahatsızlığa sahip yüz ila üç yüz kişilik bir hasta grubunda etkililiği ve güvenliliği test eder. Sağlıklı gönüllüler çalışmaya alınmaz. Bazı Faz II çalışmalar genellikle ilacı farklı popülasyonlarda ve farklı endikasyonlarda test etmek amacı ile yapılır.
İlacın ruhsatlandırılması sonrası yapılan ilaç çalışmalarına faz IV araştırmalar denilir. Böylece ilaçların gelişimi 4 faz çalışması içinde biçimlenir.
Faz 0; sodyum akışı ile hızlı depolarizasyon, Faz 1; potasyum akışı yoluyla hızlı bir repolarizasyon ve ardından, Faz 2; plato fazıdır.
Hepatik arınma, bir başka değişle, ilacın karaciğer tarafından metabolize edilmesi ve/veya safraya itrah edilmesi sonucunda birim zamanda ilaçtan arınan sanal kan hacmidir. bütün vücuda dağılırlar ve plazmada da belli bir derişim oluştururlar.
İlacın yutulduktan sonra parçalanıp çözünmesi, emilmesi ve vücuda dağılması vakit aldığından ilacın kan düzeyi yavaş yavaş yükselir ve yavaş yavaş düşer. Emilen ilaç önce karaciğere gider. Karaciğerde ilacın bir kısmı metabolize edilebilir ve/vaya safraya atılabilir. Buna ilk geçiş etkisi denir.
Boşaltım, ilaç ya da metabolitlerinin organizma dışına çıkması ya da çıkarılmasıdır. Başlıca boşaltım yolu moleküllerin idrara geçişidir. Kan ve idrar arasında değişim böbrekte gerçekleşir (renal eliminasyon).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri