Süt, hayvanların meme bezlerinin bir sekresyonu olup, süt denildiğinde daha çok inek sütü anlaşılır. Şayet diğer hayvanlardan elde edilmiş ise hayvanların tür ismi ile birlikte kullanılır. Örneğin keçi sütü, koyun sütü gibi. Bütün memelilerde doğumu takiben süt sekresyonu gerçekleşir.
Beynin süt üretimindeki görevi büyük
Beynin alt bölgesindeki hipofiz adlı özel bir yapıdan salgılanan prolaktin hormonu, meme dokusundaki özel algaçlar vasıtasıyla buradaki hücreler ile ilişki kurar ve sütün üretilmesinde ana rol üstlenir.
Süt Oluşumu
Bebek memeyi emdikçe meme ucundan beyne uyarı gider. Beyin bu uyarıya cevap olarak kana prolaktin hormonu salgılar. Bu hormon, süt üretim keseciklerinde sütün üretilmesini sağlar. Oksitosin adlı başka bir hormon sayesinde kesecikler kasılır ve içindeki süt kanallara akar.
Ve sürekli süt vermesi için sürekli hamile bırakılıyor. Toplumda yaygın olan bir inanış var, inekler doğum yapmadan da sürekli şarıl şarıl süt veriyorlarmış gibi düşünülüyor. Doğada böyle bir şey söz konusu değil. İnek, diğer tüm memeliler gibi sadece doğum yapınca süt verir!
Pastörize süt üretimi
Tam yağlı, az yağlı olarak ayrılır. Ayrılan yağ, tereyağı, krema gibi diğer süt ürünlerinin üretiminde hammadde olarak kullanılır. Ardından 65°C'de homojenizasyon uygulaması yapılır. Son olarak, 85°C civarında bir ısıl işleme daha uğratılır ve soğutularak depolanır.
İlgili 22 soru bulundu
Çünkü 1 lt sütün oluşumu için ortalama 350-500 lt kan gerekir.
Türkiye'de geçen yıl süt üretiminde Konya 1 milyon 315 bin 120 tonla birinci, İzmir 1 milyon 252 bin 964 tonla ikinci, Balıkesir 792 bin 883 ton ile üçüncü oldu.
Sütünü sağdığınız sürece (ister buzağının ememesi ile olsun, ister manuel veya makina sağımı olsun) süt verimi devam eder.
İnek sütünde alerji riski fazladır. Erken dönemde inek sütü içen bebeklerde saman nezlesi, astım gibi alerjik hastalıklar görülebilir. İnek sütünün hazmı bebekler için oldukça zordur. İlk bir yıl içerisinde inek sütü ile beslenen bebeklerde alerji ve solunum yolu hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıklar görülebilir.
Birçok çiftçi, inekleriyle çiftleşmesi için seçtikleri boğaların kaliteli bir soy hattından gelmesini ister. Boğalar ne kadar kaliteli ise, onlardan doğacak yavruların da süt üretme kapasitesi o kadar yüksek olacaktır.
Çiğ süt, işlem görmemesi nedeniyle birçok fayda barındırsa da bu özelliği nedeniyle bruselloz ve tüberküloz gibi birçok hastalığa yol açan bakterileri de vücuda taşıyabiliyor. Sütün alındığı ineğin nasıl koşullarda yetiştirildiği ve sağıldığı bilinmediğinden hijyenik eksiklikler söz konusu olabiliyor.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Anne sütü canlıdır, “beyaz kan” olarak da adlandırılır. İlk sütün 1 ml'sinde 1 milyon hücre, olgun sütün ise 1 ml'sinde 4000 hücre vardır.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Süt, beslenmemiz için gerekli olan, yağda ve suda eriyen vitaminlerin hepsini içermektedir. Özellikle zekâ gelişiminde etkili olan, deri ve göz sağlığında gerekli B2 vitamini (rib oflavin) için süt en iyi kaynaktır. Vücudun ihtiyacı olan B12, A ve C vitaminleri süt içerek önemli ölçüde karşılanabilmektedir.
Dolayısıyla tedavi edici bir yönü olduğu ispat edilmediği sürece insan sütünün esas amacı dışında kullanılması caiz değildir.
Çocukluktan yaşlılığa kadar yaşamın her döneminde süt içilmesi gerekiyor.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Bebeğinizin 1 yaşına kadar ana besin kaynağı anne sütüdür. 1 yaşından sonra da süt ihtiyacı devam ettiğinden bebeğinize bu dönemde de anne sütü vermeniz önerilir. Anne sütü eksikliğinde ise doktor tavsiyesi ile ayına uygun devam sütü verebilirsiniz. Gün geçtikçe büyüyen bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besin miktarı artar.
Sütün tadı; Süt bozulmaya başladıkça tadı acı, yanık veya ekşileşmeye başlar. Eğer sütün tadı her zamankinden farklı geliyorsa, bu durum bozulduğunu gösterir. Marketten alınan sütün ambalajında bombe varsa, bu durum sütün hava aldığını gösterir. Bu yüzden hiçbir şekilde satın alınmamalıdır.
İneklerde ikiz buzağılama binde iki, farklı ırklarda ikiz buzağılama oranı ise milyonda bir olarak görülmektedir” dedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Manyas İlçe Müdürü veteriner hekim Ramazan Alan da ikiz doğumun koyun ve keçilerde sıklıkla, büyükbaş hayvanlarda ise nadir görüldüğünü hatırlattı.
Kedilerin sindirim sisteminde sütte bulunan laktoz'u parçalayacak seviyede enzim yoktur. O nedenle alınan sütün yararlı bir hale getirilip vucut tarafından kullanılması pek mümkün olmamaktadır. Dahası sütle alınan bu laktozla beslenen diğer mikroorganizmalar aşırı üreyip kedinin ishal olmasına neden olmaktadır.
Türkiye, dünyanın en ucuz çiğ sütünü satan ve en pahallı tereyağını tüketen ülke oldu. Et ve Süt Kurumu'nun Ocak 2019 Süt Piyasa Bülteni'ne göre, çiğ sütün çiftlikten çıkış fiyatı en yüksek Japonya'da, en düşük Arjantin ve Türkiye'de.
Süt Piyasa Bülteni'nde yer alan verilere göre, Türkiye'nin Ağustos ayı itibariyle süt ve süt ürünleri ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 91.1, miktar bazında ise yüzde 146 arttı. Geçen yıl ilk 9 ayda toplam süt ürünleri ithalatı 8 bin 959 ton iken bu yıl aynı dönemde 22 bin 89 tona yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri