Kırık birazcık daha büyükse bir kaplama ile diş kurtulabilir. Sadece kökün kaldığı kırık durumlarında ise dişin çekilmesi en son düşünülmesi gereken seçenek olmalıdır. Çünkü diş çekimi ile beraber bölgede estetik ve fonksiyon anlamında kemik kaybı yaşanabilir.
Diş tamamen kırılınca elevatör takılır. Diş hekimi bunu diş etleri ve dentin arasına sokar ve dönme hareketi yapar. Periodontal doku yer değiştirir ve kök, ekstraksiyon bölgesinden çekilir. Kök forseps ile alınamazsa, doktor birden fazla parçadan oluşan kökü çıkarmak için ameliyat yapacaktır.
Dişin bir parçasının kırılarak ayrılması veya ileri seviye çürük olması durumlarında Kuron tedavisi uygulanır. Diş hekimi, dişin bir kısmını gerektiği kadar yontar. Daha sonrasında ise, dişe kaplama geçirerek kırık dişin normal bir diş gibi olması sağlar.
Yemek yerken dişin kırılması sonucu kırık parça yutulabilir. Bunun herhangi bir zararı bulunmayacaktır. Ancak kırılan dişin kırık yüzeyinin açıkta kalması dişte ağrıya sebep olabilir. Ayrıca kırık diş tekrar kırılmaya karşı çok daha dayanıksız olacaktır.
Dolgu: Kırık dişlerin onarılması için en güvenli yöntemlerden biri de dolgu uygulamasıdır. Genellikle dişlerin küçük bir kısmında meydana gelen kırıkların restore edilmesi için dolgu uygulaması yapılır. Kanal Tedavisi: Diş kırığı tedavisi kapsamında kanal tedavisine de başvurulması mümkündür.
İlgili 38 soru bulundu
Kırık pulpaya kadar uzanıyorsa kanal tedavisi ile bir tedavi uygulanır. Kırık parçası ise kron kaplama ile tedavi edilir. Kırığın köke kadar ulaştığı durumlarda ise maalesef diş çekilmesi ihtimali olabilir. Bu durumların diş çekiminin yaşanmaması için hızlı bir şekilde diş hekimine gelinmesi lazım.
Kırık dişlerin tedavisi günümüzde çok başarılı şekilde yapılabilmektedir. Kırık dişler için birden fazla çözüm yöntemi var. Estetik dolgu, lamina, porselen / zirkonyum kaplama, implant gibi teknikler kırılmış dişlere başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.
Yapılan bu işlemde hastalar herhangi bir acı veya ağrı hissetmezler. Bununla birlikte kökü kalan diş nasıl çekilir? Sadece kökü kalan diş çekimi ise uzman doktorlarca rahatlıkla halledilir. Böylelikle kalan diş kökünden zahmetsizce kurtulabilirsiniz.
Kırık birazcık daha büyükse bir kaplama ile diş kurtulabilir. Sadece kökün kaldığı kırık durumlarında ise dişin çekilmesi en son düşünülmesi gereken seçenek olmalıdır. Çünkü diş çekimi ile beraber bölgede estetik ve fonksiyon anlamında kemik kaybı yaşanabilir.
Kırık diş zamanla diş eti çizgisi ve pulpa boyunca enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Aynı zamanda apse oluşumuna da sebebiyet verir.
Rüyada diş kırılması; baba tarafından akrabanın sağlık durumuyla alakalı çok önemli problemlerle karşılaşmasına, ani ölüm haberi alınmasına delalet eder. Bunların yanı sıra, çeşitli sorunlardan ötürü yaşanan problemlere işaret eder.
Diş hastalıkları teşhis edildikten sonra devlet hastaneleri tarafından ücretsiz veya düşük ücretli tedavi seçenekleri sunulabilmektedir.
Protezler, eksik dişlerin yerine getirilmesi için kullanılan esnek ve estetik seçeneklerdir. Tam protezler, tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda tercih edilirken, kısmi protezler sadece belirli dişlerin yerine getirilmesinde kullanılır. Protezler çıkarılabilir olduğu için temizliği ve bakımı kolaydır.
Kırık diş çekimlerinde hastalar kırık diş çekimi zor mu korkusu yaşayabilirler. Diş çekilecek bölge anesteziyle uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı, sızı hissetmiyorsunuz.
Kalan diş kökü çekimi, diş hekimi tarafından yapılan bir oral cerrahi prosedürdür ve genellikle lokal anestezi altında yapılır. Prosedür, dişin kalan kök kalıntılarının çıkarılması, alveol boşluğunun temizlenmesi ve enfeksiyonun tedavisi için gerekli olabilir.
Gömük dişler bulunduğunda, Dişin üzerinde herhangi bir çürük olmadığı halde diş yerinde duramayacak derecede sallanıyorsa, Genel olarak üçüncü büyük olan azı dişlerin çenede yer sıkışıklığı yaratması durumunda çürük ve ağrı gibi durumlara neden olması halinde.
Kırık dişin yeri temizlenmezse koku yapar. Temizlenmeyen diş yapısındaki bakteriler ve yemek artıkları enfeksiyona neden olur. Biriken bakteriler nedeniyle ağız kokusu oluşmaya başlar.
Diş çektirmek, günümüz teknolojisi ve bilgi birikimiyle artık korkulacak bir işlem olmaktan çıkmıştır. Öyle ki; hastalar diş çekimi esnasında neredeyse hiç ağrı veya acı hissetmiyorlar. Genellikle lokal anestezi altında yapılan diş çekimi, oldukça da kısa sürüyor.
Peki Kırılan Dişin Kökü Kalırsa Ne Olur? En az üç gün ve bazı durumlarda iki haftaya kadar cerrahi çekimden biraz ağrı bekleyin. Bazı hastalarda ağrıda beş gün civarında hafif bir artış olur, ancak diş hekiminizin yazacağı reçete ile ağrılarınızın düzeyi azalabilir.
Tek köklü dişlerin çekimi çift köklü dişlerin çekiminden daha kolay olduğu için bu dişler çok daha hızlı çekilebilmektedir. Ancak birden fazla kökü olan dişlerin çekimi biraz daha uzun sürmektedir. Herhangi bir ameliyat gerektirmeyen durumlarda ortalama diş çekim süresi 15 - 20 dakika olarak belirlenebilir.
Dişler çene kemiğine bağlı olduğundan çekim sonrasında kemik ortaya çıkar ve siz çekilen dişten parça kaldığını düşünebilirsiniz. O yüzden o bölgeyle hiç ilgilenmeyin. Birkaç gün içerisinde açık kemiğin üzeri dişetinizle örtülecektir. 7. Diş çekiminden sonra uyuşukluk geçinceye kadar bir şey yemeyiniz.
Diş çekimi sonra kalan parçacıklar diş köklerini sinirlere bağlar. Bu nedenle sinir hasarlarına yol açabilir.
Genelde azı dişlerde meydana gelen “ortadan ikiye bölünen diş çatlakları”, dolgu malzemeleri ile tedavi edilen diş kırıklarındandır. Dişin üst kısmından başlayan ince bir çizgi halinde olabilen bu çatlaklar, ileriki aşamalarda ortadan ikiye ayrılmaya da sebep olabilir.
Diş Kökü Ağızda Kalırsa Ne Olur? Diş kökünün ağızda kalması, dişin tamamen çıkarılmasının ardından enfeksiyonlara neden olabilir. Kök ağızda kaldığı durumda ağızda kalan diş kökü, diş etine etki eder. Bu durum kemiğin bozulmasına, diş eti hastalıklarına yol açabilir.
Kırılan dişin eski işlevine kavuşması için vakit kaybedilmeden diş hekimine başvurulmalıdır. Ayrıca, diş hekimine başvurulmadan önce kırılan dişin bulunduğu bölgede herhangi bir kanama oluşmuş ise mutlaka temiz bir bez ile basınç yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri