Borç ilişkisinin içerdiği asıl hak, alacak hakkı; fer'i haklar ise, cezai şart, faiz, kefalet, rehin, hapis hakkı gibi haklardır.Borcu sona erdiren en önemli neden, tarafların kendilerine yüklenen edimleri ifa etmeleridir.
2)Feri Haklar: Alacak hakkının amacına hizmet eder ancak alacak hakkına göre özel nitelikte haklarıdr. Borç ilişkisinin içerdiği feri haklar(yan haklar), alacak hakkının amacına hizmet eden fakat bu haktan ayrı özel nitelikli haklardır. Feri haklar, alacak hakkının bir parçası değildir.
B) Feri Nitelikli Yükümlülük: Feri nitelikli yükümlülük, asli edimin ifa edilmesine yardımcı olan, kanun ya da tarafların anlaşması ile belirlenen yükümlülüklerdir.
Asli Hak (Alacak Hakkı ve Talep)
Asli hak, borç ilişkisinden doğan alacak haklarına denir. Alacak hakkı, bir satım sözleşmesinde alıcı için malı isteme hakkı, satıcı için ise bedeli isteme hakkını ifade eder. Kısacası sözleşmenin temel edimlerini yerine getirilmesini isteme hakkı diyebiliriz.
Mesela örneğimizde satım sözleşmesinde satıcının asli borcu satılan malın alıcıya teslimi ve mülkiyet naklidir. Bu mal teslim edilirken ambalaj yapılması veya satım sonrası onarım ve bakımının yapılması söz konusu olursa, bu yan borçtur. Geniş anlamda borç ilişkisi bunu da kapsar.
İlgili 42 soru bulundu
Ferî haklar, borç ilişkisinin içerdiği alacak hakkının bir kısmı, bir parçası değildir. Asıl borca bağlı, asıl borç mevcut ve geçerli olduğu sürece geçerli olup, asıl alacak ile birlikte doğar; varlığını sürdürür, onunla birlikte sona ererler.
ASLİ HAK: Borç ilişkisinde elde edilmesi düşünülen temel amaçtır. Yani sözleşmenin esaslı unsurudur. Borç ilişkisinin konusunu oluşturan her alacak aslında aynı zamanda alacaklı için de bir asli hakkı sembolize etmektedir. B. FER'İ HAK: Bu haklar asıl amacı tamamlayan nitelikteki haklardır.
Faiz alacağı, esas alacağa bağlı fer`i bir hak teşkil eder. Bu niteliği nedeniyle Borçlar Kanunu`nun 13. ve 133. maddelerinde faizden “fer`i alacak” diye söz edilmiştir.
Alacak hakları: Bir borç ilişkisi içinde, alacaklıya borçludan edimi talep etme yetkisi sağlayan haklardır. Bir kimseye, bir başkasından; bir edimi vermesini, yapmasını veya yapmamasını isteme yetkisi sağlar.
İFA KAVRAMI: Borç ilişkisinin konusu olan edimin borçlu tarafından alacaklıya karşı gereği gibi yerine getirilmesi suretiyle borç ilişkisinin sona ermesidir. İFANIN KONUSU: Borcun konusudur. Parça borcu ya da cins borcu olabilir. TAM İFA: Borcun bütünüyle yerine getirilmesidir.
Def'i, borçluya tanınmış, borçlanılan edimin ifasından özel bir sebeple kaçınma hakkıdır. Def'ilerin ortak özellikleri; alacak hakkı ve talep yetkisiyle bağlantılı olma, hak olma, sınırlı sayıda olmama, zamanaşımına uğramama ve maddî hukuka ilişkin bir savunma vasıtası olma şeklinde sıralanabilir.
Borç çeşitleri kendi içerisinde 3'e ayrılmaktadır. Bireysel borçlar, kurumsal borçlar ve kamu borçları borç çeşitlerini oluşturur.
Parça borcu yeryüzünde tek olan belirli bir malın taahhüt edilmesidir. Şu ev, şu araba, şu köle gibi. Borçlanılan mal bir eşya kategorisi içinden herhangi bir miktar ise burada cins borcundan söz edilir. Mesela 100 kg buğday borçlanması gibi.
İslâm hukukunun amelî-tatbikî bölümünü ve miras hukukunda alt soy hısımları ifade eden fıkıh terimi.
Tali Edim Nedir? Gayrimenkul sertifikası ile belirlenen bağımsız bölümlerin satılması ve elde edilen gelirin sertifika sahibi kişilere pay edilmesine tali edim denir.
Kefalet borcu, doğmuş veya doğacak olan asıl borca bağlı olarak hüküm ve sonuç doğurduğu için kefalet sözleşmesinin en belirgin ve asli özelliği fer'i ol- masıdır. Asıl borcun sona ermesi halinde kefalet borcu da sona erecektir. Fer'ilik ilkesinin en önemli özelliği budur.
Alacak hakkı doğrudan doğruya sahip olunan bir haktır ve bu hakka sahip olmak için başka herhangi bir hakka gerek yoktur. Alacak hakkına örnek olarak mülkiyet hakları, şahsiyet hakları ya da iştira hakları verilebilir. Bu haklar alacak hakları olur.
Tapuya şerh edilebilen nisbi haklara örnek olarak, sözleşmeden doğan önalım (şufa) hakkı, kira hakkı, taşınmaz satış vaadi sözleşmesinden doğan hak, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinden doğan hak gösterilebilir.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
Kredi kartı borcunu zamanında ödemediğinde borcuna gecikme faizi ve akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödemesini yaptığında borcuna %3,66 oranında akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır.
Kanun icra takiplerinde borçlulardan yüksek faiz talep edilmesini sınırlamıştır. Alacaklıların icra takibinde yasal sınırların üzerinde yüksek faiz talep etmesi veya kanunca belirlenen faiz oranlarını ihlal etmek suretiyle anaparayı geçecek şekilde faiz talep etmesi hukuka aykırılık teşkil etmektedir.
Kişi sahip olduğu alacak dolayısıyla bazı haklara da sahip olabilir. Bu haklara fer'i haklar denir[1][4]. Fer'i haklar, bir alacak hakkına her zaman olmasa da belli dönemlerde eklenen, doğumu, devamı, sona ermesi alacağa bağlı haklardır.
Alacak hakkının temel özelliği;alacaklıya,borçludan borçlandığı edimin yerine getirilmesini isteme yetkisini vermesidir. Borç ve Sorumluluk: Borcun esası,borçlunun belli bir davranışa yükümlü olmasıdır. Borçlunun borçtan sorumlu olması borca aykırı davranışlarının getireceği sonuçlara katlanması zorunluluğudur.
Alacak Hakkı, bir kişinin başka bir kişiye karşı sahip olduğu Kişisel bir Haktır. Ayni Hak sahibi, Eşya üzerindeki yetkilerini doğrudan doğruya kullanır. Oysa Alacak Hakkı, Hak Sahibine, sadece Borçludan bir Edimi yerine getirmesini talep hakkı verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri