Bunların yanı sıra felsefe bilimi başlı başına bir refleksif düşünme tekniğidir. Çünkü düşünce kendi üzerine tekrar yönelir.
Felsefede, düşünce üzerine düşünce üretmek ve düşüncenin kendi içerisine yönelmesi gerekmektedir. Bu, felsefi düşüncenin refleksif bir düşünce olduğu anlamına gelir. Refleksif düşünmede, sorgulamanın kendisini ve sorgulama sonucu kazandığınız sonucu da sorgulayarak çift yönlü bir düşünme oluşturursunuz.
Refleksiflik bir bağlamın neden ve sonuç ilişkisinin birbirini etkileme durumudur. Örneğin; bir araştırmacının veya gözlemcinin incelediği olgu kendi gözleminden kaynaklı olarak değişiyorsa ve inceleme buna rağmen devam ediyorsa, bu durum refleksiftir.
Felsefi Düşüncenin Temel Özellikleri
Felsefi düşünce, insanın varoluşsal sorularına cevap aradığı bir düşünce sistemidir. Bu düşüncede temel özellikler, genellikle mantıklı olma, eleştirel düşünme, sorgulama, rasyonel bakış açısı, evrenselliğe yönelme ve bilgiye saygı gibi unsurlardan oluşur.
bildiğimiz gibi 'refleks' irademiz dışı gerçekleşen hareketlerdir. örneğin elimiz yanınca çekivermek, üzerimize gelen bir nesneyi tutuvermek, düşerken elleri ileri uzatmak gibi. görüldüğü üzere bunlar bir etkiye karşı gerçekleşen basit motor hareketler.
İlgili 20 soru bulundu
Refleksif olmak, bireyin kendi düşüncelerine, inançlarına ve değerlerine eleştirel bir şekilde bakabilme yeteneğini içerir. Birey, kendi düşüncelerinin ve inançlarının kaynaklarını ve geçerliliğini sorgular. Bu, bireyin düşünceleriyle ilgili tutarlılık ve tutarlılık sağlamasına yardımcı olur.
Refleksif hareketler dönemi, doğum öncesi dönemde başlar ve doğumdan sonraki bir yıllık süreyi kapsar. Bebeğin refleksif davranışları, yeni doğan döneminde birincil bilgi kaynağıdır. Hareketler önceleri beceriksiz ve kaba hareketler olarak görülür, sinir sistemi geliştikçe hareket çeşitliliği artar.
Felsefi düşünce, eleştirel ve analitik düşünceyi teşvik eder ve insanların özgürlüğü, bilginin doğası, etik ve ahlak, varlık ve gerçekliğin doğası gibi konulara odaklanır. Felsefi düşünce, insanların dünyayı anlamalarına, kendilerini ve dünyayı daha iyi anlamalarına yardımcı olur.
1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
Felsefi düşünce, insan zihninin derinlemesine düşünme, sorgulama ve anlam arayışının bir ürünüdür. Felsefe, insanın doğası, evren, bilgi, ahlak, varlık ve daha birçok temel konu üzerinde düşünme sürecini ifade eder.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Özet: Evrensel niteliğine rağmen, felsefe, bir kültür çevresinde ortaya konulabilen bir düşünme etkinliğidir. Bir bütün olarak evrene bir tavır alışı gerektirir. Diğer düşünme biçimleri gibi, belli bir kültür içinde yaratılıp evrensel kültüre katılır.
Psikolojide, düşünümsellik (réflexivité) anlamında, zihnin kendi üzerine dönmesi, kendinin hem öznesi hem nesnesi olabilme kapasi-tesi, bilincin kendi özbilincine sahip olması durumudur. Bu bağlamda, kendi kendisini konu edi nen, kendi üzerine dönen bilince refleksif ya da düşünüm-sel bilinç adı verilir.
Rasyonellik, akılcılık ya da usçuluk anlamında felsefi terim ve önerme. Rasyonalizm, rasyonelliği merkez alan bir felsefe öğretisidir. Buna göre, hem gerçekliğin hem de doğruluğun ölçütü rasyonalitede yani ustadır. Akılcılık, rasyonel olmanın niteliği ya da halidir - yani, akla dayalı ya da akla uygunluk.
Herhangi bir alanda belirli olguları anlamaya yönelik yöneltilen sorulara felsefi soru denir. Felsefi sorularda cevaplar görecelidir. Kesin yargılara varmak zordur Bazı felsefi sorular cevapsız da kalabilir. Felsefi sorular belirli bir konuya ait değildir.
Kümelenen, katlanmış ve kümeli birikmiş, birbirine eklenerek büyüyen anlamları taşımaktadır. Felsefede Kümülatif Ne Demek? Felsefede kümülatif kelimesi ele alındığında, felsefe biriminin geçmişte gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda elde edilen bilgi birikimi üzerine yeni bilgilerin eklenmesi anlamına gelmektedir.
Felsefe; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.
Felsefe sözcüğü, Yunanca kökenli philosophia kelimesinden gelir ve bilgelik arayışı, bilgiyi sevmek, bilgi severlik, araştırmak ve peşinde koşmak anlamlarına karşılık gelir. Yunanlılar için “Felsefe nedir?” sorusunun cevabı, bilgelik sevgisi ya da hikmet arayışı anlamlarında kullanılmıştır.
Eğitim formasyonu alarak da liselerde felsefe grubu öğretmenliği yapabilirler. Eğitim kurumlarında rehber öğretmenlik ve eğitim danışmanlığı, çeşitli şirketlerde felsefi danışmanlık, basın yayın organlarında ve yayınevlerinde editörlük, yazarlık, eleştirmenlik, reklamcılık yapabilirler.
bilimde bulunanlar birbirinin üstüne eklenen basamaklar teşkil eder. her bilgi yenisini doğurur dolayısıyla ilerleme vardır. bu yüzden bilim kümülatif değildir. felsefe kümülatiftir.
Felsefede doğruluk, kuramların ve önermelerin bir niteliğidir. Bilginin nesneye olan uygunluğu için doğruluk denir. Bir şeyin doğru olması için o bilginin gerçeğe uygun olması gerekmektedir.
Felsefe, mitolojik düşünceden akılsal düşünceye (mitostan logosa) geçiş olarak ifade edilir ve bu ifade hem felsefenin başlangıcına hem de felsefenin ne olduğu konusunda düşünmeye imkân verir. Mitos, efsane ve hayal gücüne dayalı bir açıklama biçimi iken felsefe, akla dayalı mantıksal bir açıklama biçimidir.
Refleks kendi içerisinde doğuştan yani kalıtsal olan refleks ve sonradan yani şartlı olan refleks olarak ikiye ayrılmaktadır.
Doğuştan gelir, sonradan kazanılmaz. Aynı türün bireylerinde görülür.
Refleks, ani hareketlere ve değişimlere karşı vücudun istem dışı gösterdiği tepkilere verilen isimdir. Görülme çağına ve sıklığına göre birçok refleks türü vardır. Örneğin tonik boyun refleksi sadece bebeklerde görülürken, hapşırma refleksi her yaşta görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri