Faz sırasının R, S ve T şeklinde olduğu indikatör lambalar yardımı ile anlaşılmaktadır. Bu arada motorları besleyen üç fazın sırasını kontrol etmek amacı ile faz sıralama rölesi isimli bir cihaz geliştirilmiştir. Eğer R, S ve T fazları doğru sırada bulunuyor ise cihazın ön paneli üzerindeki ışık yanmaktadır.
Cem DT-901 faz sırası göstergesi, üç fazlı sistemlerin dönüş alanını algılamak ve faz sırasını belirlemek için tasarlanmış el tipi bir ölçüm cihazıdır.
Kullanılan faz sırası ölçü aletleri ile faz sırasının ve kabloların kullanılmasına ilişkin bilgi ve yardım alınabilmektedir. Faz sırası ölçer aletler kullanılarak dengesiz akım dağılımı ve akım geçişlerine engel olunabilmekte ve herhangi bir olumsuz durumun yaşanmaması için tedbir alınabilmektedir.
Faz koruma rölesi bilinen diğer adıyla faz sırası rölesi ya da faz kontrol rölesi; üç faz motorların şebekeden veya motorun ısınmasından kaynaklanan sorunlar nedeniyle arızalanmasını engeller. Fonksiyonu nedeniyle motor koruma rölesi olarak da anılır.
RST İnklinometre Sistemi / Inclinalysis
Her 1 set okumada prob boyuna göre (0.5m) dönme miktarı ölçülür ve bu sapmaların yerçekimine göre kümülatifi “Mutlak Sapma Grafiğini” (Absolute Graph) yani borunun gerçek pozisyonunu ifade eder.
İlgili 26 soru bulundu
Üç fazlı sistemlerde motorun dönüş yönünü fazların bağlanma sırası tanımlar. Şebekeden kaynaklanan bir nedenden dolayı fazların sırası değişirse motor derhal şebekeden ayrılmalıdır. Faz Sırası Rölesi, motorun faz sırası değişimlerinde şebekeden anında ayrılmasında yardımcı olur.
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Hangi ucun faz ve hangi ucun nötr olduğunu bulmanız gerekiyorsa, kablo renklerini kontrol edebilirsiniz. Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz.
Bu sıraya faz sırası veya faz dönüş yönü denir. Şu halde faz sırasının RST olması, R fazının sıfır fazlı, S fazının 120° geri fazlı ve T fazının 120° ileri fazlı olması demektir. Elektrik güç sistemleri 3 fazlı jeneratörler tarafından beslenirler.
Genel olarak devrenin faz sırası belirtilen faz sırası ile eşleşmediğinde, faz sırası rölesi eylemi tetikler ve motoru korumak için kontrol devresinin gücünü keser. Eğer herhangi bir nedenle faz sırası düzensizse, motor çalışmaz ve hatta hasar görmez. Faz sırası koruması bu tür kazaları önlemek içindir.
Akım ve gerilim arasındaki faz farkı fazmetre ile ölçülür.
Faz kaybı , motorların, trafoların, jeneratörlerin aşırı ısınması ile kullanılamaz duruma gelmesine hatta yanmasına sebep olur. Faz sırası hatasında ise fazların yanlış sıra ile bağlanması sonucu motorlar ters yönde çalışarak sisteme zarar verir.
İdeal Direnç için akım ile gerilim arasında faz farkı yoktur.Böylece faz açısı "0o" olur. İdeal Bobinde(Inductor) ise gerilim daima akımın 90o ilerisindedir. Bu yüzden Faz farkını gösteren açı POZİTİFtir.Böylece bobin empedansı XL'in faz açısı +90o' dir. İdeal kondansatör içinse akım gerilimin 90o ilerisindedir.
Faz Koruma Rölesi Ne İşe Yarar? Faz koruma röleleri elektrik motorlarını şebekeden gelecek olumsuzluklara karşı korumak amacıyla kullanılır. Amaç trifaze motorların iki faz enerji altında çalışmasını engellemek içindir. Bu koruma görevini termik manyetik röle de sağlar.
Üç fazlı sistemler, aynı güçteki yükleri daha etkin bir şekilde taşıyabilir ve daha yüksek güç gereksinimlerini karşılayabilir. Bu nedenle, endüstriyel tesisler, büyük ticari binalar ve sanayi uygulamaları gibi yüksek güç gerektiren alanlarda üç fazlı sistemler tercih edilir.
Faz Koruma Rölesi, elektrik sistemlerinde dengesiz yükleri ve faz kaybını tespit eder, cihazları korur. Ekipmanınızı güvende tutun, enerji tasarrufu sağlayın!
îngilterenin faz arası standart gerilimleri 66, 110,132,150,220,275,330,380 kv. dlr. Fakat bunların hepsi kullanılmaz.
Nötr ve toprak arasında gerilim değeri teoride 0V olmalıdır. Fakat elektrik tesisatının doğru boyutlandırılmaması sonucu veya dağıtım şirketinden kaynaklı olarak bu gerilimler artmaktadır. 2V 3V seviyelerine kadar normal olarak kabul edilebilmektedir.
Monofaze türünden elektrik beslemede güç, yalnızca bir iletkenden iletilirken, trifazede ise üç farklı iletken mevcuttur. Trifaze sistemin verimliliği, monofazeye kıyasla daha yüksektir. Bunun nedeni ise, eşdeğer devre açısından üç iletkenin bir faza kıyasla daha güçlü olması olarak gösterilebilmektedir.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir.
Binalarda kullanılan diğer iki kablo çeşidi olan faz kablosu ve nötr kablo kablonun renkleri ise şöyledir; faz kablosu renkleri kahverengi, siyah veya gri renklerde nötr kablo rengi ise açık mavi rengindedir. Faz kablosu (+) yüklü, nötr kablo ise (-) yüklüdür.
Faz Nötr Ters Bağlanırsa Ne Olur? Faz ve nötr'ün ters bağlanması herhangi bir sorun teşkil etmez. Evinizde kullandığınız tüm cihazlar aktif halde çalışmaya devam eder.
Sonuç olarak iyi bir topraklamanın belirtileri, Nötr ve Toprak arasındaki ölçümde Max.1-2 Volt ve Faz ve Toprak arasındaki voltaj ise 220-230 Volt olmalıdır.
Tek fazlı beslemede, güç bir iletkenden akarken, üç fazlı besleme güç beslemesi için üç iletkenden oluşur. Tek faz beslemesi devrenin tamamlanması için iki kablo (bir faz ve bir nötr) gerektirir. Üç faz, devrenin tamamlanması için üç faz kablosu ve bir nötr kablo gerektirir.
Çok fazlı devrelerde fazlar arası gerilimler U, faz-nötr arası gerilimler V ile gösterilir. Bir elektrik akımının gerilimi voltmetre ile ölçülür. Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri