FAZLAYA İLİŞKİN HAKLAR SAKLI TUTULMUŞ İSE DAVA BELİRSİZ ALACAK DAVASI OLARAK NİTELENDİRİLEMEZ.
Dava dilekçesindeki açıklamalardan davacının alacağının daha fazla olduğu anlaşılıyor ve istem bölümünde "fazlaya ilişkin haklarımın saklı tutulması” ya da “alacağımın şimdilik şu kadarını dava ediyorum” şeklinde bir ifadeye yer verilmiş ise bu husus, davanın kısmi dava olarak kabulü için yeterlidir.
Uygulamada, fazlaya ilişkin hakların saklı tutulması, dava açma tekniği bakımından, tümü ihlal ya da inkâr olunan hakkın ancak bir bölümünün dava edilmesi, diğer bölümüne ait dava ve talep hakkının bazı nedenlerle geleceğe bırakılması anlamına gelir.
“(1) Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkânsız olduğu hâllerde alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir.
Bu halde kıdem tazminatı, ücret, asgari geçim indirimi ile yıllık izin alacakları, belirsiz alacak değildir.
İlgili 41 soru bulundu
“Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin ola- rak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkânsız olduğu hâllerde, alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir.
Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti ve ücret alacakları işçi tarafından bilinmekle kural olarak belirsiz alacak davasına konu edilmez.
Bu tür durumlarda karşımıza belirsiz alacak davası çıkmaktadır. Belirsiz alacak davası, sadece para alacakları için söz konusu olur; konusu para olmayan eda davaları için açılamaz. Belirsiz alacak davası mahkemeden istenen hukuki korumaya göre kural olarak bir tür eda davasıdır.
Bu doğrultuda, kısmi dava açarken dava türünün dilekçede açıkça belirtilmesinin bir zorunluluk olmadığı sonucuna varılır. Buna karşılık, belirsiz alacak davası açıldığı sırada bu hususun dava dilekçesinde tereddüde mahal vermeyecek şekilde belirtilmesi zorunluluktur.
Alacak miktarı belirli ise dava tarihi itibari ile kısmi dava veya belirsiz alacak ve tespit davası açılamaz. O halde, davacı dava tarihi itibari ile alacak tartışmalı ve açıkça belirli değilse, belirsiz alacak davası (ki her üç türü dahil) yanında kısmi dava da açabilecektir.
Fazlaya ilişkin hakların saklı tutulmaması halinde, geriye kalan haktan zımnen feragat edilmiş sayılır. Dava konusunun ıslah yoluyla artırılabilmesi ancak davacının kısmi dava açmış bulunmasına ve haklarını saklı tutmuş olmasına bağlıdır.
Telif hakkı sahibi, telifli olarak gösterdiği ve bu uyarıyı kullandığı içeriğin ya kendi kullanımına ya da genel kamuya açık kullanımına izin vermediğini veya başka bir yerde kullanımının kendi iznine bağlı olduğunu ve izinsiz hiçbir şekilde kullanılamayacağını belirterek uyarıda bulunmuş olur.
Kanun, belirsiz alacak davasında talep sonucunun belirlenmesi için davacıya sadece bir kez olanak tanımaktadır. Be- lirsiz alacak davasında bir kez talep sonucu artırılmış ise ikinci kez tutarı ar- tırmanın ancak ıslah yolu ile mümkün olabileceği ifade edilmektedir.
Belirsiz alacak davası sadece para alacakları için söz konusu olabilirken; kısmi davada böyle bir şart yoktur. Kısmi dava açılabilmesi için, bütün alacağın aynı hukuki ilişkiden doğmuş olması ve bölünebilir nitelikte olması gerekmektedir.
İşçinin kullanmadığı veya kalan yıllık izinlerinin belirlenmesi işçinin sunacağı kayıtlara bağlıdır. İşçi kalan izni ile ilgili işverenden sadır belge elinde olmadığı veya açıkça kalan iznini bilmediği sürece yıllık izin ücret alacağının belirsiz olduğu kabul edilmelidir.
Fazla çalışma ücret alacağı yönünden, davacı haftada kaç saat fazla çalışma yaptığını belirleyebilmekte ise de hakimin hesaplanan miktardan hangi oranda takdiri indirim yapacağını bilebilecek durumda değildir. Bu sebeple, fazla çalışma ücret alacağı belirsiz alacak davasına konu edilebilir.
Belirsiz alacak davasında davacı, alacağının tam ve kesin olarak belirlenmesinden sonra HMK 107.maddesine dayalı olarak bir kez alacağını artırabilir. Ayrıca davasını HMK 176. ve devamı maddelerine göre bir kezde ıslah edebilir.
Islah ile talep artırım farkı olarak bir diğer önemli husus, ıslah işleminin tahkikat aşamasının sonuna kadar yapılabileceği, talep artırım işleminin ise tahkikat aşaması tamamlandıktan sonra da (Yargıtay'ın verdiği bozma kararı sonrasında bile) yapılabilir olmasıdır.
BELİRSİZ ALACAK DAVASINDA GÖREVLİ MAHKEME
Malvarlığıyla ilgili davalar miktarına bakılmadan asliye hukuk mahkemesinde görülmektedir. Buna örnek olarak maddi ve manevi tazminat taleplerini gösterebiliriz. Ve fakat açılacak olan belirsiz alacak davası eğer ticari bir dava ise asliye ticaret mahkemesi görevlidir.
Bununla birlikte borçlu kişi imzalamış olduğu çek ya da senedi inkar ediyorsa ya da borcundan dolayı alacaklı kişiye zarar verdiyse haksız biçimde yapılmış eylem olarak mahkemeye kanıt sunulabilir. Kanıt olarak fotoğraf, belge, video ve şahit geçerli sayılır.
Belirsiz alacak davasında bozma sonrası taleplerin ''Talep arttırım dilekçesi'' ile arttırılması mümkün ise de; az yukarıda belirtilen Yargıtay İçtihatları Birleştirme Genel Kurulu'nun kararı doğrultusunda bozma sonrası hiçbir şekilde ıslah yapılması mümkün değildir.
G) Faiz: Ecrimisil davaları belirsiz alacak davası şeklinde açıldıklarından Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 28.11.2019 tarih 2017/1053 E. ve 2019/1236 K. sayılı dosyasında[3], “Öyle ise mahkemece, kısmen açılan davada, dava tarihinden itibaren faiz talep edildiği gözetilerek, dava dilekçesinde talep edilen miktara dava ...
İşçinin almakta olduğu maaşın SGK ve diğer ilgili kurumlara da doğru olarak bildirildiğini varsayarsak, bu işçinin almakta olduğu maaş miktarı iş sözleşmesi ve ilgili kurum bilgileri ile açıkça belli olduğu için kıdem tazminatı miktarı da açıkça bellidir. Bu durumda kısmi dava açılamayacaktır.
Yani kendisine vaat edilen zam yapılmadığında işçi, işverenden bu zammı talep edecek, işveren tarafından yine de zam yapılmaması halinde ise bu defa iş sözleşmesini haklı nedenler ile feshedebilecek ve işverenden kıdem tazminatını isteyebilecektir.
İstem konusunun; (i) gerçek miktar ya da değerinin belirsiz olması ve (ii) dayandığı hukuki ilişkinin dava dilekçesinde gösterilmesi ve bunun için asgari bir miktar ya da değerin belirlenmesi halinde açılan dava, belirsiz alacak davasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri