Bitkisel gıda ürünlerinde bulunup demirle bileşik oluşturan maddeler (örneğin fitat, oksalat ve fosfatlar) ile kahve, çay, süt ve kola içeceği bileşenleri demirin kana geçişini engellemektedir. Bu yiyecek ve içeceklerle FERRO SANOL alımı arasında en az 2 saat olmasına dikkat edilmelidir.
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1,5-2 saat olmasını sağlayın.
Ayrıca C vitamininden zengin meyve ve sebzeler de barsaklardan demir emilimini artıracaklardır. Genelde 4. aydan sonra başlanılan demir hapları, kesinlikle sütle birlikte içilmemelidir. Çünkü süt, demirin emilimini azaltmaktadır.
Kansızlık tedavisinde kullanılan demir ilaçları ile kalsiyum zengini süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, fındık, fıstık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeleri aynı anda kullanmayın. En az 2 saat sonra tüketin.
Tetrasiklinler Demir tetrasiklinlerle (örneğin doksisiklin) birlikte ağız yoluyla uygulandığında demirin ve tetrasiklinlerin emilimleri inhibe edilir. Doksisiklin ve FERRO SANOL DUODENAL'in birlikte uygulamasından kaçınılmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
süt ve süt ürünleriyle birlikte alınmaması gerekir.hatta eğer mümkünse portakal suyu ya da türevi herhangi bir c vitamini ile birlikte yutulması tavsiye edilir.
Demirin daha iyi emilebilmesi için ilacınızı yemeklerden 2 saat önce ya da 2 saat sonra aç karnına almaya özen gösterin.
Süt de maalesef kansızlık yapan gıdalardan bir tanesidir. Sütün kansızlık yapma sebebi ise içerisinde bulunan kalsiyum mineralidir. Sütte fazlaca bulunan kalsiyum bağırsak damarlarında bulunan demir mineralini bağlar ve kansızlık meydana gelmiş olur.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ, KALSİYUM İÇEREN BESİNLER
Florokinolon ve tetrasiklin grubu antibiotikler, sefuroksim isimli antibiotik, bifosfonat grubu kemik erimesi ilaçları, metotreksat isimli romatizma ilacı, kalsiyum içeren bu tip gıdalar ve ilaçlardan 2 saat önce veya 6 saat sonra alınmalıdır yoksa emilimi bozulur.
Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir. Yine bir takım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir.
Demir eksikliği ilaçları aç karnına kullanılmalı ve kesinlikle süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir. Vücutta yeterli demir depolanabilmesi için en az 6 ay boyunca ilaç kullanımına devam edilmelidir. Demir ilaçları doktor önderliğinde kullanılmalı ve yine doktora danışılmadan bırakılmamalıdır.
Bazı besinler demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir ilacı kullanılırken de çok dikkat edilmesi gerekir. Özellikle de sebzeler, çay, süt ve kahve demir emilimini azaltır. Bu yüzden demir hapları bu besinler tüketilmesen en az iki saat önce ve ya sonra da alınabilir.
İnek sütü kullanımı da demir eksikliğinin bir başka önemli nedenidir. İnek sütü zaten yeterli demir içermez. Fazla miktarda inek sütü tüketmek demirin emilimini bozmasının yanı sıra bağırsaktan ince ince kanamalara sebep olarak demir eksiliği gelişimine de yol açabilir. Tercihen ilk bir yıl inek sütü tüketilmemelidir.
Demir haplarının kilo yaptığı tamamen bir şehir efsanesidir. Demir haplarının herhangi bir kalorisi yoktur. Ben bu ilaçları gece yatarken kullanmanızı tavsiye ederim.
12.Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanında değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.
" Demir preparatlarının emilimi yiyeceklerden etkilendiği için, aç karnına alınması daha uygundur. Yani yemekten 1 saat önce yada 2 saat sonra alınmalıdır.
Yani çay ve kahve, bütün ilaçların etkisini azaltıyor. Söylenilenin aksine, ilacı sütle almak da doğru değil. Çünkü süt, özellikle kalsiyum ilaçlarını olumsuz yönde etkiliyor ve tesirini azaltıyor.
Daha fazla sıvı ve lifli yiyecekler kabızlığın azalmasına yardımcı olur. Eğer gerekirse, doktorunuzdan yada eczacınızdan hafif bir kabızlık giderici için tavsiye alın. almak yardımcı olabilir.
Araştırmalar, sitrik asitten zengin turunçgillerin de bazılarında benzer suçlu etkiler gösterebileceğini gösterdi. Portakal, limon, mandalina da furanokumarin adlı ilaç etkinliğini azaltabilen etken madde varsa bu kolesterol ve bazı antihistaminklerde ilacın etkinliğini azaltabilme etkisi olduğu ortaya çıktı.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Yapılan araştırmalarda yatmadan önce içilen sütten alınan kalsiyumun kemik erimesini önlediği kanıtlanmıştır. 2. Sütte bulunan bolca kalsiyum, uykuya dalmakta zorlananlar için sihirli bir iksir görevi görmektedir. Yatmadan önce süt içerek uykuya kolayca dalar daha iyi dinlenmiş olarak uyanmanızı garantilemiş olursunuz.
Demir eksikliği olan kişilerde demirin uykuya yardımcı olabileceğini düşündürse de genel popülasyonda hiç çalışma yoktur ve demir uyku için tavsiye edilemez (özellikle aşırı demir yükü riskleri göz önüne alındığında).
Soluk almada zorluk, yüz, dudaklar, dil ve boğazda şişme, kan basıncında düşme • Deride aşırı hassasiyet, • Cilt kızarıklığı, döküntü, • Kurdeşen (ürtiker). Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin GYNO FERRO SANOL' e karşı ciddi alerjiniz var demektir.
bu şikayetler aç karnına alınınca daha fazla olur. bu yakınmaları azaltmak için ilacı tok karna alabilirsiniz ama bu seferde kana geçen demir miktarı azalacaktır. aslında gece yatarken aç karnına alırsanız bu da bir taktik bazı hastalarımda işe yaradı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri