Feta (Yunanca: φέτα, féta; dilim), genel olarak Doğu Akdeniz bölgesinde yapılan beyaz salamura peynir. Yapımında koyun ve keçi sütü kullanılmaktadır. Yunan salatası ve kahvaltılarında sıkça tüketilmektedir.
Kahvaltıda, salatada hatta yemeklerde peynirden vazgeçemeyenlerden misiniz? Belki de çoğunuzun ilk defa duyduğu Feta peynirinin ana vatanı Yunanistan olan ve aslında mutfağımızdaki beyaz peynire çokça benzeyen bir peynirdir. Genellikle Avrupa ülkelerinde 'güzel ve kaliteli' peynir arayışının cevabı olarak bilinir.
Feta (Yunanca: φέτα, féta; dilim), genel olarak Doğu Akdeniz bölgesinde yapılan beyaz salamura peynirdir. Yunanistan'ın geleneksel peyniri olan feta peyniri keçi, inek ve koyun çeşitlerine sahip. Tüm dünyada bilinen bir lezzet olan feta peyniri; salata ve yemeklerde de mezelerde de sıkça kullanılıyor.
Taze meyvelerle yenilebilen, sade halde kahvaltılarda tüketilebilen feta peyniri, sandviç yapılarak yenilir ve omletin içine ufalanarak katılır. Hellim peyniri gibi kızarmaya elverişli bir yapıda olduğu için, kızartılarak servis edilir ve peynirli makarna yapımında kullanılır.
Feta peyniri; Avrupa'da sık sık tercih edilmekle beraber yüzde 30 keçi, yüzde 70 koyun sütü ile üretilmektedir. Feta peyniri, tuzlu bir yapıya sahiptir. Ufak delikli yapısından ötürü beyaz peynire çok fazla benzer. Feta peyniri, tat olarak beyaz peynire benzemektedir.
İlgili 36 soru bulundu
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
eski turkçe bir kelime; genç, yiğit, er ve hayatını dost kazanmaya adamış kimse.
Saganaki Yunanca sahan demektir. Balıkesir Ayvalık, Alibey Adasın'da bu peynir üretilmektedir. Hellim peyniri gibi tüketilir. Saganaki peyniri, Kuzey Egedeki mandıralarda, sepet peynirine benzer bir yöntem ile üretilir.
Yunan mutfağına ait atıştırmalık bir tarif Saganaki. Ara sıcak olarak da servis edilen ballı, sarımsaklı bir sosa sahip peynir kızartması. Genelde galeta ununa bulunan sert yapıda peynirleri susama da bulamak mümkün.
Parmesan benzeri peynir aradığınızda reyondan İzmir tulum peyniri ya da eski kaşar alabilirsiniz.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Peynir tüketiminin önde gelen ülkesi Fransa'yı birinci sıraya alalım. Ülkedeki bir “fromagerie”ye yani peynir dükkânına girdiğinizde Fransız mutfağı adına adeta bir gurur tablosu göreceksiniz. Brie, comte, camembert, rokfor, turuncu rengiyle mimolette mutlaka Fransa'da denenmesi gereken peynirlerden.
Hollanda'ya özgü peynir çeşitlerinden biri olan gouda peyniri, tekerlek şeklinde orta sertlikte bir peynir türüdür.“Hoda” şeklinde telaffuz edilir ve “yıkanmış teleme” olarak sınıflandırılan peynir türleri arasına girer. Dış kısmı kırmızı, turuncu veya altın sarısı parafin balmumu ile kaplı olur.
Mozzarella, İtalyanların dünya mutfağına kazandırdığı lezzetlerden biri. Başta pizzalarıyla da ünlü olan Napoli şehri olmak üzere neredeyse tüm Güney İtalya'da manda sütünden üretilen mozzarella adını 'kısımlarına ayrılmış' anlamına gelen mozzo kelimesinden alır.
Çedar peyniri, bir peynir çeşididir. Adı İngiltere'deki Cheddar kasabasından gelmektedir. Bu peynir sarıdır ve tadı biraz ekşidir. İnek sütünden üretilmektedir.
Brie, inek sütünden yapılan yumuşak bir yapıya sahip bir Fransız peynir türüdür.
kasseri cheese'dir bunun ingilizcesinin adi.
İsmi Saganaki peyniri, Saganaki Rum peyniri, Yunan peyniri Saganaki olarak tüm dünyada bilinir. Türkiye'de Balıkesir Cunda Adası Saganaki peynirinin en çok üretildiği yerdir.
yunanca merhaba veya selam ın okunusu veya türkçe yazılışı.
cagdas yunanca'da lütfen, rica ederim, birsey degil gibi anlamlara gelen sözcük.
Türkçe ve Yunanca
Türkçe Ural-Altay dil ailesinin Altay kolundan, Yunanca ise Hint-Avrupa dil ailesinin Helenik kolundan. Türkçe ile aynı dil grubunda Moğolca, Mançuca, Tunguzca, Japonca, Korece de var. Türkçe, Ural dilleri kolundaki Fince, Macarca ve Estonca ile de benzerlikler taşıyor.
Fetâ sözlükte “genç, yiğit, cömert”; fütüvvet ise “gençlik, kahramanlık, cömertlik” anlamlarına gelir. Tasavvuf kaynaklarında, II. (VIII.) yüzyıldan itibaren önde gelen sûfîlerin fütüvvet kelimesini tasavvufî bir terim olarak kullanmaya başladıkları kaydedilir.
Fütüvvet kavramı genç anlamına gelen “feta” kelimesinden gelir. Kur'an'da geçen feta kelimesi bu çalışmamızda ifade ettiğimiz yiğit anlamını içeren üstün değerleri ifade ettiği gibi sıradan bir genç anlamında da kullanılır.
En yaygın erkek isimlerinden biri olan Efe Türkçe kaynaklıdır. Bu isim, cesaret ve yiğitlik anlamlarına gelmektedir. Efe ismi, özellikle Ege bölgesinde sıklıkla tercih edilir. Köy yiğidi, mert insan anlamlarında kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri