Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş Özelleştirme kapsam ve programında olması nedeniyle, Genel Müdürlük ve Taşra Teşkilatında istihdam edilen Alt İşveren (Taşeron) işçileri kapsama dahil edilmediğinden, mevcut mevzuat hükümlerine göre kadroya geçirilmelerine imkan görülememektedir.
Zengin, geçici işçi kapsamına alınacak kişileri de şöyle açıkladı: "Geçici işçiler özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı'nda Çaykur'da şeker fabrikalarında, Devlet Demir Yolları'nda benzeri kurumlarda çalışan kişiler, yerel yönetimlerde de var.
Taşeron işçiler, sendikalı ve kadrolu işçilerden farklı olarak, alt işveren tarafından istihdam edilmekte ve genellikle çok daha ağır işleri yapmak zorunda kalmaktadır. Taşeron işçiler genellikle kısa süreli sözleşmeli, asgari ücretli ve sosyal güvencesiz olarak istihdam edilmektedir.
1 Kasım 2015'ten sonra işe giren taşeron işçiler kadrodan yararlanamayacak. Mevcut ücreti üzerinden maaş almaya devam edecek. Taşeron işçiler çalıştıkları kurumda kadrolu olduktan sonra aynı işi yapmaya devam edecek.
“Geçici işçi” ifadesi, iş mevzuatında yer alan “belirli süreli iş sözleşmesi” ile çalışan işçilere karşılık gelmektedir. Özellikle kamu işyerlerinde kullanılan bu ifade, geçicilik niteliğini aşan bir niteliktedir. Öyle ki kamuda geçici kadrosunda bulunup da emekliliğine hak kazanan işçilere rastlanmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
GEÇİCİ İŞÇİLER SÜREKLİ İŞÇİ STATÜSÜNE GEÇİŞ YAPACAK
5620 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklendi. Buna göre geçici işçiler, sürekli işçi statüsüne geçiş yapacak.
Kamu kurumlarında yapılmakta olan hizmet alım ihalelerini kazanan özel sektör deki şirketlerin bünyesinde istihdam edilen, ancak fiili olarak kamu kurumuna ait işyerinde çalışan ve kamu hizmeti yapmakta olan işçi sınıfında çalışan kişilere taşeron işçi denir.
Taşerondan İşçilerin Kadro Mücadelesi ve Kadroyu Şekillendiren Dinamikler. Yıllarca kadro talebini dile getirmiş, bu yönde mücadele etmiş kamu taşeron işçileri, 24 Aralık 2017 tarihinde 696 sayılı KHK ile yapılan bir düzenlemeyle 'kadroya' geçirildiler.
TAŞERON İŞÇİLERİNİN ÜCRETİ 2021'E GÖRE 4'E KATLANDI
Önceki gün imzalanan toplu iş sözleşmesiyle, 2021 ocak ayında 4.592 TL olan kamuda en düşük brüt çıplak işçi ücreti bu yılın ocak ayından geçerli olmak üzere 21.750 TL'ye çıkartıldı.
KİT'lere kadro, 2018 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programı'nın Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esasları Belirleyen Tebliğ'in ekinde yer alan kamu iktisadi teşebbüsleri ile bağlı ortaklıklarında çalışan işçileri kapsayacak.
ÜCRETİ ÖDENMEYEN TAŞERON İŞÇİNİN HAKKI
Kamudan hizmet alım ihalesi alan alt işveren, işçileri işe almakta ve bunları kamu kurumunun talep ettiği yerlerde çalıştırmaktadır. Bu işçilerin ücretlerini ödemek alt işveren şirketin görevidir. Kamu kurumu ise, kendisinden ihale kazanan alt işverene hak ediş ödemektedir.
Yani taşeron işçilerin geriye dönük hakları etkin bir dava yolu ile sağlanabilir. Bu haklara; fazla mesai, ücret alacağı, kıdem – ihbar tazminatı, agi alacağı, prim vs. ödenmemiş her türlü yasal hakkı sayabiliriz.
Geçici işçilerin çalışma süresi ne kadar olacak? Buna göre geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma süreleri aynı vize dönemi içinde 11 ay 29 güne kadar uzatılabilecek. Bu sürenin belirlenmesinde idare, kurum ve kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanlık yetkili olacak.
1- Kamuda çalışan taşeron işçilere, işçilerin beklediği şekilde bir kadro verilmeyecektir. 2- Bu işçiler, ne memur statüsüne alınacak ne de kadrolu işçi olarak çalıştırılacaktır.
Bu itibarla, Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında 696 sayılı KHK ile kadroya geçen geçici işçilerin çalışma süreleri aşağıdaki yazılar doğrultusunda, 300 gün olarak vizelenerek müdürlüğünüze iletilen vize listelerindeki çalışma süreleri 11 ay 29 gün olarak güncellenmiştir.
Taşeron veya tali işveren, alt ısmarlanan, alt işveren, alt işletici gibi isimler ile de anılan, birçok durumda bir işin veya işin bir kısmını gerçekleştirmek ya da işverenin sözleşmesindeki tüm yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla anlaşma imzalayarak üstlenen diğer yüklenicidir.
Bir çalışanın 4D'li işçi olarak tanımlanması 2018 yılında gerçekleşen bir uygulamanın sonucunda ortaya çıkmıştır. 2018 yılında taşeron olarak çalışan ve kadrolu olarak çalışmaya başlayan tüm çalışanlar 4D'li işçi olarak tanımlanmıştır. 4D'li işçiler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4.
Şirket işçiliği Kadro değildir.
KAMU İŞÇİLERİ KİMLERDİR? Kamu işçileri, bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.
4857 sayılı İş Kanunu'nda taşeron ilişkisi “asıl işveren-alt işveren” kavramlarıyla düzenlendiğinden, 4857 sayılı Kanun açısından taşeron meselesinin kategorik olarak “alt işveren” başlığı altında ele alınması doğ- ru olacaktır.
1- KAMU HİZMETLERİNDE ÇALIŞTIĞI İÇİN TAŞERON ŞİRKET İŞÇİSİ KAMU İŞÇİSİDİR! 2- KAMU HİZMETİ SÜREKLİ OLDUĞU İÇİN KAMU İŞLERİ DAİMİ İŞLERDİR! 3- DAİMİ NİTELİKTEKİ KAMU HİZMETLERİNDE İHALE OLMAZ!
Son KHK'larla hayata geçen taşeron düzenlemesinde, süreç resmi gazetede yayımlandı. Buna göre, başvurular 2-11 Ocak tarihleri arasında alınacak. Başvurular alt işveren şirketlere değil, istihdam edilecek kurumlara yapılacak.
Taşeron işçilerin kadroya girebilmesi için 1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışıyor olması gerekecek. 1 Kasım 2015'ten sonra işe giren taşeron işçiler kadrodan yararlanamayacak.
Öz. Çalışma yaşamındaki taşeron uygulaması, işlerin veya hizmetlerin asıl işveren adına yapılması anlamına gelir. Taşeron uygulamasına bağlı olarak ortaya çıkan taşeron işçilik, günümüz Türkiye'sinin kamu sektöründe oldukça yaygınlık kazanan bir istihdam biçimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri