Borçlunun isim, soyisim, TC kimlik numarası ve adresinin yazılması gerekir. Borçlu şirketse vergi dairesi ve vergi numarasının yazılması gerekir. İleride borçlu şahsa ulaşma açısından sorunların yaşanmaması adına bu hususların eksiksiz yazılmasında ve bilgilerin doğruluğunun kontrol edilmesinde fayda vardır.
1- Senedin heryerini doldurmak zorunda değilsiniz. O yüzden borçlunun adı soyadı, T.C kimlik numarası ve imzasını, senedin vadesini ve tutarını yazmanız başlangıç için yeterlidir.
İlk olarak düzenleme tarihinin mutlaka üzerinde yazılı olması gerekir. Bununla beraber üzeri çizilmiş, zarar görmüş senetler şüpheli bulunmakta ve bu nedenle geçersiz sayılmaktadır. Senet kağıtlarının üzerinde ödeme tarihi ve ödeme günü kısmı yer almaktadır.
Senet doldururken senette mutlaka senedi düzenleyen kişinin imzası olmalıdır.
Senedin hukuken ciro edilebilmesi için, senedin arka yüzüne tam ticari unvan (kaşe), tarih, adres, telefon yazılmalı ve imza atılmalıdır. Sadece borçlu adı adresi ve imzası bulunan boş senetler, açık senettir. Bu tür senetlerde imzayı atanlar, diğer kısımların doldurulmasını hukuken karşı tarafa bırakmış sayılırlar.
İlgili 18 soru bulundu
2.Ödeme Yeri. TTK 777/3'e göre, bonoda ödeme yeri gösterilmemişse senedin düzenlendiği yer ödeme yeri ve aynı zamanda senedi düzenleyenin yerleşim yeri olarak kabul edilir. Senette düzenleme yeri gösterilmemişse bonoyu düzenleyenin isminin yanında yer alan yer ödeme yeri sayılır.
Borçlu adına kayıtlı taşınmaz bilgileri tarafınızda mevcut ise, tapu müdürlüğünden kayıtları inceleyip TC kimlik numarasını kendiniz alabilirsiniz.
Çek ve senetteki imza kendisine ait olmayan borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren beş gün içinde imzaya itiraz edebilir. Bu itirazın açıkça belirtilmesi gerekmektedir. İmzaya itiraz, İcra Hukuk Mahkemesine yapılabilecektir.
Cevap: Senette hatalı yazılan tc kimlik numarası
Ödememesi halinde icra takibi başlatabilirsiniz.
TTK'de bono yani halk deyişiyle senedin zamanaşımı mevzusu, m.749'da şu şekilde düzenlenmiştir: “Poliçeyi kabul edene karşı ileri sürülecek poliçeden doğan istemler, vadenin geldiği tarihten itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.” Ödemenin yapılacağı tarihi gösteren ve senet üzerine düşülen kayda vade denir.
Senedin noter onaylı olması gerekmez. Senede iki şekilde itiraz edilebilir: 1. imza benim değil. 2. rakamda tahrifat yapılmış.
Zorla imzalanan senet, genel mahkemede hukuk davasıyla iptal edilebilir. Zorla imzalanan senedi iptal etmek isteyen kişi asliye ticaret mahkemesinde menfi tespit davası açmalıdır. Zorla senet imzalatma eylemi TCK kapsamında suç teşkil ettiği için ceza davasının da görülmesi muhtemeldir.
Senet, kayıtsız şartsız borç ikrarı içermelidir. Vade, ödeme yeri, lehtar, düzenleme yeri ve tarihi ve düzenleyenin imzası bulunmuyorsa senet geçerli değildir, icraya konulamaz. İcraya verildiği takdirde icra müdürü senedi çizerek geçersiz hale gelmesini sağlayacaktır.
Senet günü geldiğinde ödenmemesi durumunda İlamlı İcra takibine konu edilebilecektir. Ödenmeyen senet için, bankaya verilmişse protesto tarihinden hemen sonra ya da bankaya verilmemişse ödeme tarihinden hemen sonra icraya vermek suretiyle icra takibi başlatılabilir.
Bonoda şekil şartları, senedin tanzim tarihi itibarı ile yürürlükte bulunan 6102 Sayılı TTK'nun 776. maddesinde sayılmıştır. Bunlar; “Bono” ya da “emre muharrer senet” ibaresi, kayıtsız şartsız belirli bir bedeli ödeme vaadi, vade, ödeme yeri, lehtar, düzenleme yeri ve tarihi, düzenleyenin imzasıdır.
Senedin tamamını borçlunun el yazısıyla doldurması gerekir. Borçlu senedin başka bir alacaklıya devredilmesini istemiyorsa senedin ön yüzünde herhangi bir yere “ciro edilemez” ibaresi eklemesi gerekmektedir. Senedin teminat senedi olması halinde hangi hususlara dikkat edileceğine şu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Özellikle T.C. Kimlik numarasını işleyebilmesi ilgili bir yetkilendirme yasalarda yoktur. Bu yetkinin yönetmelik veya idari kararla verilmesi de mevzuatımız açısından mümkün değildir.
Yargıtay kararları doğrultusunda senette borçlu kişinin sorumluluğunun doğabilmesi için çeke, senede ve bonoya tek kişi tarafından imza atılması gerekmektedir. Bu noktada şirket kaşesinin dışında bulunan imza ise aval niteliğini taşımaktadır. Bu durumda şirket yetkilisi şahsen borçlu hale gelmektedir.
Senet iptal davası açılabilmesi için senedin zıyaa uğraması gerekmektedir. Senedin çalınması, kaybolması, yırtılması veya yanması gibi sebeplerle ibrazının imkansızlaştığı hallerde senedin zayi olduğu kabul edilmektedir.
Senedin sözleşmeye aykırı bir şekilde sonradan doldurulduğu iddiası yazılı delille ispat edilebilir. Bu davalar karşı tarafın açık rızası olmadan tanıkla ispatlanamaz.
Borç ilişkisini ortaya çıkaran sözleşme veya senetler üzerinde yer alan imzanın kendisine ait olmadığını iddia eden kişiler, imzaya itiraz ve menfi tespit davası ile icra takibini durdurabilir ve haklılığını mahkeme önünde ispat edebilir.
Senette Çift İmza-Tek İmza Hususu :
Senet üzerinde çift imza bulunması yalnızca Anonim Şirketlerin senet ile borçlanacağı durumlarda zorunludur. Onun dışındaki durumlarda senede iki imza atılmasının hiçbir hükmü yoktur.
T.c. olmadan takip açabilirsiniz. T.c. kimlik numarası takip talebinde belirtilmesi gereken hususlardan değil.
İİK md.58 uyarınca takip talebinde gösterilmesi gerekenler şöyledir; 1)Alacaklının adı ve soyadı (Alacaklı tüzel kişi ise ünvanı), TC kimlik numarası(alacaklı tüzel kişi ise vergi kimlik numarası), adresi - ödemenin yapılacağı banka hesap bilgileri. 4) Varsa takibin dayanağı senet, senet yoksa borcun sebebi.
Borçlunun T.C. kimlik numarası biliniyor ise MERNİS sistemi kullanılarak borçlunun adresi bulunabilir. MERNİS sisteminde borçlunun adresi yok ise, aynı hane içerisinde yaşadığı kişiler tespit edilmeye çalışılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri