Mezun olduktan sonra Felsefe Grubu öğretmenliği yapmak isteyen öğrencilerimizin Pedagojik Formasyon Eğitimi alması gerekmektedir. Pedagojik Formasyon Eğitimi alabilmek için ise sosyoloji müfredatında yer alan SOS kodlu Felsefe, Mantık ve Psikoloji derslerinin tamamının alınması gerekmektedir.
Felsefe Bölümü mezunları, en az 16 kredi Sosyoloji, 16 kredi Psikoloji dersi aldıklarını belgelendirdiklerinde, Pedagojik Formasyon Eğitimi alarak liselerde "Felsefe Grubu Öğretmeni" olabilmektedirler.
Formasyon, üniversitelerin eğitim fakültelerinde açılan sertifika programı tamamlanarak alınır. YÖK tarafından yayınlanan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslara göre ilgili lisans bölümlerinden mezun olan her aday programa başvurabilir (1).
Pedagojik Formasyon dersleri, lisans eğitimi almakta olanlara 5. yarıyıldan başlayarak dört yarıyıl (2 yıl), lisans eğitimini tamamlayanlara iki yarıyıl (1 yıl) olacak şekilde bir bütün olarak uygulanır.
2023-2024 Bahar dönemi Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı ücreti olan, 4105 TL (Dört Bin Yüz Beş Türk Lirası) 02.01.2024/ 02.02.2024 tarihleri arasında aşağıda belirtilen hesap numarasına açıklama kısmına İsim Soy isim ve Formasyon Öğrenci Numarası yazılarak yatırılacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Görevlendirmelerde Eğitim Fakültesi mezunları her zaman önceliklidir. Yeterli sayıda Eğitim Fakültesi mezunu başvurusu olmaması durumunda ise Pedagojik Formasyon ve Tezsiz Yüksek Lisansı olanlar önceliklidir.
Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı kapsamında 2023-2024 Öğretim yılında uzaktan eğitimle verilecek derslerde kullanılacak olan platform hizmete alınmıştır. Giriş sağlayamayan öğrencilerimiz olursa 02.10.2023 Pazartesi günü Eğitim Fakültesi Dekanlığına bilgi vermeleri gerekmektedir.
(4) Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika programında mutlak değerlendirme yapılır. Programda yer alan derslerden (Öğretmenlik Uygulaması Hariç) başarı notu en az 60'dır. Koşullu geçme yoktur.
Formasyon eğitimi için MEB'in belirlediği bölümlerde eğitim almak gerekir. Ayrıca akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım şartları sağlamanız gerekiyor. Lisans mezunuysanız, mezuniyet ortalamanızın en az 2,5/4 olması gerekmektedir.
Sınavı başarıyla tamamlayan öğrenciler Pedogojik Formasyon Sertifikasına sahip olur. Formasyon alındıktan sonra KPSS sınavına girip başarılı olan kişiler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanabilir ve MEB'e bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde öğretmen olarak göreve başlayabilirler.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Eğitim fakültesinde okumayan fakat bölümleri öğretmenlik yapma imkanı veren programlardaki öğrencilerimiz, artık pedagojik formasyon eğitimini öğrenciyken mezun olmadan almaya başlayabilecek" açıklamasını yaptı.
Açık öğretim ve uzaktan öğretim programlarında kayıtlı öğrenciler mezuniyetlerinden sonra Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına veya Öğretmenlik Mesleği Tezsiz Yüksek Lisans Programına başvuru yapabileceklerdir.
Sertifika programı olarak yürütülmekte olan pedagojik formasyon programı, genellikle iki yarıyıl (dönem) süresince uygulanır. Program kapsamında, öğretmen adaylarına eğitim psikolojisi, öğrenme ve öğretme ilkeleri, sınıf yönetimi, ölçme ve değerlendirme gibi pedagojik konular hakkında temel bilgiler verilir.
Araştırmacı, Uzman, Akademisyen olarak istihdam edilebilmektedirler. Pedagojik formasyon alarak, kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel öğretim kurumlarında öğretmenlik yapabilirler.
Nasıl Felsefe Öğretmeni Olunur? Felsefe Öğretmeni olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Felsefe Grubu Öğretmenliği bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir. Felsefe Bölümü'nden mezun olan öğrencilerin öğretmenlik yapabilmesi için pedagojik formasyon almaları şarttır.
İngilizce, Fizik, Sosyoloji, Felsefe vb.) mezun olup öğretmenlik sertifikası olan ya da olmayan herkes sınıf öğretmeni olarak atanmıştır.
Pedagojik formasyon eğitimi süresi içerisinde toplam 9 ders alınacaktır. Bu derslerden; 3 ders 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Döneminde uzaktan öğretim yoluyla, 5 ders 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Yaz Döneminde yüz yüze verilecektir.
Öğretmenlik Uygulaması iki dönem; 12'şer hafta şeklinde yürütülmektedir ve %80 devam zorunluluğu vardır.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Burhanettin Dönmez: 'Formasyon kalktı, bundan sonra Öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans (ÖMB-TZYL) programları açılacak.
Dersin teorik kısmı fakültemizde, uygulama (staj) kısmı ise Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir okulda mesai saatleri içerisinde yapılmaktadır. Her hafta 6 ders saati olmak üzere, öğrenciler bir yarıyılı boyunca toplam 14 hafta ilgili uygulama okulunda staj yapmaktadır.
(4) Açık öğretim ve uzaktan öğretim yoluyla sunulan ilgili lisans programlarının mezunlarından pedagojik formasyon eğitimi programına katılmak isteyenler, eğer program açılmışsa mezun oldukları üniversiteye veya program açılan diğer üniversitelere başvurabilirler.
Öğrenim süresi boyunca formasyon derslerini tamamlayamayan yada almadan mezun olan öğrenciler ise Mezunlar İçin Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslara (ücret, koşul vb.) tabi olacaklardır.
KDK: Açıköğretim öğrencileri de öğretim sürecinde formasyon alabilir.
Formasyon başvurmak istediğiniz ilgili bölümün lisans eğitimini tamamlamış olmanız gerekiyor (yeni karar öncesi). Belgeyi almak ve başvuru yapabilmek için akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım koşullar da mevcut. Aynı zamanda formasyon eğitimi ücretli bir eğitim.
Cevap: 3. sınıf öğrencileri 6.yarıyılda Pedagojik Formasyon derslerini alabilir. Öğrencinin kendi ders programı uygun olduğu takdirde 7.yarıyılda bölüm dersleriyle birlikte öğrenim gördüğü bölüm stajını alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri