Uzun süreli veya çok yüksek yoğunluklu oksijen, hücre zarlarında oksidatif stres, akciğerlerde alveol kolapsına, retina dekolmanı sebep olabilir. Oksijen zehirlenmesine maruz kalınan yüksek oksijen seviyesinin düşürülmesi ile müdahale edilir.
Fazla oksijen hücrelerde ölüme sebep ola- bilir. Aldığımız havada oksijen oranı yüksek iken dışarıya verdiğimiz havadaki oksijen miktarı düşük, karbondioksit oranı yüksektir.
Merkezi sinir sistemi oksijen zehirlenmesi görüldüğünde hastalarda bir huzursuzluk, sinirlilik hali, bulantı-kusma, kulak çınlaması, özellikle yüz kaslarında olmak üzere seğirmeler, uyuşma, karıncalanma ve ileri aşamada nöbet gelişebilir. Bu belirtilerin herhangi biri görüldüğü anda oksijen solumaya ara verilmelidir.
Karbondioksit birikimi çoğunlukla yüksek düzeyde oksijen kullanımları sonucu görülür ve hastalarda genellikle uykuya eğilim ile kendini gösterir.
En sık görülen yan etki basınç değişikliğinin kulak ve sinüslerde yaptığı etkidir. Bu durum tehlikeli olmayıp, basınç eşitleme yöntemlerinin öğrenilmesiyle önlenebilir. Diğer yan etkiler oldukça nadir görülmekte olup, oksijen zehirlenmesi, klostrofobi (kapalı yerde kalma korkusu) ve geçici miyopi olarak sıralanabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Doktorunuz sürekli oksijen kullanmanızı önermişse:
Günde en az 15 saat, mutlaka uykuyu da içine alacak şekilde oksijen kullanınız. Ne kadar uzun süre kullanırsanız faydası o kadar artar.
5L/dk'nın altında oksijen verilmesi yeterli olan (<%50 oksijen ihtiyacı) hastalarda kullanılmamalıdır. Çünkü bu miktarın altındaki oksijen akımında hastanın geri soluması daha olasıdır ve karbondioksit retansiyonu oluşturma riski daha yüksektir.
Sağlıklı bir insanda tipik oksijen satürasyon seviyeleri %95-100 arasında değişir. Akciğer sorunları olan kişilerde ise bu değerler biraz daha düşük olabilir.
Hava İhtiyacı
Yetişkin bir insanın saatte 30 metreküp temizlenmiş havaya ihtiyacı vardır. Normal şartlarda doğal havalandırma ile ortamın havasının saatte 2-3 defa değiştiği kabul edilmektedir.
Hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT), kronik yaraların ve hasarlı dokuların yüksek basınç altında saf oksijen solunması ile tedavi edilmesidir. Hiperbarik oksijen tedavisi, yaraların iyileşmesini hızlandırmak için kullanılır. Bu tedavi, saf oksijen içeren basınç dengesi sağlanmış özel odalarda yapılmaktadır.
Çamaşır suyundan zehirlenme gibi hem kimyasal zehirlenmeye hem de solunum yoluyla zehirlenmeye sebep olabilecek durumlarda ise zararlı maddeye maruz kaldıktan hemen sonra (yaklaşık olarak 30-60 dakika gibi kısa bir sürede) belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Prof. Dr. Akkoyunlu, kanın rengini ve parlaklığını oksijen seviyesinin belirlediğine işaret ederek, “Mesela kalp krizi geçirirken kalpteki bir damara pıhtı atar, ona bağlı olarak göğsünüzde baskı, ezilme hissedersiniz. Bu belli bir dokuda veya organda var olan oksijen yetersizliğini ifade eder.
Kandaki oksijen miktarının az olması solunum güçlüğü ve nefes darlığı gibi belirtilere yol açar. Ayrıca ciltte kurumaya, dudak ve tırnaklarda renk değişimine neden olur. Kandaki karbondioksit seviyesinin fazla olması ise çeşitli doku ve organların zehirlenmesine neden olabilir.
KOAH hastalarında oksijen satürasyonunun %90'ın üzerinde olması istenmektedir. Oksijen tedavisi alırken, oksijen çok açılmamalı 1-2 lt/dakika olarak uygulanmalıdır. Yüksek oksijen düzeyi kanda karbondioksit birikimine sebep olmaktadır.
Oksijen kullandığınız sürenin çok olması bağımlılık yapmaz. Tam tersine düşük oksijen seviyeleri neticesinde dokulara giden oksijen miktarı azalaca- ğından, organlarınıza zarar verebilir.
Oksijen yetersizliğinin belirtileri ise başağrısı, bitkinlik, yorgunluk, çalışma gücünün zayıflaması, yaşam sevincinin azalması, erken yaşlanma, hayati önem taşıyan organların yıpranmasıdır.
Hava, %21'i Oksijen, %78'i Azot, %1'i Argon ve çok az miktarda diğer gazlardan oluşan bir gaz karışımıdır.
Yani 2 olgun ağaç, 4 kişilik bir ailenin yıllık oksijen ihtiyacını karşılar.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) araştırma ekibi, artan Güneş radyasyonu nedeniyle Dünya'nın yaşam kaynağı oksijenin 1 milyar yıl sonra biteceği öngörüsünde bulundu.
Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir. Düşük oksijen düzeyinin sürekli olması, solunum krizi ya da kalp krizi ile sonuçlanabilir.
Birçok insanın kanındaki oksijen düzeyi %95-100 aralığındadır. Ancak, kanındaki oksijen düzeyi %95'in altında olup hayatına normal bir şekilde devam eden insanlar da vardır. Uyurken yapılan ölçümlerde daha düşük değerler elde edilmesi normaldir ve bazı kullanıcıların değerleri %95'in altında olabilir.
Cihaz, bu ölçümü kullanarak kandaki oksijen satürasyonunu hesaplar. - Uyku apnesi gibi uyku bozukluğu olan bireyleri değerlendirmek için kullanılır. Deniz seviyesinde sağlıklı bir insan için% 95 ile% 100 arası dinlenme oksijen satürasyonu seviyesi normal kabul edilir.
Tidal volümde ve solunum hızında değişiklik sonucu verilen oksijen konsantrasyonu kontrol edi- lemez. Kolaylıkla yerinden çıkabilir. Burun deliğinde, yanaklarda ve kulaklarda nekroz riski, nazal mukozada iritasyon riski olabilir . 5 lt/dk dan fazla akış kullanılırsa, mukozada aşırı kuruluk, iritasyon yapabilir.
Oksijen tedavisi: Hedeflenen oksijen satürasyonu yetişkinlerde %93-95; çocuklarda %94-98 Hamilelikte astım ilaçları kontrendike değildir.
Temiz hava solumak için pencereleri açın veya dışarı çıkın.
Pencerelerinizi açmak veya kısa bir yürüyüşe çıkmak gibi basit bir şey, vücudunuzun getirdiği oksijen miktarını artırır, bu da genel kan oksijen seviyesini artırır. Ayrıca gelişmiş sindirim ve daha fazla enerji gibi faydaları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri