Faz sırasının R, S ve T şeklinde olduğu indikatör lambalar yardımı ile anlaşılmaktadır. Bu arada motorları besleyen üç fazın sırasını kontrol etmek amacı ile faz sıralama rölesi isimli bir cihaz geliştirilmiştir. Eğer R, S ve T fazları doğru sırada bulunuyor ise cihazın ön paneli üzerindeki ışık yanmaktadır.
Faz koruma rölesi bilinen diğer adıyla faz sırası rölesi ya da faz kontrol rölesi; üç faz motorların şebekeden veya motorun ısınmasından kaynaklanan sorunlar nedeniyle arızalanmasını engeller. Fonksiyonu nedeniyle motor koruma rölesi olarak da anılır.
Faz sırası ölçer aletler kullanılarak dengesiz akım dağılımı ve akım geçişlerine engel olunabilmekte ve herhangi bir olumsuz durumun yaşanmaması için tedbir alınabilmektedir. Bu sayede elektrik akımları ile ilgili oluşabilecek son derece ciddi durumların önüne geçilerek güvenli bir alan oluşturulabilmektedir.
Genel olarak devrenin faz sırası belirtilen faz sırası ile eşleşmediğinde, faz sırası rölesi eylemi tetikler ve motoru korumak için kontrol devresinin gücünü keser. Eğer herhangi bir nedenle faz sırası düzensizse, motor çalışmaz ve hatta hasar görmez. Faz sırası koruması bu tür kazaları önlemek içindir.
Faz kaybı , motorların, trafoların, jeneratörlerin aşırı ısınması ile kullanılamaz duruma gelmesine hatta yanmasına sebep olur. Faz sırası hatasında ise fazların yanlış sıra ile bağlanması sonucu motorlar ters yönde çalışarak sisteme zarar verir.
İlgili 33 soru bulundu
Üç fazlı motorlarda meydana gelen dengesizliğin en yaygın nedeni, sigorta, devre kesici, konektör açması veya hasarlı iletkenden kaynaklanan faz kaybıdır. Diğer bağlı yüklerdeki dengesizlikler de motoru etkileyebilir.
Faz Hatası: Motora enerji verilmeden önce fazlardan biri veya ikisi yok 1) ise; röle, çıkışı aktif etmeyerek motora enerji gitmesini engeller. Sıcaklık Koruması: Motorun sargı sıcaklığı PTC'nin sıcaklık sınır değerini 2) aşarsa faz gerilimleri ne olursa olsun motor devreden çıkarılır.
Faz sırasının R, S ve T şeklinde olduğu indikatör lambalar yardımı ile anlaşılmaktadır. Bu arada motorları besleyen üç fazın sırasını kontrol etmek amacı ile faz sıralama rölesi isimli bir cihaz geliştirilmiştir. Eğer R, S ve T fazları doğru sırada bulunuyor ise cihazın ön paneli üzerindeki ışık yanmaktadır.
Faz Nötr Ters Bağlanırsa Ne Olur? Faz ve nötr'ün ters bağlanması herhangi bir sorun teşkil etmez. Evinizde kullandığınız tüm cihazlar aktif halde çalışmaya devam eder.
Faz koruma rölesi, elektrik devresinin faz sırasını izler ve doğru sırayı koruyarak çalışır. Faz sırası hatalıysa veya faz dengesizliği varsa, röle devreyi keser veya uyarı verir. Bu sayede ekipmanların zarar görmesini önler ve güvenliği artırır.
İdeal Direnç için akım ile gerilim arasında faz farkı yoktur.Böylece faz açısı "0o" olur. İdeal Bobinde(Inductor) ise gerilim daima akımın 90o ilerisindedir. Bu yüzden Faz farkını gösteren açı POZİTİFtir.Böylece bobin empedansı XL'in faz açısı +90o' dir. İdeal kondansatör içinse akım gerilimin 90o ilerisindedir.
Faz-Nötr ya da faz-toprak arasında gerçekleşir. Eğer üç tane sinüzoidal dalga kendileri arasında 120 derece faz farkıyla üretilirse buna üç fazlı gerilim ya da akım denir.
Akım ve gerilim arasındaki faz farkı fazmetre ile ölçülür.
Dengesiz bir sistem, faz gerilimlerinin eşit olmadığı anlamına gelir. Bu dengesizlik, üç fazlı bir sistemdeki gerilim fazları arasındaki farkı ölçer. Bu elektrik gücü sorunu, endüstriyel enerji santrallerinde veya güçlü motorlara sahip büyük makineleri çalıştıran herhangi bir tesiste yaygındır.
Faz sırası rölesi, hava kompresörlerinin, asansörlerin vb. sistemlerdeki 3 fazlı motorların korunması için kullanılır. FR-02'nin motorların ters dönmesinin insanlara veya sistemlere hasar verebileceği yerlerde kullanılması önerilmektedir.
Temel Faz Kontrol Devreleri
Faz kontrolün en basit şekli, Şekil 10-1(a)'da gösterilen sadece bir yönde iletilen akımı kontrol etmek için bir SCR kullanılan yarım-dalga kontroldür. Bu devre, sıfırdan tam dalganın yarısına kadar güç kontrolü ve aynı zamanda doğru akım gerektiren yükler için kullanılır.
Hangi ucun faz ve hangi ucun nötr olduğunu bulmanız gerekiyorsa, kablo renklerini kontrol edebilirsiniz. Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz.
kalarda genellikle 110, 220, 230, 440 veya 115, 230, 345 ve 460 volt kullanılıyordu. Alternatif akımla beslemede ortaya V3 fak törü çıkmış ve bundan dolayı faz nötr arası 220 V. için fazlar arası 380 V., faz nötr arası 230 V. için ise fazlar arası 400 V. olmuştu.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir.
Faz: Elektrik yüklü canlı (yüklü / enerjili) uçtur. Yüksek potansiyellidir. Nötr: Elektriğin dönüş yapmasını sağlayan yüksüz uçtur. Sıfır potansiyellidir.
Motor eğer bu biçimde çalışmaya devam ederse çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. 3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir.
Bu sıraya faz sırası veya faz dönüş yönü denir. Şu halde faz sırasının RST olması, R fazının sıfır fazlı, S fazının 120° geri fazlı ve T fazının 120° ileri fazlı olması demektir. Elektrik güç sistemleri 3 fazlı jeneratörler tarafından beslenirler.
Evin bir bölümünde elektrik olmaması, genellikle faz sorunları ile ilişkilidir. Genel olarak yanmış bir sigorta, aşırı yük, kopmuş kablolar, aşınmış kontak veya mekanik arıza nedeniyle meydana gelir. Tespit edilmeyen bir faz kaybı, ekipman arızalarına neden olabilir.
Kontaktör yardımıyla sistem, fazlarda oluşabilecek, istenmeyen koşullarda şebekeden ayrılır. Özetle Faz Koruma Rölesi, trifaze motorların iki faz enerji altında çalışmasını engellemek için kullanılır. Büyük güçlü motorların dışında da yani küçük güçlü motorlarda da faz koruma rölesi kullanılabilir.
Motor koruma rölesi, motoru-devreyi aşırı akım, gerilim, faz sırası ve dengesizliği gibi olumsuz etkilere karşı koruyan röle çeşididir. Endüstride ve otomasyon uygulamalarında sıklıkla görülen bu röle faz koruma rölesi olarak bilinmektedir. Motor kontrolü uygulamalarında sıklıkla kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri