Motordan alınan ısı soğutma sıvısı içerisinde buraya gelir İçerisinde kılcal bölmeler sayesinde, motor sıvısı soğutulur. Bu kanallara giren hava motor sıvısını çok hızlı şekilde soğutur. Rüzgarın etkisi yanında fan motoru da bu soğutmayı hızlandıran ayrıntılardandır.
Soğutma suyu, su pompası vasıtasıyla devirdaim eder. Radyatör içerisindeki sıcak olan motor soğutma suyu, radyatör fanının dönmesiyle veya aracın ileri doğru gitmesiyle birlikte, doğal olarak içeri giren hava ile soğutulur.
Soğutma suyu, bu kanallardan geçerken motordan ısı alır. Isıtılmış akışkan daha sonra otomobilin önündeki radyatöre bir lastik hortumdan geçer. Isınan su, radyatördeki ince borulardan geçerken, aracın önündeki ızgaradan motor bölmesine giren hava akımı ile soğutulur.
Radyatör, içerideki sıvıdan dışarıdaki havaya ısı aktarır, böylece sıvı soğur, bu da motoru soğutur. Radyatörler ayrıca sıklıkla otomatik şanzıman yağı, klima soğutucu, emiş havasını ve bazen motor yağı veya hidrolik direksiyon sıvısını soğutmada kullanılır.
Yağ soğutucu, motor yağının ısınmasını engellemekle görevlidir. Soğutucunun çalışma prensibi ise şu şekilde gerçekleşir. Motordaki hareketli parçalardan geçen yağ ısınır. Yağ pompası yardımıyla ısınan yağ soğutulur.
İlgili 45 soru bulundu
Pasif hava soğutma sistemi gibi ya da motor soğutma suyuna entegre bir sistemde gerekli soğutma işlemini yapar. Alüminyum kanatlardan oluşması ile birlikte bir parçanın içerisinde yer alan borulardan geçen bir yağın ısısı, alüminyum kanatlara aktarır. Bu süreçte hava sayesinde yağın soğuması sağlanır.
Yağ soğutucusu aracın motor yağının soğutulması sağlayan bir yapıdır aracınızın hemen yağ filtresinin yakının da konumlandırılır.
Motoru aşırı ısınmış bir aracın hararet göstergesi ikaz verir ve aracın motor bölümünden, bazen de su haznesinden buhar çıkar. Bu durumda araç seyir halindeyse hemen güvenli bir yere çekilmeli ve motor durdurulmalı, motorun soğuması beklenmelidir.
Eğer kontrol edilmezse, aşırı ısınma motorda büyük hasarlara neden olabilir. Hava ısındıkça, arabanın üzerindeki silindir kapak contası yanabilir ve yağ sızdırmaya hatta motor yağı ile suyunun birbirine karışması ile karşılaşılabilir.
Intercooler sistemleri de yüksek ısılı havanın motora gitmeden önce soğutulmasını sağlıyor. Atmosferik basınçlı normal motorlarda yanma odasına giden havanın basıncı ideal düzeyde olduğu için ara soğutucuya ihtiyaç duyulmuyor.
Hararet esnasında motor oldukça fazla bir şekilde ısınır ve bazı sürücüler motora su dökersem motor soğur ve rahatlar diye düşünür. Bu düşünce tamamen yanlıştır ve motora zarar verir. Sıcak motora kesinlikle soğuk su dökmemeniz gerekmektedir. - Sıcak olan motor suyuna soğuk su eklemek ve motoru çalıştırmak.
Motor ısınması durumunda;
Çok sıcak motora rölantide çalışırken ılık ve kireçsiz su konur. Motor bloğundaki su kanalları pastan ya da kireçten tıkanmış ise motor fazla ısınır. Radyatöre konacak suyun içilecek temizlikte ve temiz su olması gerekir.
Aşırı ısınmış bir motor genellikle soğutma sistemi arızasından kaynaklanır. Soğutma sistemi, motordan ısıyı uzaklaştırır ve dışarıya doğru iter. Eğer sızıntı gibi bir sorun varsa araba aşırı ısınır. Soğutma sisteminizi ihmal etmek ciddi hasara yol açar.
Yol yardımınız yoksa sabırlı olun; motorun soğuması en az 15 dakika sürer. Bu arada, kaputu hemen açmaya çalışmayın. Motor harareti olan bir arabadaki soğutma sıvısı 230 dereceden fazla olabilir. Kaput açıldığında, sıcak su veya buhar püskürtme riski vardır.
Radyatör içindeki su, aracın ön ızgarasından giren hava sayesinde soğutulur. Soğuyan su, motor bloğu boyunca hareket ederek sıcak parçaların soğumasını sağlar. Bu süreçte sıcak bölgelerle temas eden su ısınır. Isınan su radyatöre geri döner ve tekrar soğutulur.
Hava soğutmalı motorlarda soğutma sıvısı bulunmaz. Aynı şekilde radyatör peteği, fan, su boruları da bulunmaz. Hava soğutmalı motor, sürtünme sebebiyle artan sıcaklığı, sıvı yerine hava ile soğutan motorlara denir. Motora bağlı olan bir pervane ile motorun soğutulması sağlanır.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir).
gelelim hararet açıklamasına. motorların normal çalışma sıcaklıkları 80 ila 90 derece arasındadır. fakat yanma odası dediğimiz yerde bu ısı 600 dereceleri bulmaktadır motora sıkıştırma oranına doldurma şekline ve yakıt türüne bağlı olarak. ama seni ilgilendiren 80 ila 90 derecedir.
Hararet Göstergesinin Yükselmesi Ne Anlama Gelir? Motor hararet yaptığında hararet göstergesi yükselir. Burada gösterge, sürücüye bir uyarıda bulunur. Motorun ve motora bağlı parçaların aşırı derecede ısınması anlamına gelen bu durum karşısında önlem alınmazsa genellikle tehlikeli sonuçlarla karşılaşılabilir.
Esasen motor sıcakken yıkanır, ancak soğuk değil ortam sıcaklığında veya mümkünse sıcak su tercih edilmelidir. Böylelikle su daha hızlı buharlaşarak motordan uzaklaşıp sudan kaynaklı elektrik ve ateşleme sorunları/arızaları en aza inecektir.
Antifriz, ısı transferi yapabildiği için suyun donma noktasını düşürür ve kaynama noktasını yükseltir. Buna göre antifrizli su 100 derecede kaynamaz, 0 derecede de donmaz. Yani antifriz yazın harareti, kışın da donmayı önleyen bir karışıma sahiptir.
Yaptığımız deneyler sonucu etil alkol sıcaklığının çabuk artığı ve sıcaklığının çabuk düştüğü gözlendi ve amacımıza uygun olmadığı sonucuna varıldı. Antifirizin ise ilk sıcaklığının hızlı arttığı,daha sonra sıcaklığının yavaş arttığı, soğurken de yavaş soğuduğu gözlendi.
Yağın akışkanlık kazanması için motor 3-4 dakika normal sıcaklığında çalıştırılıyor. Motor kapatıldıktan sonra yaklaşık 5-10 dakika yağın soğuması bekleniyor.
Motor yağı kontrolü, düz bir zeminde araç soğukken yapılmalıdır.
Unutmamak gerekir ki; motor yağının aşırı ısınması, motorun hararet yapmasına, yağlamanın bozulmasına, yatak sarmasına ve ciddi mekanik hasarlara sebep olabilir. Bu nedenle motor yağı ısınma uyarısı varsa bunu dikkate almak ve birden değil yavaş bir şekilde aracı durdurmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri