Roman, 1922 yılında yayımlanan ve İstanbul-Bursa-Çanakkale-İzmir bölgelerinde öğretmenlik yapan Çalıkuşu-İpekböceği-Gülbeşeker yani Feride'nin bir inat uğruna çektiği birçok sıkıntılar çerçevesinde yaşananları konu eder. Feride Fransız okulunda okuyan haylaz bir çalıkuşudur.
Çalıkuşu romanı 1937 yılında değişikliğe uğrayarak tefrika edilmiştir. İlk kez vakit gazetesinde tefrika edilen Çalıkuşu romanı büyük ilgi görmüştür. Çalıkuşu kitabının konusu kitabın ana karakteri olan Feride, yabancı bir şehire ve yabancı bir otele gider.
Bir bakıma, Feride'nin günlüğündeki içerik, Reşat Nuri'nin ülkemizde genç kız edebiyatı açısından bir mucizesidir. Feride romanda, sanki aramızda yaşayan, ete kemiğe bürünmüş bir karakter olarak canlandırılır.
Feride, Kamran'a Kavuştu | Çalıkuşu 5.
Hastalanınca, Feride'ye kendisinin ölümünden sonra ara sıra teyzesinin yanına gitmesini ve verdiği kapalı zarfı Kâmran'a teslim etmesini vasiyet eder. Kısa bir süre sonra Hayrullah Bey, bütün mal varlığını Feride'ye bırakarak ölür.
İlgili 39 soru bulundu
Beyin hummasına yakalandığı esnada Kuşadası mektebinde müdire olan Feride, hastalığın ertesinde önce öğretmenlikle tamamen ilişiğini kesmek, sonrasında da Doktor Hayrullah Bey ile evlenmek zorunda kalır.
Meselâ her teneffüs okullarındaki ağaca tırmanır ve daldan dala atlardı. İşte bunu gören muallim ona "Bu kız insan değil çalıkuşu" diye bağırmış ve o günden sonra Feride'nin adı Çalıkuşu olarak kalmıştır.
Feride Polat, Türkiye'nin ünlü roman ve bu romandan uyarlanmış film ile tanıdığı Çalıkuşu Feride'nin ta kendisi. Çalıkuşu Feride, 1892 yılında Kuzey Kafkasya'daki Ahıska'dan göç eden İsmail Özkaya'nın kurduğu Zeyniler köyünde dünyaya gelmiş.
Bursa'nın Yıldırım ilçesine bağlı Teleferik Mahallesi'ne yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta, Uludağ'ın eteklerinden Bursa manzaralı dik yolları geçtikten sonra ulaşılan mahalle, romanda Feride'nin gönüllü gittiği "sürgün yeri" olarak geçiyor.
Dizi film oyuncusu. 2007 yılında dünyaya geldi. 2013 yılında yayınlanan Çalıkuşu dizisinde Feride'nin küçüklüğünü canlandırdı.
Sonuçta Feride bulunamaz. Reşat Nuri Güntekin Bursa'ya ilk kez 1913 yılında, 24 yaşındayken geldi. Bursa Sultanisi'nde (Bursa Erkek Lisesi) orta kısım Fransızca öğretmeni olarak 1 yıl 28 gün çalıştı (Kanter, 2006, s. 19).
Kâmran'ın "sarı çiçeğim" diye hitap ettiği Münevver Hanım'a yazdığı şudur: "Gönlüm boştu.
Boğa için en önemli mesele güvendir, aldatma mevzu olduğunda boğa asla affetmez ya da zor affeder, en hassas noktasıdır. Boğa'nın konfor alanı bozulduğunda da hırçınlaşır, istemediği hiçbir şeyi yaptıramazsın bi' boğaya, Feride'de durum çoğunlukla bu.
Feride (Fahriye Evcen): 20 yaşında, deli dolu bir genç kız. Okulda “Çalıkuşu” lakabını alıyor. Teyzesinin (Besime) oğlu Kâmran'a âşık fakat duygularını kendinden bile saklıyor.
Çalıkuşu, ötücü kuşlardan(Passeriformes) takımının çalıkuşugiller ailesinden bir türdür. En küçük boya sahip kuşlar arasındadır. Küçük ebatlı olmalarına rağmen kış mevsimindeki kar ve soğuğa karşı dayanıklı bir yapıya sahiptirler. Bu kuş türünün sırt kısımları zeytin yeşili, karın bölümü ise gri ve yeşil renktedir.
Sovyet devrinde dünya edebiyatının birçok eseri Kazakçaya Rusçadan çevrilmiştir. Böyle bir ara dil ile çevrilmiş eserlerin biri de Reşat Nuri Güntekin'in ‚Çalıkuşu‛ romanıdır. 1922 yılında yayımlanan roman Rusçaya 1963 yılın- da, sonra da Rusçadan Kazakçaya 1969 yılında çevrilmiştir.
Zeyniler: Çalıkuşu'nun Doğduğu Köy
Bugün sizleri birçoğunuzun bildiği ünlü romancı Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu isimli romanından tanıdığı Zeyniler Köyü'ne götüreceğiz.
Doğrulanmış Cevap. Reşat Nuri Güntekiin'in romanı olan "Çalıkuşu" olay türünde bir hikayedir. Çalıkuşu romanı, Reşat Nuri Güntekin'in 1922 yılında yazdığı bir romandır. Türk edebiyatının klasikleri arasında yer alır.
Feride, henüz öğrenciyken kendisine zıt karakterdeki, “kız gibi narin” bulup alay ettiği teyze oğlu Kamran'a aşık olur.
Metin, Feride'nin kardeşi olarak biliniyor.
Feride, Eşi benzeri olmayan, tek, eşsiz, üstün anlamlarına gelen Arapça kökenli kız ismi (TDK sözlüğü).
Neşeli, enerjik ve başına buyruk bir kız olan Feride ile, kuzeni Kamran arasında bir aşk başlar ve ikisinin evlenmesine karar verilir. Ancak, Feride okulunu bitirene kadar Avrupa'ya giden Kamran'ın, burada Feride'yi aldattığı ortaya çıkar ve Feride düğüne yalnızca birkaç gün kala evden kaçar.
Roman, 1922 yılında yayımlanan ve İstanbul-Bursa-Çanakkale-İzmir bölgelerinde öğretmenlik yapan Çalıkuşu-İpekböceği-Gülbeşeker yani Feride'nin bir inat uğruna çektiği birçok sıkıntılar çerçevesinde yaşananları konu eder.
Seyfettin Bey, Yusuf'a Müjgan'ı istemek üzere Tekirdağ'a doğru yola çıkar. Azelya ise kardeşiyle ilgili yeni gerçekler öğrenir ve planladığı tüm oyunlar bozulur. Kamran'dan özür dilemek ister. Nihayet kavuşan Feride ve Kamran'ın düğün günü gelir çatar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri