Devlet tarafından 2022 sayılı kanun kapsamında bağlanan 65 yaş aylığı (yaşlılık aylığı), hiçbir geliri ve güvencesi olmayan, ekonomik durumu yetersiz ve adından da anlaşılacağı gibi 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşların yararlanabileceği bir maaştır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayısında yapılan düzenleme sonrası 65 yaş aylığında da ödeme miktarında artışa gidildiğini açıkladı. 65 yaş aylığı 1.997 TL'den 2.348 TL'ye çıkarıldı.
Örneğin; hizmet akdi ile çalışan kadın 4/a sigortalısı 7200 gün malullük, yaşlılık, ölüm primi bildirilme koşulunu 10/10/2037 tarihinde tamamladıysa 59 yaşında emekli olabilir. Bu düzenleme ile 2048 yılından itibaren yaşlılık aylığına hak kazanma yaşı eşitlenerek kadın ve erkek için 65 olacaktır.
Yaşlılık aylığı; yaşlanmış ve emekli olmuş kişiler arasında hatta bazı kanun hükümlerinde emekli aylığı veya emekli maaşı olarak ifade edilmektedir.
Herhangi bir SGK ya da BAĞ-KUR emeklisi olmayan 65 yaş üstü kişilere verilen yaşlılık maaşı, yılda dört kez ödenir. Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayında ödenen maaşların ilk ödemesi Ziraat Bankası aracılığıyla yapılırken sonraki ödemeler PTT tarafından yapılır.
İlgili 15 soru bulundu
Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurması ve ez az 7000 prim ödeme gün sayısının bulunması, Ya da kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4500 prim ödeme gün sayısının olması
-Sigotalılık süresinin en az 5 yıl ve daha fazla olması ve en az 1800 gün Malüllük Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları primi ödemiş olmak ve Malüllük aylığı bağlanması isteğinde bulunduğu tarihten önceki 5 takvim yılından en az 600 gün Malüllük, Yaşlılık ve Ölüm sigortaları primi ödemiş olmak gerekir.
Yaşlı aylığı 2 bin 348 TL'ye yükseltildi - Son Dakika Haberleri.
İlk ödeme, Türkiye genelinde herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubeleri tarafından daha sonraki ödemeler ise Türkiye genelindeki herhangi bir PTT şubeleri kanalıyla yapılır. 2022 sayılı Kanun uyarınca ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olamayıp sosyal yardım niteliğindedir.
Soru 1: 2022 sayılı Kanun kapsamındaki Yaşlı ve Engelli Aylıkları için nereye başvuruda bulunulmaktadır? Aylık başvuruları kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılmaktadır.
E-Devlet üzerinden başvuru yapacağınız tarihi takip eden ay başından itibaren yaşlılık aylığı almaya hak kazanacaksınız. Yani mart ayı içerisinde başvuru yaparsanız nisan ayından itibaren emekli maaşı alabileceksiniz. 2 milyondan fazla kişinin EYT kapsamında emekli olacağı biliniyor.
Kanun'un ilgili maddesi şu şekildedir: “Sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan sonra işten ayrıldıktan sonra yazılı istekte bulunan ve yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıya bu isteğinden sonraki aybaşından başlanarak yaşlılık aylığı bağlanır.”
65 yaşında ve üstünde olan kişilerin 2022 sayılı Kanun kapsamında muhtaç vatandaşlarımıza yaşlı aylığı bağlama işlemleri şöyle yapılır: Vatandaşlar öncelikle Valilik veya Kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden BAŞVURU EVRAKLARI alınır.
Bayrama kısa bir zaman kala Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bayram ikramiyesi ödemelerinin hesaplara geçeceği tarihi duyurdu.2022 yılında 1.100 TL olarak belirlenen Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyesi, 2023 yılında 2000 TL'ye yükseltildi.
PTT web sitesi: PTT'nin internet bankacılığı sitesinden de sorgulama yapabilirsiniz. pttbank.ptt.gov.tr sitesinden giriş yapabilirsiniz. SYD vakfı: Başvurduğunuz sosyal yardımlaşma vakfına giderek başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.
3600 prim günü ile SGK'lı kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilecek. Yeni düzenlemede kısmi emeklilik formülü ile emekli olanlar da en düşük maaş olan 7.500 TL alabilecek.
Yaşlılık aylığı, sosyal güvencesi olmayan ve 65 yaşını dolduran vatandaşlara sağlanıyor. Bu aylık ödemeden faydalanmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Başvurular ilgili kuruma müracaat edilerek yapılabileceği gibi e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.
0-5 arasındakiler her ayın 5'inde, 1-6 arasındakiler 6'sında, 2-7 olanlar 7'sinde, 3-8 arasında olanlar 8'inde 4-9 arasında olanlar ise her ayın 9'uncu günü ödemelerini alırlar. İlk kez yaşlılık maaşı alacaklar ödemelerini herhangi bir Ziraat Bankası'ndan sonrasında ise PTT aracılığıyla alabilirler.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre artık yaşlılık aylıklarında aynı hanede yaşayan tüm kişilerin gelirine bakılmayacak. Muhtaç, güçsüz ve kimsesiz 65 yaşını doldurmuş kişilerin aylığa hak kazanabilmesi için sadece eşinin ve kendisinin gelirine bakılacak.
Bu aylıklar Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödenmektedir.
Engelli ve yaşlı maaşı/aylığı alan vatandaşlar ödemelerinin doğum yılının son rakamına göre alıyor. Doğum yılının son rakamı 0 ve 5 olanlar ayın 5'inde 6 olanlar 6'sında, 2 ve 7 olanlar 7'sinde 3 ve 8 olanlar 8'inde 4 ve 9 olanlar ise 9'unda ödemelerini alıyor.
Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak. Yüzde 75 oranında dul aylığı alanların maaşı 7 bin 312 liraya ulaşacak. Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Asgari ücrete 2023 yılı için zam geldi. Bu zam sonrası 65 yaş aylığı da zamlanmış oldu. Buna göre; 1.684 lira olan 65 yaş aylığı 2.610,20 TL'ye yükseldi. Bu miktar, sosyal yardım niteliğinde olduğu için 3 ayda bir kez ödenir.
EYT maaş hesabı
Buna göre maaşlar 5.000 ve 5.4000 prim günü üzerinden hesaplanacak. En düşük emekli maaşı 2022 yılında 3500 TL'ye çıkarılmıştı. 5 bin prim günü olan EYT'li bir vatandaş en az 3 bin 500 lira maaş alabilecek.
Düzenlemenin önümüzdeki hafta içinde yasalaşması bekleniyor. En düşük SSK, Bağ-kur emekli maaşı Ocak 2023 3500 TL'den 5500 TL'ye ardından ara zam ile birlikte 7500 TL'ye yükseltildi. En düşük memur emeklisi maaşı da yüzde 25'lik Temmuz zammı ile birlikte 9.876 TL'ye yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri