Pro-feminizm ya da profeminizm, (Feminist Erkekler/Erkek Feministler) herhangi bir feminist hareketin bir üyesi olmayı ima etmeksizin feminizmin hedeflerini desteklemeyi işaret etmektedir.
Fransızcaya da Latincede bulunan "masculinus" sözcüğünden geçmiştir. Maskulen, aynı zamanda feminen kelimesinin zıt anlamlısıdır. Modaya da yansımış olan maskulen sözcüğü, genel olarak kadın giyimi için kullanılmakla birlikte erkeklerin giyim stilini de etkiler.
Erkek üreme sisteminin bir parçası olan prostat, cinsel organ, testis ve seminal kesecekleri kapsayan, mesanenin hemen altında ve rektumun önünde bulunan ve üretrayı çevreleyen ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Bağ dokuları ve bezdokulardan oluşan prostat, meniye sıvı katar ve idrar yoluna itilmesine yardımcı olur.
Maskülizmin çoğu sözcüsü bir yandan toplumsal ilişkilerin eleştirisini yaparken bir yandan da toplumsal cinsiyet (gender) eşitsizlik ve erkeklerin hakları ve sorunları gibi konular üzerine yoğunlaşmaktadırlar. Maskülizmi savunan kişiye "maskülist" denir.
Feminist hareket içinde kadın ve erkeğin eşitliğini savunan gruplar olduğu gibi kadının biyolojik ve duygusal olarak erkeğe üstün ve erkeğin "tamamlanmamış kadın" olduğunu savunan daha "köktenci" gruplar da yer almaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Kadın düşmanlığı veya mizojini, kadınlara karşı duyulan soğukluk, antipati veya abartılı düşmanlıktır. İngilizcedeki "misogyny" terimi Yunancadaki kadın (gyne) ve nefret etmek (misein) kelimelerinden türetilmiştir.
Androfobi, erkek düşmanlığına varabilecek boyutlara ulaşabilme potansiyeli taşımakla birlikte sosyal fobiler içinde tanımlanan psikolojik bir hastalıktır. Androfobi durumunda da erkeklerden nefret olabilmekle birlikte bu durum daha çok nefret eden kişinin korkması dolayısıyladır.
Maskülizm, temel olarak erkeklerin sosyal ve hukuki haklarını savunan toplumsal bir teoridir.
Mizojini, Eski Yunanca bir kelime olup, nefret (misos) ve kadın (gynē) kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur ve kadın düşmanlığı anlamına gelmektedir.
Geleneksel olarak feminizm, bazen feminist düşüncenin "Üç Büyük" okulu olarak bilinen üç ana geleneğe ayrılır: liberal/ana akım feminizm, radikal feminizm ve sosyalist veya Marksist feminizm. 20. yüzyılın sonlarından bu yana, çoğu üç ana geleneğin dalları olarak görülen çeşitli yeni feminizm biçimleri de ortaya çıktı.
Erkeklere yapılan çağrıda, erkek gücünün onlara sunduğu tüm ayrıcalıklardan kurtulmaları ve hatta feminist erkekler, feminist babalar olmaları isteniyor. Evet, kendini feminist olarak niteleyen erkekler var. Feminizme ilgi duyan ve feminist harekete katılan az sayıda da olsa erkek var.
Kandiyoti (1997:190) bu durumu nitelerken “erkek feminizmi” kavramını kullanır. Ortadoğu coğrafyasına özgü olarak tanımlanan erkek feminizmi; “kadınlar üzerinde her türlü denetim hakkına sahip oldukları halde, erkeklerin kadınların özgürleşmeleri yönünde ortaklaşa çaba göstermeleri”nin ifadesidir.
İnfertilite, Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımıyla bir yıl boyunca düzenli ve korunmaksızın cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebeliğin oluşmamasıdır.
Kadın düşmanlığı (mizojini), kadınlara karşı duyulan soğukluk, antipati veya abartılı düşmanlıktır.
Feminizmi hatalı temsil eden kelimeler ya da sizi feminist kimliğinizde provoke eden sözler, anti-feminist bir durum olarak nitelendirilebilir.
iyi arkadaşlık eden, saygılı, görgülü, kibar (erkek)
İnterseks olarak da adlandırılan bu durum, bir insanda hem erkek hem de kadın cinsiyetine ilişkin özelliklerin çeşitli oranlarda yer alması anlamına gelir. Genetik bozukluklardan kaynaklanan hermafroditizm hastalığına sahip olan bireyler hermafrodit olarak adlandırılır.
Feminizm, kadın-erkek ayrımcılığına karşı durarak, karşı cinler arasında hür türlü ekonomik, siyasal, sosyo-kültürel ve toplumsal eşitliği savunan bir yakla- şımdır. Bununla birlikte feminizm; felsefe, sosyoloji, politika ve etik alanlarından meydana gelmektedir.
Narsisizm, bu durumun tam tersi olarak çocukluk döneminde ihmal edilmiş veya istismara uğramış kişilerde de ortaya çıkabilir. Narsisizm bu tarz kişilerde, hayatta güçlü bir şekilde var olma içgüdüsü ile ortaya çıkabilir.
toxic maskulist ise tam türkçe karşılığı yok bildiğim kadarıyla ama özetle: erkeğin daha doğrusu erkekliğin toplumdaki genel kabul görmüş ilkelerini irdeleyen bir terim bu. erkek dediğin; duygularını göstermez, saldırgandır, cinsel olarak her zaman aktiftir ve bunu dile getirmekten asla çekinmez.
“Beyaz feminizm, özellikle renkli kadınları etkileyen meseleleri dikkate almaya imkan vermeyen inançlar bütünüdür. Orta sınıf beyaz kadınların 'tek beden' olduğu, 'herkese tek beden elbise' feminizmidir. Her yer ve zamandaki tüm beyaz feministleri itham etmeden; beyaz feminizm bir feminizm pratiğidir.”
Feminizm akımının savunucu üyelerine denen feminist kelimesi, kadın ve erkek eşitsizliğini ortadan kaldırmak ve cinsiyet eşitliğini tüm dünyaya kanıtlamayı hedefleyen yaklaşıma sahip kişilere denmektedir. Latincedeki "Femina" kelimesi "kadın" anlamını taşımaktadır.
Filemafobi: Birini öpmekten veya öpülmekten duyulan gerginliktir.
Pirofobi, ateş korkusuna verilen isimdir.
Ablütofobi (Yunancada: ebliUt, "yıkanmaktan") kalıcı, yersiz bir "yıkanma korkusudur". Bu fobi spesifik fobi sınıfına girer. Ablütofobi, erkeklere nazaran, çocuklarda ve kadınlarda daha çok görülür. Fakat bu fobi, genellikle çocuklar banyonun kötü bir şey olmadığını anladıklarında ortadan kalkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri