Bütün peynirler fermente edilerek yapılıyor ancak hepsi probiyotik içermez. Gouda, mozzarella, cheddar peynirleri gibi bazı peynirlerin olgunlaşması bakterilerle oluyor, bu çeşit peynirler probiyotik ve K2 vitamini içerir.
Sağlık açısından en önemli peynir çeşitlerini sizler için listeledik. Beyaz peynir, keçi peyniri, Ezine peyniri, lor peyniri ve sağlık açısından tamamen katkısız ve doğal olan Ekremoğlu peynirleridir.
En faydalı peynir hangisi? Günümüzde peynir çok tüketildiği için en faydalı olanı hangisi diye merak edenlerin sayısı da oldukça fazla. Ricotta, pecorino romano, süzme peynir, parmesan, yıllanmış çedar, feta peyniri, panela peyniri olarak sıralayabiliriz. Kemikleri güçlendirir, kemik erimesi riskini en aza indirir.
Başlıca fermente süt ürünleri; peynir, yoğurt, ayran, kefir, kımız ve quarktır.
Faydalı bakteriler içeren probiyotikler özellikle yoğurt, kefir ve peynir gibi birçok besinde bulunuyor. Aynı zamanda besinler yolu ile vitamin ve minerallerin emilimini arttırdığından yardımcı bakteriler olarak da biliniyor.
İlgili 30 soru bulundu
Gouda, mozzarella, cheddar peynirleri gibi bazı peynirlerin olgunlaşması bakterilerle oluyor, bu çeşit peynirler probiyotik ve K2 vitamini içerir. Bu açıdan peynir çok besleyici bir yiyecektir.
Diyet yapanların da sıkça tükettiği lor peyniri probiyotik ve antioksidan özelliğe sahiptir. Bu sebeple hem bağışıklığı güçlendirir hem de kanser gibi hastalıklarla savaşır.
Tereyağı, yayıkaltı ve ekşi krema: Tereyağı spontan fermantasyon veya genellikle starter kültür kullanılarak kontrollü fermantasyonla olgunlaştırılmış ekşi kremadan üretilen bir süt ürünüdür.
Yoğurt, sütün Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus karışımı veya laktik asit starter kültürü ile fermente olmasısonucunda oluşan bir fermente süt ürünüdür.
İngiltere kökenli ve belki de dünyadaki en popüler peynirlerden biri olan çedar peyniri, inek sütünden elde ediliyor. Parmesan gibi yıllanarak elde edilen bu peynir türünde laktoz oranı oldukça düşük. Ayrıca içerisinde kale, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde yoğun olarak bulunan K2 vitamini bulunuyor.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Probiyotikler: Ezine peyniri, sağlıklı bağırsaklarda bulunan probiyotikler gibi bazı yararlı bakteriler içerir. Bu bakteriler, sindirim sağlığına ve bağışıklık sistemine faydalıdır. Antioksidanlar: Bazı araştırmalar, ezine peynirinin antioksidanlar açısından zengin olduğunu göstermektedir.
Ezine peynirinin kolesterol oranı düşük olduğundan trans yağ asidi içermediğinden vücudunuzun kolesterol dengesine katkı sağlamaktadır. A vitamini açısından oldukça zengin olan Ezine keçi peyniri, düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini düzenleyici bir etkiye sahiptir.
Süzme Peynir Zararlı mıdır? Süzme peynir mayalanmış olan yağsız sütün baskıya alınmadan süzülmesi ile elde edilen yumuşak kıvamlı bir peynir çeşididir. Yağsız bir protein kaynağı olan süzme peynir, düzenli tüketildiğinde insan sağlığı için herhangi bir olumsuzluğa sebep olmamaktadır.
İçeriğinde yüksek oranda mineral ve vitamin barındıran lor peyniri, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun daha dirençli olmasını sağlamaktadır. Diğer süt ürünleri gibi kalsiyum deposu olan lor, kemik gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır.
'Türk Gıda Kodeksi, Fermente Süt Ürünleri Tebliği'nde (2009/25) ayran, “Yoğurda su katılarak veya kuru maddesi ayarlanan süte Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus'un kültürleri katılarak hazırlanan fermente süt ürünü” olarak tanımlanmıştır. yalnız ülkemize özgü bir içecektir.
Başlıcaları; yoğurt, ayran, kefir, kımız, quark ve asidofiluslu süttür. Fermente süt ürünlerinin besin değeri Gıdaların besin değeri, bileşiminde yer alan maddelerin organizmaya olan uygunluğu dikkate alınarak değerlendirilmektedir.
Peynir; Peynir, fermente süt ürünlerinin çoğunda olduğu gibi laktik asit fermantasyonu sonucu oluşan bir üründür. Süt proteini ''Kazeinin'' peynir mayası veya peynir kültürü ile pıhtılaştırılması ve bu pıhtıdan peynir suyunun ayrılmasıyla elde edilen fermente bir süt ürünüdür.
Zira fermente gıdalar aynı zamanda probiyotik olarak da adlandırılır. Fermente gıdalar bağırsağımızda bulunan probiyotikleri besleyerek çoğalmalarına katkıda bulunur. En bilinen probiyotik içeren besinlerden başlıcaları ise yoğurt, kefir, peynir, turşu, ayran, tarhana, boza, sucuk, pastırmadır.
Fermente ürünler sağlığı geliştirici faydaları ve bunlarla ilişkili işlevsel mikroorganizmaları barındırmaları bakımından bozulabilir besinleri koruma, besin değerini zenginleştirme, antioksidan üretimi, terapötik faktörler ve immünolojik etkileri gibi biyolojik işlevleve sahiptir.
Turşu; çeşitli meyve ve sebzelerin yüzeyinde doğal olarak bulunan laktik asit bakterilerinin gerçekleştirdiği fermentasyon sonucu elde edilen, içeriğindeki laktik asit ve tuzun etkisi ile uzun süre saklanabilen fermente bir üründür [1].
Probiyotik İçeren Gıdalar:
Bilinen en iyi probiyotik kaynakları ; anne sütü, kefir, yoğurt, peynir (özellikle chedar peyniri, eski kaşar), turşu, lahana turşusu, boza, bira, kırmızı şarap gibi fermente gıda ürünlerdir.
Lor, peynirin alt suyundan yapılır. Sütten elde edilen lor benzeri gıdaya çökelek diyoruz.
Lor peyniri ne kadar yenmeli sorusunun yanıtı yalnızca hasta kişiler için sınırlıdır. Gut gibi protein fazlasının zarar verebileceği hastalıklara sahip olanlar lor peyniri yemekte aşırıya kaçmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri