Faz notr temasinda kısa devre durumu meydana gelir.. devrede kacak akim rolesi varsa normal sartlarda atmaz.sadece sigorta atar.. bunları bilmen kafi.nötr yüklenmesi vs boyle bir durum olmaz.
Faz-nötr voltajı 300V-400V seviyesine çıkarsa cihazlarınız yanar ve sigortanız cihaz yanmasına bağımlı olarak çoğu kez yangın çıktıktan sonra atar. Yine birçok kişinin nötr koparsa kaçak akım koruma rölesinin açacağını ve sistemde hasar oluşumuna izin vermeyeceğini düşündüğünü hisseder gibiyim.
faz ucu nötr e değerse sigorta bozuk değilse atar. faz ucu toprağa değerse bina topraklaması sağlamsa sigorta atar.
faz faza değerse n e olur. Fazlar arasında açısal bir fark olmadığı sürece bir problem olmaz. Ancak üst üste binen fazlar arasında açısal bir fark varsa kısa-devreye girer. Voltajına göre kıvılcım atma, yanma, patlama vb. durumlar oluşabilir.
Faz-nötr problemli kısa devre ise aktif olan hat üzerinden gerçekleşir. Genel olarak evlerde sıkça görülür ve yangına sebep olur. Faz-faz problemi ise iki aktif hat içerisinde meydana gelir.
İlgili 30 soru bulundu
Alternatif akımla beslemede ortaya V3 fak törü çıkmış ve bundan dolayı faz nötr arası 220 V. için fazlar arası 380 V., faz nötr arası 230 V. için ise fazlar arası 400 V. olmuştu. İlk zamanlarda bir türlü sabit bir kullanma gerilimi tegbit edilemiyordu.
Nötr ve toprak arasında gerilim değeri teoride 0V olmalıdır. Fakat elektrik tesisatının doğru boyutlandırılmaması sonucu veya dağıtım şirketinden kaynaklı olarak bu gerilimler artmaktadır. 2V 3V seviyelerine kadar normal olarak kabul edilebilmektedir.
Ters bağlandığında, sigorta nötr hattı üzerinde kalmış oluyor. Evet, bağlı olan cihaz kapanmıştır, ama tüm tesisatta hala 220 volt faz vardır.
Nötr, reaktans vasıtasıyla toprakla bağlantılıdır. Topraklama arızası, nötr reaktansın bir fonksiyonudur; kaçak akımının seviyesi, çoğunlukla, topraklama derecesinin tanımlanması için ölçüt olarak kullanılır.
Normalde nötr e dokunmak insanı çarpmaz.Alıcı cihazı faz ile toprak arasına bağlamak yasal değildir(kaçak elektrik).
en basit ve güvenilir yöntem kak rolesi iledir seri lambayla kontrol lambanın bir ucunu faza diğerini sırayla diğer kablolara kak rolesi hangi uçta atıyorsa o topraktır. lamba yanıyorsa nötrdür.
Böyle durumlarda kişi çıplak eliyle cihaza dokunduğunda elektrik çarpması ile karşı karşıya kalabilir. Ancak toprak iletken bir yapı olduğu için, farklı bir kablo sistemleri ile bu elektrik yükü toprağa iletilir. İşte böyle durumlarda faz nötr toprak sayesinde, olası kaçak sorunlarında elektrik çarpması engellenir.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır. Toprak olarak bahsettiğimiz ise elektriksel olarak yüksüz olan bir referanstır.
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar.
Nötr Kopması
Birçok kişinin evlerde ve ofiste tek faz kullanıyoruz, nötr koparsa elektrik gelmez dediklerini duyar gibiyim. Elbette nötr kopması, daire veya ofisin tek faz elektrik aldığı yerden olursa elektrik olmaz, çünkü devre tamamlanamaz.
Nötr, yıldız noktasına ve toprağa bağlı olduğu için yüksüzdür (potansiyeli sıfır volt olarak kabul edilir) ve nötr sayesinde fazın değeri pozitif de olsa negatif de olsa potansiyel fark oluşur, devreden akım geçer.
Binalarda kullanılan diğer iki kablo çeşidi olan faz kablosu ve nötr kablo kablonun renkleri ise şöyledir; faz kablosu renkleri kahverengi, siyah veya gri renklerde nötr kablo rengi ise açık mavi rengindedir. Faz kablosu (+) yüklü, nötr kablo ise (-) yüklüdür.
Nötr ile toprak hattı birleşmez.
Merhaba. Şebeke elektriğindeki topraklanmış olan AC nötr ucunda elektrik vardır, ancak daha önceden de topraklandığı için bizi çarpamıyor, çünkü daha önceden topraklanan nötr ucu ikinci kez vücutla topraklanınca çarpamaz, ama elektrik akımının 2. kutbunu bu uç yine taşıyor.
Nötr kopması fazlarda eşit olmayan bir yükün aşırı akım nötr konuma boşaltılması ve sistemin otomatik olarak dengelenmesi için kullanılan iletkende meydana gelen kesilmedir.
Çarpabilir fakat korkmayın. Sinek ısırığı kadar acıtmaz.
Dolayısıyla LEDler, üzerinden akım geçmesi için doğru yönde bağlanmalıdır. Ters bağlı bir LED akım geçirmez ve ışık vermez. Ancak bu durumda LED üzerinde herhangi bir hasar oluşmaz. Ancak ters bağlı ve çok yüksek voltaj değerleri ledleri bozabilir ve kullanılmaz hele getirebilir.
Bu toprağa gömülü metallerden alınan kablo tüm tesisin veya fabrikanın panolarına kadar gider. Panodan da topraklı prizlerin toprak ucuna veya fabrikadaki makinaların gövdesine bağlanır.
Avometre ile faz nötr gerilim değeri ölçülür, sonra faz toprak arası gerilim değeri ölçülür.. İkisi uyumlu ise toprak sağlam demek. Aynı zamanda toprak nötr arası 0.5 veya 1 volt olmalı bu değer maksimum değerdir.
Faz nötr arası 220 vac dir Faz toprak arasında da 220Vac görürüz ama topraklama da faz-toprak arası kaç volt olmalı diye bir ölçü yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri