FETİL – FETÎLE
( ﻓﺘﻴﻠﻪ– ﻓﺘﻴﻞ) i. (Ar. fetіl ve müennes şekli fetіle) Fitil sözünün eski metinlerde rastlanan asıl şekli: “Fetîle-i giysû: Saç örgüsü.” Sâid-i sîmînine dâğ urma yakma canları / Kim fetîl aldın ele dâğ eyledin uşşâkı hep (Rûhî-i Bağdâdî).
Yufka Osmanlı İmparatorluğu mutfağının mirası olarak bu devletin eski toprakları üzerinde yer alan birçok ülkenin mutfağında bulunur. Yufkanın daha kalın bir biçimi Orta Asya Türk mutfağı kökenli görünmektedir.
Hamur yoğrulduktan sonra, tarif doğrultusunda ve kolay işlenebilmesi için parçalara ayrılır. Bu parçaların elde top yapılması sonucu ortaya çıkan yuvarlaklara beze denir.
Ekmek, temel olarak, bir tahıl ununun su ile yoğurulması ile elde edilen hamurun çeşitli yöntemlerle pişirilmesi ile yapılır.
İlgili 39 soru bulundu
Hazır beyaz ekmek gibi yüksek miktarda basit karbonhidrat tüketimi kilo alımına neden olabilir. Diyabet, kalp hastalığı ve birçok kronik rahatsızlıkların riskini artırabilir. Bununla birlikte ekmeğin besin profili türüne bağlıdır. Tam buğday ekmeği gibi lifli bir ekmek daha yüksek besin değerine sahiptir.
Çölyaklı kişiler buğday, arpa ve çavdarda bulunan protein olan glütene karşı hassastırlar. Genel popülasyonun yüzde 30'u çölyak hastalığı genini taşımaktadır.
Guar Gam gıda sektöründe pek çok alanda kullanılmaktadır. Fırıncılık ürünlerinde yoğurmayı iyileştirmesi ve su tutma özelliğiyle raf ömrünü uzatılmasını sağlar. Ekmek yapımında hamura ilave edilerek hamurun verimini arttırır, dokusunu geliştirir ve raf ömrünü uzatır.
Hamurunu hazırlarken süt, su gibi sıvıları mutlaka ılık bir şekilde kullanın. İlk aşama mayayı aktif hale getirmek ile başlıyor. Bu sayede poğaçanız çok daha güzel kabarıyor. Süt veya ılık su veya her ikisini birlikte bir kaba ilave edin.
Çünkü hamurun karıştırma sürecinde, karıştırma aracından kaynaklı bir sürtünme söz konusudur. Oysaki hamurun soğuk tutulması gerekir. Hamur soğuk tutulduğunda maya kademeli olarak mayalanır. Buzla karılan hamur doğru tadı alır ve iyi bir esnekliğe kavuşur.
Biri mayasız hamurla, ocakta pişen, kebapla veya kahvaltılarda dürüm yapabileceğiniz lavaş. Diğeri de, mayalı hamurla, üzerinde çörek otuyla, kebapçılarda gelen tombik lavaş.
Lavaş, genellikle mayalı, geleneksel olarak tandırda veya tavada pişirilen, Güney Kafkasya, Batı Asya ve Hazar Denizi'ni çevreleyen bölgelerin mutfaklarında yaygın olan ince bir yassı ekmektir. Lavaş, Ermenistan, Azerbaycan, İran ve Türkiye'de en yaygın ekmek türlerinden biridir.
Lavaş (lavaj, lavas) genellikle mayalı hamurdan yapılır. Un, tuz, su ve ekşi ev mayası kullanılır.
- Büküp zorladıktan sonra yerinden çıkarmak veya oynatmak.
kolay işlenilen yumuşak taştır. ayrıca diş diplerinde oluşan taş anlamına da gelmektedir.
gadire / gadîre. (Çoğulu: Gadâir) Saç örgüsü.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Poğaçaların piştikten sonra yumuşak olmasını sağlayan bu detaya göre hamurun düzgün bir şekilde mayalanması için bir kabın içerisinde, üzeri hafif nemli bir bez ile örtülerek bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin.
Kısacası şeker açığa çıkar. Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar.
L-sistein Japonya ve Almanya'da insan ve hayvan kökenli olmayan hammaddeden üretilmektedir. Türk Gıda Kodeksi'ne göre L-Sistein bileşeninin ekmeklik unlarda kullanımı yasaklanmıştır.
Ekmeği bıçakla kesmenin de bir sakıncası yoktur. Allah`ın nimeti olması bakımından, ekmekle mesela kabak arasında bir fark yoktur. Nimetler, daha doğrusu gıdalar arasında ekmegin zihinlerde ayrı bir yerinin olması, özellikle ekmeğin ana gıda maddesi olduğundan kaynaklanmaktadır.
E920 koduyla bilinen L-Sistein maddesi, insan saçı, kanatlı hayvanların tüyünden ve domuz kılından elde edilmektedir. Başta ekmek olmak üzere hamurlarda kullanılan ve hamurun daha rahat işlenmesini sağlayan bu madde, birçok hastalığa da sebep olabiliyor.
Besin Vejateryen: Sağlık sebepleri yüzünden et yemeyen. Vegan: Süt ürünleri, yumurta veya herhangi bir hayvansal gıda tüketmeyen.
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Pesketaryen beslenme düzenini benimseyen kişiler, büyük ve küçük baş hayvanların etleri kadar kanatlı kümes hayvanlarını da yemiyor. Ancak diğer vejetaryenlerden ayrıldıkları nokta beyaz eti tamamen hayatlarından çıkarmıyor oluşları. Zira pesketaryenler balık ve deniz ürünlerini beslenmelerine dahil eden kişiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri