Ferragnes: Dallanma seyrektir. Çiçeklenme geçtir. Sert kabuklu bademdir. İç randımanı %39'dur ve çift badem oluşturmaz.
Ferragnes Badem, diş bademi grubundadır. Yani bu bademlerin diş ile kırılması oldukça kolaydır. Badem tesislerinde bulunması gereken en önemli badem çeşitlerindendir. Fransa kökenli olan Ferragnes Badem, Cristomorto (İtalyan orijinli) ile Ai badem çeşitlerinin melezi sonucu elde edilmiştir.
Fransız orijinli bir ürün olan Ferragnes, diğer badem çeşitlerine göre oldukça dayanıklı bir üründür. Geç çiçeklenen ve bol ürün veren bir badem olması nedeni ile genelde badem yetiştiricileri tarafından yaygın olarak tercih edilmektedir. Ferragnes Bademleri, iri ürün ebatları ve doyurucu özellikleri ile meşhurdur.
Meyve yapısı:İri , gösterişlidir.İkiz meyve oranı sıfırdır.İç randıman asgari %40 dır.Çağla halinde ticari tür değildir. Kabuğu kolay kırılır.
Ferragnes bademi,ferraduel bademi ve ferrastar bademi bahçelerde birbirlerinin tozlayıcısı olarak kullanılmaktadır.Burda bahçelerde ana çeşit olarak ferragnes badem fidanı tozlayıcı olarak ise 8 e bir veya 9 abir oranında ferraduel veya ferrastar badem fidanı kullanılmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Nonpareil Badem Fidanı
Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Balıkesir'de yetiştirdiğimiz yerli Ferragnes bademi, incekabuklu ve el ile çok kolay kırılabilen bir badem çeşididir. El bademi olarak da bilinir. İri ve içi doludur. En önemli özelliği kabuğunun çok ince olup el ile kolayca kırılmasıdır.
Badem ağacının kaç yıl yaşayacağı fidanın anacına bağlı olmakta olup ortalama bir badem ağacının ömrü 25-60 sene olmaktadır.
Ferraduel Badem Fidanı ağırlıklı olarak tozlayıcı şeklinde tercih edilen bir çeşittir. Özellikle ticari açıdan çok iyi değerlendirilen klasik badem çeşidi olan Ferragnes badem fidanının tozlayıcısı olarak kullanılır. Ferraduel Badem Fidanının anavatanı Fransa'dır.
Fotoğrafta Nurlu bademi görülüyor, sarıya kaçan rengi, iriliği hemen dikkati çeker, tadı da en makbul olanlardan. Bademlerin aynı irilikte olması da önemli.
En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar.
Ferragnes Badem Fidanı Fiziksel Özellikleri
Fidan Boyu: Ferragnes badem fidanlarının boyu 60 cm ile 80 cm arasındadır.
-Verime Geçmiş Bir Yarıbodur Ferragnes Badem Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Badem fidanı tarlada ağaç başı 20-50 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Badem ağacı 400 metre rakım 1600 metre rakım arasında yetişebilen bir yapıya sahiptir. Kireçli ve çakıllı arazilere dikimi uygundur.Bahçe yerinin tespiti : Güneye bakan hafif meyilli ve su tutmayan araziler badem için ideal alanlardır.
Dikim mesafeleri 6m.x 6m. veya 6m.x 7m. olmalıdır. Eğimli arazilerde dikim yapılmalıdır. Dikim, Aşılı Cevizde olduğu gibi yapılır. Farklı olarak, mümkün olduğunca torbalı fidanlar tercih edilmelidir.
Ferragnes badem çeşidi, de Ferraduel ile aynı gün olan 16 Mart itibari ile Pembe tomurcuk, 20 Mart tarihinde ilk çiçeklenme, 24 Mart tam çiçeklenme ve 31 Mart çiçeklenme sonu olarak kayıtlara geçmiştir.
Tozlayıcıları Ai, Ferragnes, Filippo Ceo, Tuono ve Texas'tır. Kabuklu badem 4.7 g ağırlığında, 35 mm uzunluğunda, eni 22 mm ve kalınlığı 17 mm'dir.
Kışın ise ılık ve bol yağış alması gerekir. Bu yüzden Badem yetişmesi için en uygun iklim Akdeniz iklimi olarak görünmektedir. Dünya da badem en fazla Afganistan ve Irak da yetişmektedir. Uygun iklim şartları sağlandığı takdir de isteyen herkes badem yetiştirebilir.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad.
Çoğunlukla dikim mesafeleri 6 X 6 metre, 7 × 7 metre ve 5,5 X 5,5 metredir. 6 X 6 metre olan dikim mesafelerinde hektar başına 270 adet ağaç bulunur, 5,5 X 5,5 metre olan dikim mesafelerinde ise hektar başına 330 adet ağaç bulunmaktadır.
Bu durum için kullanılan başka bir yöntem ise, meyvelerin kabuğunu özel makineler ile kırmaktır. Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir.
Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme,zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
Daha çok Türkiye, İran, Suudi Arabistan gibi ılıman iklime sahip ülkelerde yetişmektedir. Ancak ülkemizde yetişen birinci kalite badem çeşidi Datça bademidir. Badem denince aklınıza ilk gelen yer neresi diye sorsak cevabınız tabii ki Datça olacaktır.
BADEML ÇEŞİTLERİNİN FİYAT, GRAMAJ ve LEZZET KIYASI: 1kg. kabuklu ELBADEMİ ortalama 530 gr iç yapar, Gerçek Diş Bademi de ortalama 440 gr. iç olur. Diğer bademlerde ise bu ortalama 120-180 gr 'dır (İran Tauna cindi istisna 260-280 gr gelir ama lezzet değeri düşüktür) ..
Bazı çeşitlerde iki yumurtalığın da gelişmesi sonucu ikiz badem oluşumu çoklukla görülür. İkiz iç oluşturan çeşitlerin ticari değeri düşüktür. İkiz bademler tohumluk olarak da işe yaramaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri