Fazla mal kişiye zarar vermez. Bundan dolayı elden çıkarılmamalıdır. Şimdi gereksinmenin üstünde görülen malın ileride fazla olmadığı anlaşılabilir.
Genel olarak mal ve mülk üzerinden ele alınan fazla mal göz çıkarmaz atasözü, günlük yaşamın en yaygın kullanılan atasözlerinden biridir.
İyilik Eden İyilik Bulur Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Çevresi tarafından iyi olarak bilinen ve tanıdığı tanımadığı herkese iyilik yapma çabasında olan bir kişi günü geldiğinde mutlaka iyiliklerle karşılaşacaktır. Kısacası bu sözün manası iyilik yapan insanlar karşılığını da yine iyilik olarak alırlar.
[1] İyi bir sonuç elde etmek için bir yerde uzun süre çalışan kişi, katlandığı sıkıntıların karşılığını görür.
Başkalarına güzel şeyler dağıtmakla görevli olan kimse, dağıttığından az çok kendisi de yararlanır.
İlgili 21 soru bulundu
Ağaç ne kadar uzasa göğe eremez atasözü TDK' da açıklanarak tanımlanmıştır. Şu şekilde tanımlanmıştır: İnsan ne denli herhangi bir konuda yükselirse yükselsin, her zaman bir yerde durur. Erişilmesi doğa yasalarına aykırı olan yüksekliğe çıkamaz ve bunun sınırlarını aşamaz.
Kötü günler için paramızın bir kalanını saklayıp kötü günde kullanmalıyız.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
[1] Kişinin kimliğini doğru olarak öğrenmek isterseniz soyuna sopuna bakınız.
Ev Alma Komşu Al Atasözünün Kısaca Açıklaması ve Örnek Cümle
Eğer ev alırken çevredeki komşular iyi ise, bu durum satın alınan evden çok daha büyük bir fayda sağlar. Ancak eğer komşular kötü ise, o zaman o evde rahat bile oturulamaz.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Gözden geçirmek ise bir şeyi en ince ayrıntısına kadar dikkatli bir şekilde incelemek manasında kullanılan bir deyimdir.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Gözü doymak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Dilimizde sıkça tercih edilen deyimler arasında ise göze girmek deyimi gelmektedir.
bir dediği iki olmamak ne demek? her isteği hemen yerine getirilmek. demek.
Iki kulak bir dil için TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok dinleyip az söylemeli anlamında kullanılan bir söz.
Bir dediğini (söylediğini) iki etmemek (ikiletmemek) DEYİMİ AÇIKLAMASI. Onun her istediğini yerine getirmek.
TDK'ya göre bu deyimin anlamını öğrenmek için bazı kaynaklara başvurabiliyor. Dut yemiş bülbüle dönmek, çok konuşkan ve neşeli olan insanların yaşadığı bazı sorunlardan dolayı üzüntülü olma durumudur.
Caka satmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çalım satmak, gösteriş yapmak.
Gözleri dolmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Ağlayacak gibi olmak, göz pınarlarına yaş yürümek.
Başının etini yemek deyimi özellikle hiç aralıksız bir şekilde istediğinin olması için ısrar edilmesi için kullanılmaktadır. Ayrıca bir kişinin aynı konuda durup durup sürekli rahatsız edecek derecede konuşması durumunda başının etini yemek deyimi kullanılmaktadır.
Boy vermek DEYİMİ AÇIKLAMASI
(Bitki için) Gelişmek, uzamak.
Vicdan azabı başkasına zarar verdiğine inanan bir kişinin duyduğu pişmanlık duygusunun bir ifadesidir. Vicdan azabı suçluluk duygusuyla ilintili bir duygu olup kişinin kendi kendine yönelttiği bir kızgınlık halidir.
Kısaca deyim açıklaması hakkında detaylar. İpe un sermek deyimi Türk Dil Kurumuna göre, 'Yapılması gereken bir iş konusunda türlü bahaneler üretmek, bazı sebepler ileri sürerek engel koymak' şeklinde ifade edilebilir.
Dişe dokunur DEYİMİ AÇIKLAMASI
Hatırı sayılır, işe yarar, belirtilmeye değer, önemli. “Dişe dokunur bir iş yapmışsın, aferin çocuğum.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri