Fermente besinler ve yiyecekler nelerdir? Sütten elde edilen yoğurt, peynir, kefir ve kımız gibi fermente süt ürünleri, tahıllardan elde edilen boza ve tarhana, etlerden elde edilen geleneksel sucuk, pastırma ve sebzelerden elde edilen turşular geleneksel fermente yiyecekler arasında sıralanabilir.
fermente gıdalar, kontrollü mikrobiyal büyüme ve fermantasyon 1 geçirmiş gıda ve içeceklerdir . Fermantasyon, maya ve bakteri gibi mikroorganizmaların gıda bileşenlerini (örneğin, glikoz gibi şekerler) diğer ürünlere (örneğin organik asitler, gazlar veya alkol) parçaladığı anaerobik bir işlemdir .
Fermantasyonun Tanımı: Fermente ürünler bitkisel ve hayvansal ürünlerinden doğal yolla ya da başlatıcı kültürlerin eklenmesiyle üretilen ürünler olarak tanımlanmaktadır (Tamang, 2010a). Fermente yiyecek ve içecekler, bakteri, maya ve mantarlar gibi mikroorganizmalar ve enzimler aracılığıyla üretilmektedir.
Zira fermente gıdalar aynı zamanda probiyotik olarak da adlandırılır. Fermente gıdalar bağırsağımızda bulunan probiyotikleri besleyerek çoğalmalarına katkıda bulunur. En bilinen probiyotik içeren besinlerden başlıcaları ise yoğurt, kefir, peynir, turşu, ayran, tarhana, boza, sucuk, pastırmadır.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür.
İlgili 23 soru bulundu
Bütün peynirler fermente edilerek yapılıyor ancak hepsi probiyotik içermez. Gouda, mozzarella, cheddar peynirleri gibi bazı peynirlerin olgunlaşması bakterilerle oluyor, bu çeşit peynirler probiyotik ve K2 vitamini içerir.
Tereyağı, yayıkaltı ve ekşi krema: Tereyağı spontan fermantasyon veya genellikle starter kültür kullanılarak kontrollü fermantasyonla olgunlaştırılmış ekşi kremadan üretilen bir süt ürünüdür.
Probiyotiklere besin sağlayan prebiyotikler olarak ise yer elması, soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz, hindiba, keten tohumu, arpa ve yulaf olarak sıralanıyor.
Fermente besinler ve süt ürünleri dışında kimi meyve ve sebzeler de probiyotik açısından zengindir. Örneğin muz, elma ve şeftali gibi taze meyvelerin yanı sıra kuru incir ve kuru kayısı; sebzeler listesinde ise pırasa, bezelye, soğan, pancar ve lahana probiyotik kaynağıdır.
Doğal probiyotik kaynakları olarak, fermente süt ürünleri, yoğurt, peynir, kefir, kımız, ayran, keçi sütü, turşu, bira, şarap örnek verilebilir.
Başlıcaları; yoğurt, ayran, kefir, kımız, quark ve asidofiluslu süttür. Fermente süt ürünlerinin besin değeri Gıdaların besin değeri, bileşiminde yer alan maddelerin organizmaya olan uygunluğu dikkate alınarak değerlendirilmektedir.
Sirke kullanmadan yapılan fermentasyonda sebze ve meyvelerin içinde bulunan nişasta ve şeker, laktik asit bakterileri tarafından laktik aside çevrilmekte ve sebzeler bu yolla fermente olmaktadır. Ortaya çıkan laktik asit “sirkesiz turşunun” bozulmasını engelleyerek uzun süre saklanmasına olanak vermektedir.
Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir
Yüksek probiyotik içeriği nedeniyle, fermente gıdalar bağışıklık sisteminize destek verebilir ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyon riskinizi azaltabilir. Probiyotik açısından zengin yiyecekleri tüketmek, hasta olduğunuzda daha hızlı iyileşmenize de yardımcı olabilir.
Ekmek; ''Saccharomyces cerevisiae'' (maya) ve laktik asit bakterilerinin fermantasyonu ile üretilen fermente bir üründür.
İlk sırada bizi buğdaydan elde edilen ürünler karşılıyor. Buğdaydan fermente edilmiş içecekler, ekşi maya, ekşi mayalı ekmek, boza ve tarhana bilinen en geleneksel ve en lezzetli buğday bazlı fermente gıdalarda sayılıyor. Bir diğer fermete edilmesi pratik ürün ise pirinç.
BAKLİYATLARI LAKTİK ASİTLE FERMENTE İŞLEMİ
Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi bakliyatların ıslama suyuna bir miktar probiyotik olan yoğurt, kefir, turşu suyu eklemektir. Bu işlemde en önemli nokta ıslatma (fermente etme) süresi ve ortamın ısıdır.
Gerek besleyici özellikleri gerekse yüksek enerji değeri ile keçiboynuzu pekmezi iyi bir probiyotik taşıyıcısı gıda olabilir.
En güçlü probiyotik kaynağı olan besinler; kefir, ev yoğurdu, boza, tarhana, ayran, keçi sütü, turşu ve sirkedir.
Muz, aynı zamanda bağırsaktaki probiyotik bakterileri besleyen prebiyotik olan fruktooligosakkaritlerin zengin bir kaynağı olup, bağırsak sağlığının düzenlenmesinde önemli rol oynar.
Canan Karatay da medya aracılığıyla sık sık kemik suyunun bağırsak sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekmektedir. Kemik suyu yüksek oranda jelatin ve doğal yağlar içerir. Bu özellikleri sayesinde bağırsakların rahatlamasını sağlar. Ayrıca bağırsak duvarını ve zarını güçlendirir.
5- Gaz, şişkinlik ve karın ağrısı ile karakterli spastik kolon sendromu (IBS) problemi olanların L. Plantarum, bifidobakteri, S. Celevisiae ile laktobasil karışımlarından istifade etmeleri öneriliyor.
Elma sirkesi fermente bir ürün olmasından dolayı diğer fermente gıdalar gibi bağırsak dostu probiyotik bakteriler içerir. Bu durum sindirim sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olur.
'Türk Gıda Kodeksi, Fermente Süt Ürünleri Tebliği'nde (2009/25) ayran, “Yoğurda su katılarak veya kuru maddesi ayarlanan süte Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus'un kültürleri katılarak hazırlanan fermente süt ürünü” olarak tanımlanmıştır. yalnız ülkemize özgü bir içecektir.
Boza hem kış aylarında hem de içerdiği laktik asitin serinletici etkisiyle yaz aylarında tüketilen geleneksel fermente bir içeceğimizdir.
Fermente süt ürünlerinin üretimi için, çeşitli starter kültürler kullanılarak fermente edilmesi sonucunda (özellikle laktik asit fermantasyonu) oluşur. bu ürünler farklı kıvam ve aromaya sahip olan süt ürünleri olarak ortaya çıkar. bu ürünlere de fermente süt ürünleri adı verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri