UYARI: Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. 10. Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100'er değil yüzer vb.
2 şer ritmik sayma 0'dan başlamak üzere her seferinde 2 sayı artırılarak yapılan ritmik sayı sayma kuralı olarak ifade edilmektedir.
Yalnızca yazı ile yazılır. Doğru yazımı ikişerli olacaktır.
19. Üleştirme sayıları harfle gösterilir: Örnek: ikişer, yedişer, dokuzar, üçer üçer, onar onar, ellişer bin lira, yüz yirmi yedişer milyon… 22. Harflerle yazılan birden fazla sayının her biri ayrı yazılır.
Açıklama: İkisininde değil ikisinin de olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
İKİŞER KELİMESİNİN ANLAMI
Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100'er değil yüzer vb. Bu kelime genellikle 2'şer, 2şer şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ikişer şeklinde olmalıdır.
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 3.'ncü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 3'üncü şeklinde olmalıdır.
4'er ritmi sayma 4, 8, 12, 16, 20 diye dörder dörder sayma şeklinde yapılır. 4'ten başlayarak her sayıya 4 eklerseniz 4'er ritmik sayma yapmış olursunuz.
TDK sözlükte yer alan birleşik kelimeler arasında üçer beşer birleşik kelimesi de bulunur.
"Her ikisi de" yazarken burada kullanılan -de bağlaç olduğundan dolayı ayrı yazılmaktadır. Daha iyi kavramak adına cümleler içerisinde kullanalım; -Çocukların her ikisi de çok çalışkan.
Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla yazılmaktadır. Rakamla yazılan üleştirme sayıları doğru değildir.
Saatler, iki nokta üst üste ile nokta ile yazılır. Örneğin: 14:50 - Yanlış. 14.50. - Doğru. Diğer tüm sayılarda olduğu gibi saatlere getirilen ekler de kesme işaretiyle ayrılır.
Şer ya da kötü, birçok din ve kültürde tanımlanan, kötü davranış, düşünce, bencillik ve fenalıklar. Şer sözcüğü sıklıkla "hayır" (iyilik, karşılık beklenmeden yapılan şey) sözcüğü ile karşılaştırmalı ve zıt anlamlı olarak kullanılır.
şer'i / şer'î / شرعى
Şeriata uygun, İslâmiyetçe makbul olan. İlâhî kanuna dair. Meşru'.
Şer, Allah'ın adalet ve hikmeti gereği veya kendisinden sonra gelecek bir hayra vasıta olmak ya da daha kötü bir şerri defetmek için yaratılmıştır. Allah'ın (c.c.) kudreti ile meydana gelen her işte gerek birey gerek toplum için birtakım faydalar bulunabilir.
TDK kurallarına göre üleştirme sayılarını rakamla yazmamak, harfle yazmak gerekir. Yani "5'er kişi" değil "beşer kişi", "10'ar adım" değil "onar adım" yazmak gerekir.
Bu cümlede yazım yanlışı "5'er 5'er" kısmındadır. Bu tür sayılar (ritmik sayılar) yazılırken rakam kullanılmaz, harfler ile yazılır. 5'er yerine beşer yazılır. örneğin: altışar/yedişer/sekizer vb.
Açıklama: "Dedem kardeşimle bana 4'er elma verdi." cümlesinde 4'er yazımı bir üleştirme sayısı olduğundan böyle yazılması yanlıştır. Doğru yazımını da yazmak gerekirse; → Dedem kardeşimle bana dörder elma verdi.
Bu kelime genellikle bir'er şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı birer şeklinde olmalıdır.
İşte alanında uzman akademisyenleri bile şaşırtan bu ilginç hata! Banknotun ön yüzündeki “İKİYÜZ” yazısı, “Sayıların her rakamını ve basamağını gösteren sözcük ayrı yazılır” kuralına uymuyor. Dil bilimciler 'iki yüz' yazılması gerekirken 'ikiyüz' yazılarak önemli bir hata yapıldığı görüşünde birleşti.
Normalde noktalı yazılmaz ancak milyarın yazılışını görmeniz için noktalı yazalım: 2.000.000.000= 2 milyar demektir. 10 bin tl nasıl yazılır sorusunun yanıtı için: eodev.com/gorev/2876604 adresine tıklayarak açılan sayfayı ziyaret edebilirsin.
Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100'er değil yüzer vb.
6.Kural: Cümle içerisinde iki ve daha fazla basamaklı sayılar yazılırken kelimeler ayrı olarak yazılır. Örnek: - İlçe nüfusu kırk bin dört kişidir. Kural: Sayılar cümle içerisinde üç yerde bitişik olarak yazılırlar.
ikinci oldum diye yazılır. zaten i harfi vardır gelen ekte i harfi olmamalıdır. doğru yazımı; 2'nci oldum. yanlış yazım; 2'inci oldum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri