Bir şey hakkında tefekküre dalma, nazarî araştırmalar yapma anlamında kelâm ve felsefe terimi. Her hakkı mahfuzdur.
Nazari akıl aynı zamanda insanın kendi nefsinde ve kâinatta işleyen ilahi yasaları görmesini ve Allah'a imanının artmasını sağlar. İlâhî dinlerde esas olan vahiydir. Ancak vahyi anlayan, yorumlayan ve vahiyle belirlenmemiş olan konularda kurallar koyan ise akıldır.
Nazar ve istidlâl yöntemi, fiilin tahlilinden hareketle faile ve failin iradesinin ne olduğunu anlama çabasına doğru giden bir yöntemdir. Riyazet ile mücâhede yöntemi ise temelde insanın yaptığı davranışlardan yola çıkarak Allah'a kulluktan hareketle Allah'ı tanıma çabasını ifade etmektedir.
“Akıl yürüterek hüküm vermek” anlamına gelen istidlâl bir kişinin tek başına yapacağı nazar ve tefekkürdür. “Delil istemek” mânasındaki istidlâl eyleminde ise iki kişi bulunur, biri yapılan akıl yürütmeyle ilgili delil talep eder, diğeri de verdiği hükmün delilini ortaya koyar.
Bir şeye özenme, imrenme veya kıskançlıkla bakan kimsenin bakışlarıyla zarar verecek şekilde onu etkilemesi. İnsanı kötü güçlerin etkisinden koruduğuna veya kısmet sağladığına inanılan, farklı biçimlerde ve taşınabilir nitelikte nesnelere verilen ad.
İlgili 24 soru bulundu
Kişi, alacağı mânevî eğitimle can gözüyle bakmayı öğrenebilir. Bu yüzdendir ki nazar kelimesi tasavvufta kelime mânâsının yanı sıra bir ıstılah olarak da anlam taşır. Buna göre nazar, “Hakk nûru ile bakış, lutufkâr ve keremli bakış, teveccüh ile bakma” şeklinde bir mânâ taşır.
Özet: Halk arasında bakışlarında zararlı güç bulunduğuna inanı- lan kötü niyetli kişilerin bu özellikleriyle, canlı ya da cansız varlıklar üze- rinde olumsuz bir etki bırakması nazar olarak açıklanır.
Emeviler döneminde gelişen nazari fıkıh, henüz gerçekleşmemiş olaylara dair akıl yürüterek hükme varmak demektir. Nazari fıkıhta kıyas ve içtihat yöntemleri kullanılır.
Ona göre cedel, “çelişmeler öğretisi” anlamına gelmekte ve reddedilmek istenilen herhangi bir görüşün ya da tezin, imkansız ve saçma olduğunun tartışma yoluyla ortaya çıkarılmasında kullanılmaktadır.
Naklî Delil.
Bütün öncülleri nakle dayanan delildir. Sübûtu, özellikle İslâm'ın ilk dönemlerinde işitmeye bağlı olduğundan “sem'î delil” diye anıldığı gibi “lafzî delil” diye de adlandırılır.
Nazarî ilimleri fizik, matematik ve metafizik; ameli ilimleri de ahlak, ev yönetimi ve siyaset olmak üzere üçer bölüme ayırır. İbn Sînâ, bu bölümlerin her birinde yer alan ilimleri aslî (temel) ve ferî (alt dal) olmak üzere ikili sistemde ele alır.22 Daha sonra Şîrâzî de bu sistemi tasnifinde uygulamıştır.
Evde nazar olduğunu nasıl anlarız? Evde eşyaların sürekli kırılması, uzun dönemdir çalışan aletlerin ardı ardına bozulması gibi belirtileri vardır. Evin içinde negatif enerjinin, sanki havasızmış gibi baskın bir ortamın hissedilmesi de nazar göstergesi olabilir.
Bu yönüyle Hz. Peygamber (s.a.v.) pek çok hadisinde “Nazar (göz değmesi)” olayını detaylıca işleyerek, onun hak olduğunu, etkisinin tehlikeli ve büyük boyutlara ulaşabildiğini, bunun yanında nazarın etkisinden nasıl korunulacağını ve kurtuluş reçetelerini izah etmiştir.
Terim olarak nazariyat, teorik bilgi anlamına gelir. Müzikteki nazariyat eğitimi müzikal kavramların eğitimini ifade eder. Batı müziğinde ismi armoni eğitimi olarak geçen eğitimin Türk sanat müziği nazariyatı olarak bizim sistemimizde tanımlanması söz konusudur.
göz önüne almak; önemsemek, önem vermek, değer vermek.
İtikadî konularda akla rol veren kelâm âlimleriyle Meşşâî geleneğine bağlı İslâm filozofları için kullanılan bir tabir.
Hilaf İlmi: İstinbat olunan şer'î bir hükmü, farklı görüşte olanın çürütmesinden korumak için, şer'î delillerin durumundan bahseden bir ilimdir.
Varlık ve olayların gerçekliğini ve bilgilerin doğruluğunu inkâr eden, doğru ve geçerli bilgiye ulaşmanın mümkün olmadığını savunan felsefî akımın genel adı.
Bir tartışma sırasında kullanılan, karşı tarafça da önceden doğruluğu kabul edilen önerme anlamında terim.
Nazar değmesi ile hasedin birbirine kuvvetli bir bağla bağlı olduğunu görmek mümkündür. Haset coşunca, kişinin bakışları ile fırlattığı psiko-fizik enerji elektrik haline dönüşür. Bu elektrik dalgaları karşıdakini zayıf bulunca, yıldırım gibi çarpar. İşte nazar dediğimiz olay budur.
“Ansızın olmak, birdenbire ortaya çıkmak” anlamındaki Arapça bedh kökünden türeyen bedîhî, mantıkta “aklın hiçbir delile ihtiyaç duymaksızın kendiliğinden doğruluğunu kabul ettiği önerme” şeklinde tarif edilir.
Bir kimsenin kin, nefret ya da kıskançlık dolu bakışından doğan kötü sonuçların hepsine birden halk arasında 'nazar değmek' adı verilmektedir. Yaşanan felaketlerin, başa gelen kötü olayların açıkça sebebi olarak görülen nazarın güzel ve iyi olan her şeye değeceği düşünülmektedir.
Arapça nẓr kökünden gelen naẓar نظر “bakma, bakış” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça naẓara نظر “baktı” fiilinin faˁal vezninde masdarıdır.
Tuz, soğan ve sarımsak kabuğu ile tavuk pisliği bir beze sarılarak üstte taşınır; diken, iğne, iplik ve hayvan pisliği bir beze sarılıp nazar boncuğuyla beraber evin dış kapısına asılır; tavuk ya da güvercin pisliği bir beze sarılarak eve asılır.
Kem Gözlü Kime Denir? Kem gözlü daha çok kişi ya da kişiler için değerlendirilen bir ifadedir. Yani baktığı kişiye nazar değdirebilecek ya da ona zarar verdirebilecek insanlardır. Özellikle bu tip insanlar kıskanç, fesat ya da başkalarının kötülüğünü düşünen kişiler şeklinde ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri