Fazla miktarda tuz tüketimine bağlı olarak yüksek tansiyon, bölgesel veya yaygın ödem oluşumu, böbrek yetmezliğine yol açabilen böbrek hastalıkları ve inme gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Çok tuzlu bir yemek yediğinizde kanınızda sodyum seviyesi yükselir. Sodyum su çeker ve buna tutunur. Bu da kan hacminin artmasına sebep olur ve kişinin şişkin hissetmesine yol açar. Çok sodyumlu bir öğünden sonra fazladan su içmek sodyumun bir kısmının vücuttan atılmasını sağlayabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Toparlamamız gerekirse, yemeğiniz: Hafif tuzlu ise içine 1-2 adet kesme şeker atın. Orta derecede tuzlu ise patatesi dörde bölüp yemekle birlikte kaynatın ve sonra çıkarıp atın. Fazla tuzlu ise hem patates kullanın hem de suyun bir kısmını kızarmış ekmekle dışarı alın.
1 gram tuz 250 gram suyu tutuyor
Tuzun yetersiz alınmasının yanı sıra, aşırı tüketiminin de sağlık açısından önemli tehlikeler doğurduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi İyigün, 1 gram tuzun vücutta ortalama 250 gram su biriktirdiğini vurguladı.
Sodyum, vücutta sıvı dengesini korunmada önemli bir mineraldir. Vücudumuzun günlük olarak 6 gr. civarında tuza ihtiyacı vardır. Fazla alınması halinde vücut ödem yapmaya başlayacaktır, aynı zamanda tansiyon, böbrek hastalıkları gibi sorunlara yol açmaktadır.
İdrarın %91 ila %96'sı sudan oluşur. Geriye kalan bileşenleri arasında inorganik tuzlar, üre, organik bileşikler ve organik amonyum tuzları yer alır.
Bu yemeklerdeki fazla tuz miktarına karşı kesme şeker ile savaş açabilirsiniz. Pilav ve zeytinyağlı yemeklere ekleyeceğiniz bir miktar kesme şeker ile tuz miktarını dengeleyebilir, hatta özellikle zeytinyağlılar için daha hoş bir tat elde edebilirsiniz.
Sodyum su çekip tuttuğu için kan hacmi artar, bu da kalbinizin daha çok çalışmasına neden olur ve arterlerdeki basınç artar. Vücutta yüksek oranda sıvı tutulumu ile ödem oluşur. Bu nedenle tuz tüketimi böbrek hastaları için ayrı bir önem taşır.
Üre, kreatinin , idrar dansitesi , böbrek testleri , karaciğer testleri , kanda şeker ve trigliserit testlerine bakılmalıdır. Mutlaka TSH , T3 ve T4 ölçümlerine de bakılmalıdır. Kan sodyum düzeyinin 125 mEq/L altında olması durumu ciddi sıkıntılar yaratacaktır.
Bu test için bir kol damarınızdan iğne yardımıyla kan alınır ve bu kan, numune olarak kullanılır. Bazı olgularda ise idrar numunesi de gerebilir. Bunun tespitini doktorunuz yapacaktır.
Çok fazla sodyum tüketmek, su tutulmasını ve vücudun farklı bölgelerindeki dokuların şişmesini destekliyor ve fazla tuz tüketimi; baş dönmesi, mide bulantısı, mide krampları, susuzluk ve susuzluk yoluyla oluşan dehidrasyona neden olabilir.
Böylece sodyum ve klor iyonlarının arasına su moleküllerinin girmesiyle, bu iyonlar birbirlerinden ayrılır ve tuz suda çözünür. Ayrılan iyonların çözücünün her tarafına aynı oranda dağılmasıyla homojen bir karışım oluşur. Ancak suya eklenen tuzun miktarı çok fazla olursa, tuzun bir kısmı çözünmez ve çöker.
Kas krampları, bitkinlik, sersemlik hissi, bulantı ve vücutta kuruma olur. Bu nedenle hemen gerekli tuz takviyesi yapılmalıdır. Müdahale edilmezse özellikle bebeklerde ve yaşlılarda ölüme bile yol açabilir.
En bilineni: Patates
Hafif tuzlu yemekler için en çok kullanılan yöntem olarak bilinen patates ekleme kesin çözüm oluyor bu aşamada. Patatesi ekledikten 10-15 dakika sonra, tuzunu kontrol ettikten sonra kaşık yardımıyla çıkarabilirsiniz.
Patates çok tuz çeken bir sebze. Kendisi piştiği zaman bile içerisine bolca tuz atılıyor ki lezzeti yerine gelsin. İçerisindeki lifli yapı yardımıyla fazla tuzu ve suyu içine çeker. Bunu yaparken nişastası da açığa çıkar ve yemeklere kıvam verir.
Tuza hassas hipertansiyonu olanlarda ani kan basıncı yükselmelerini çok tuzlu yiyecekler de tetikliyor. Tuz yiyince kan basıncını arttıran, tuzun içindeki sodyum elementidir. Tuzlu yiyecekler ve tuz dışında, sodyumu yüksek içeceklerle, paketlenmiş gıdalar fazlaca yenilip içildiğinde de tansiyon fırlayabiliyor.
(4. sayfa)
2 - Acı yedikten sonra su içilmez, içilirse reflü, gastrid ve bağırsak rahatsızlığı yapar.
Baş Ağrısı
Aşırı tuz tüketimi, kanın hacmini arttırarak damarların genişlemesine neden olur. Bu yüzden tansiyon yükselir ve geçmek bilmeyen şiddetli baş ağrıları ortaya çıkar.
Böbrekler; vücutta su ve tuz atılımını yapan, tansiyonu düzenleyen, kan yapıcı hormonları üreten ve atık maddeleri idrar yolu ile uzaklaştıran işlevlere sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri