Bir de, Allah'ın, hakkında kötü zanda bulunan münafık erkeklere ve münafık kadınlara, Allah'a ortak koşan erkeklere ve Allah'a ortak koşan kadınlara azap etmesi içindir.
Bir hadiste “ Kim ki Fetih suresini okur ise, o kişi sanki Mekke'nin fethedilmesi sırasında Resûlullah (s.a.v.) ile birlikte bulunmuş gibidir” şeklinde buyurulmuştur. “Kim Ramazan ayının birinci gecesinde ki namazda Fetih suresini okur ise Allah o kimseyi tüm yıl korur” şeklinde bildirilmiş bir hadiste bulunmaktadır.
Fetih Suresinin 1-3 ayetlerini okumaya devam eden kişinin işleri açılır ve büyük nimetlere kavuşur. 29. ayeti sürekli okunursa dualar kabul olur, dünya ve ahrette büyük rızıklara ulaşılır, maddi ve manevi sıkıntılar ortadan kalkar. Günde bir defa Fetih Suresi okuyan, tüm kötülüklerden korunur.
Her dileğin husuli için gün içerisinde yedi kez okunursa Allah'ın izni ile her dilek gerçekleşir. Günde en az bir defa okuyan kişiler bütün kötülüklerden veya zararlardan korunur. Bununla beraber her işi bereketli ve hayırlı olur.
Fetih Suresi, İslam peygamberi Muhammed'e Hudeybiye Antlaşması (628) sonrasında beraberindekiler ile Medine'ye dönerken indiğine inanılmaktadır. İsmini ilk ayette geçen "feth" sözcüğünden almıştır. Bu kelime; zafer, ele geçirme, açmak ve yardım etmek gibi farklı anlamlarda kullanılmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Sûre, adını 1, 18 ve 27. âyetlerde geçen “fetih” kelimesinden almıştır. Sûre de başlıca, hicretin altıncı yılında Hz.Peygamber ile Mekke'li müşrikler arasında gerçekleşen Hudeybiye antlaşması, cihad, savaştan geri kalan münafıklar ve Mekke'nin fethedileceği müjdesi konu edilmektedir.
Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi elektronik cihazlarda yer alan Kur'ân metinleri ve kayıtları, bizatihi Mushaf hükmünde değildir. Bu nedenle içinde Kur'ân yüklü olan bu tür cihazlara abdestsiz olarak dokunulabilir ve bu şekilde Kur'ân-ı Kerîm okunabilir.
Yalnız başınıza kuran okurken başınız açık olsa bu da caizdir. Ama kuran okurken başınız açık okusanız yanında örtünmeniz gerekenlerden biri yanınızda değilse bu caizdir. Elbette efdal olan kuran okurken abdestli olmanız gerektiği gibi tesettürlü de olmanızdır.
Adetli olan kadınlar da fetih suresini okuyabilip okuyamadığını çok merak edebiliyor. Adet döneminde olan bir kadının fetih suresini okuması uygun görülmüyor. Adetli olan bir bireyin Fetih suresini ezberden veya kitaplardan okuması uygun görülen bir durum değildir.
İnna fetahne leke fethan mübina, "Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik" anlamını taşımaktadır. Fetih suresi ve ilk ayeti, Müslümanlar arasında büyük bir sevince sebep olmuştur çünkü bu ayetler büyük fetihlerin müjdeleyicisi olmuştur.
- Ramazan'ın birinci gecesinde kim 3 kez arka arkaya Fetih suresini okursa Allah Teala o kimseyi bütün sene korur. Rızkını temin eder, kimseye muhtaç etmez ve tüm dileklerini gerçekleştirir.
Ramazan ayı bu önemli olan vakitlerden biridir. Ramazan ayının ilk günü özellikle olmak üzere, Ramazan ayı içindeki tüm diğer günlerde de Fetih Suresinin okunması hadislerde Allah'ın kişiyi himayesi altına alacağı bildirilmiştir. Aynı zamanda Cuma günü, Cuma namazından öncede okunması gereken bir suredir.
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Her kim Duhan Suresini Cuma günü yahut gecesi okursa, Allah'u Teala o kimse için cennette bir köşk bina eder." Bu sureyi her gün okuyan, kıyamet gününün korku ve dehşetinden korunur. Dünya hayatında da herkes tarafından sevilir.
Fetih suresi, günlük hayatımızda namazda veya namazın dışında okunması tavsiye edilir. Bazı hadislere göre Fetih Suresinin faziletleri şöyledir: - Peygamber Efendimiz (s.a.s) buyurmuştur ki: 'Her kim namazdan sonra veya önce Fetih Suresini okursa benimle birlikte Mekke'nin fethinde bulunmuş gibidir.
1.Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik. 2, 3.Ta ki Allah, senin geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlasın, sana olan nimetini tamamlasın, seni doğru yola iletsin ve Allah sana, şanlı bir zaferle yardım etsin. 4.O, inananların imanlarını kat kat artırmaları için kalplerine huzur ve güven indirendir.
Kur'an'ı Kerim okunduğu sırada dinlemek her zaman farzdır. Kuranı kerim, her nerede okunursa okunsun ona hürmet ederek dinlemek çok büyük sevaptır. Kur'an'ı Kerim okuyan birini abdestsiz bir şekilde olarak dinlemekte herhangi bir sakınca bulunmuyor.
Ayetel kürsi adetliyken hem yüzünden hem de ezberden okumak caiz olmamaktadır. Adet hali gibi durumlarda gusül abdesti alındıktan sonra ancak okumak mümkündür. Gusül gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime dokunmak ve yüzünden okumak haramdır.
Fakat Kur'an-ı Kerime elle ya da dokunarak abdestsiz okunamaz.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
İhlas suresi eğer ezberden okunacak ise kişilerin namaz abdesti almasına gerek yoktur. Ancak bu sureler Kur'an'dan okunacaksa kişinin abdest alması gerekmektedir. Gusül abdesti olmayan kişilerin sureleri ezberden de okuması doğru değildir. Bu nedenle gusül alındıktan sonra okunması gerekir.
SINAVA GİRERKEN OKUNMASI TAVSİYE EDİLEN DUALAR
Bismillahirrahmanirrahim, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün. İyyâke na'büdü ve iyyâkenesta'în. İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ." On dokuz defa okunacak.
Kur'ân-ı Kerîm'in, ezberden abdestsiz okunabileceği konusunda bir ihtilaf yoktur. Bununla beraber, Allah kelamı olduğundan, ezberden okunduğunda da abdestli olunması, bazı âlimler tarafından tavsiye edilmiştir (Nevevî, el-Mecmû', 2/69).
Diyanet İşleri Başkanlığı, saygısızlık kastı yoksa yatarak Kuran okumakta bir sakınca bulunmadığına işaret etti.
Ayetel Kürsi, Kur'an-ı Kerim'i tutarak okunmadığı müddetçe abdestsizken okunabilir. Ancak abdest alınarak okunması daha faziletli olduğundan abdestli halde okunması tavsiye edilir.
Yasin Suresi Abdestsiz Okunur mu? Yasin suresi Kuran-ı Kerimde yer alan ayetlerden oluştuğu için bir dua niteliği taşımaz. Kuran-ı Kerim'de yer alan ayetler gusülsüz ve abdestsiz olarak okunamamaktadır. Böylece Yasin suresi de abdestsiz okunmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri