Fermantasyon en kaba tabirle gıdaların kimyasal olarak çürümesi demektir. Mayalama da diyebileceğimiz bu proseste bakteriler; maya, mantar gibi mikroorganizmalar veya mantarlar sayesinde ısı vererek ya da köpürerek çürür.
Fermantasyon veya mayalanma olarak adlandırılan fermente etme işlemi, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır. Fermantasyon, anaerobik, yani oksijen yokluğunda, enerji üretimini sağlayan bir biyokimyasal süreçtir.
Sebzelerin fermentasyonu dediğimizde bilinen ismi ile turşu kurmayı ifade ediyoruz. Sebzeler fermente edildiğinde aslında bozulmayı önlemek için bir asidin koruması altına alınmış olmaktadır.
Fermantasyon, hücre içinde oksijen yokluğunda meydana gelen metabolik bir faaliyet olarak 'NAD+'yi yeniden oluşturmak için glikozun glikoliz yoluyla kısmi oksidasyonunu takip eden metabolik adımlar' şeklinde tanımlanmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Mayanın aktivitesi; İyi ortam koşullarında maya 12 saat sonra aktif olmaya başlar ve bu sesli dönemde en tepe noktaya 6-8 gün sonra ulaşır daha sonra 4-6 gün içerisinde de sessiz fermantasyona geçer. Kırmızı üzümlerin fermantasyonunda sıcaklık daha fazla olduğu için bu süreler daha kısadır.
Fermantasyon en kaba tabirle gıdaların kimyasal olarak çürümesi demektir. Mayalama da diyebileceğimiz bu proseste bakteriler; maya, mantar gibi mikroorganizmalar veya mantarlar sayesinde ısı vererek ya da köpürerek çürür.
Yoğurt, peynir, ekmek, kefir, sosis, turşu, sirke ve ekmek gibi gün içerisinde çok fazla tükettiğimiz gıdalar da fermente gıdalar arasındadır. Fermente gıdaların sağlığa zararlı olduğu yönünde bazı görüşler oluşmuştur ancak fermantasyon yöntemi, sanıldığının aksine faydalı bir işlemdir.
BAKLİYATLARI LAKTİK ASİTLE FERMENTE İŞLEMİ
Bu işlem için yapılması gereken yöntem oldukça basittir. Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi bakliyatların ıslama suyuna bir miktar probiyotik olan yoğurt, kefir, turşu suyu eklemektir. Bu işlemde en önemli nokta ıslatma (fermente etme) süresi ve ortamın ısıdır.
Fermente gıdalar bağırsak florasına yardımcı olur.
Fermente gıdalarda bulunan yararlı bakterileri almanız, mide ve bağırsak sisteminizde destekleyici bir mikrobiyotik ekosistem oluşturur. Bu yararlı bakteriler, kalın bağırsağınızda yaşar ve hastalıklara neden olan mikropları yenmenize yardımcı olur.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür.
Ekmek; ''Saccharomyces cerevisiae'' (maya) ve laktik asit bakterilerinin fermantasyonu ile üretilen fermente bir üründür.
Tereyağı, yayıkaltı ve ekşi krema: Tereyağı spontan fermantasyon veya genellikle starter kültür kullanılarak kontrollü fermantasyonla olgunlaştırılmış ekşi kremadan üretilen bir süt ürünüdür.
Hem dünya genelinde hem de ülkemizde süt (kefir, kımız, kurut), tahıl (boza, mahewu, tarhana, idli, dosa), et (sucuk, pastırma), balık (balık sosu), soya (soya sosu, natto, tempeh), sebze ve meyve (kimchi, sauerkraut, gundruk, sunki) bazlı olmak üzere çok çeşitli fermente ürünler üretilmektedir.
Meyvelerin bünyesinde doğal olarak % 0,01–0,05 oranında alkol, hatta ekmek de dahil tüm fermente ürünlerde işlem sonucunda iz miktarda alkol bulunabilmektedir. Yukarıda açıklamadan da anlaşılacağı gibi fermantasyon işlemi sonucu bazı bileşikler oluşmakta bunun içerisinde alkol de bulunmaktadır.
Başlıcaları; yoğurt, ayran, kefir, kımız, quark ve asidofiluslu süttür. Fermente süt ürünlerinin besin değeri Gıdaların besin değeri, bileşiminde yer alan maddelerin organizmaya olan uygunluğu dikkate alınarak değerlendirilmektedir.
Fermantasyon işlemi için uygun sıcaklık gereklidir. Bu yüzde 18 derece geçilmemeli. 2 gün size yorucu gelirse, en azından 1. gün suyun içine fermantasyon için yoğurt, kefir ve peynir altı suyunu ekleyin. Yaklaşık 12 saat (yeşil mercimek), 18 saat (nohut ve kuru fasulye) bekletin.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Fermente sucuk çok daha uzun sürede elde edilir, ısıl işlem görmüş sucuk kısa sürede elde edilir. Pişirme işlemi kısadır. Fermente sucukta bakteri ve mikroorganizmalardan yararlanılır, ısıl işlem görmüş sucukta ısıdan yararlanılır. Fermente sucuk daha pahalıdır.
✔ Bazı bakteriler, maya hücreleri ve bitki tohumlarında görülür. Maya hücreleri oksijen varlığında oksijenli solunum, oksijensiz ortamda ise etil alkol fermantasyonu yaparlar. ✔Endüstride bira, şarap, boza, ekmek ve saf alkol üretiminde kullanılır.
Fermente işlemi mayalama olarak bilinir.
Toplam fermentasyon süresi 50-60 saat, fermentasyon sıcaklığı 28-32°C dir. Fermentasyonu bitiren % 8 alkollü mayşe, kaba tortunun dibe çökmesi için 8-10 saat dinlendirilir ve sonra damıtmaya gönderilir.
Sıkışmış fermantasyon ve birkaç şarap hata gelişme riski de bu aşamada oluşabilir ki bu "birincil fermantasyon" için 5 ila 14 gün arasında ve potansiyel olarak ikincil fermantasyon için 5 ila 10 gün daha sürebilir.
Gıdanın değişip zenginleştiği sürecin ismidir. Elma olarak atılan kazandan, aylar sonra sirke olarak çıkmanın hikayesidir. Bu süreç lahanayı turşuya, elmayı sirkeye, sütü peynire, mayayı kabarık bir ekmeğe dönüştürür. Fermantasyon zaman, ısı, nem gibi doğru bileşenlerin bir araya gelmesiyle başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri