normal şartlarda bir karar vermeden önce iki dakika da olsa düşünülmesi öngörülür. ancak bazen değil iki dakika, iki saniye bile düşünmeden öfkeyle bir halt yenir, işte bunun adı fevri davranıştır.
Sınırda kişilik bozukluğun temel özellikleri kişiler arası ilişkilerde impulsif (fevri) davranışlar, benlik algısında ve duygulanımda aşırı değişkenlik ve tutarsızlıktır.
Fevrî olma, duygularına kapılarak ânî hareket etme durumu.
Borderline (sınır) kişilik bozukluğu olan kişilerin ilişkilerde, algılayışlarında ve duygusal durumlarında tutarsızlık vardır. Bu kişiler belirgin biçimde dürtüleriyle hareket ederler ve fevri davranışlar sergilerler. Semptomlar ve davranış problemleri sıklıkla genç yetişkinlik döneminde başlar .
siddetli sekilde gaza gelip dusunulmeden yapilan hareket cesidi.. ansızın,birdenbire, planlanmadan gerçekleşen durum. -nihat fevri oynama..nihat calima kacma...
İlgili 21 soru bulundu
Arapça fwr kökünden gelen fawr فور “kaynama, feveran, acele” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Arapça fāra فار “kaynadı, feveran etti” fiilinin faˁl vezninde masdarıdır.
Borderline kişilik bozukluğu ya da diğer adıyla sınırda kişilik bozukluğu bireyin kendisi ve başkaları hakkında düşünme ve hissetme şeklini etkileyen ve günlük yaşamda sorunlara neden olan bir akıl sağlığı bozukluğudur.
Erken erişkinlikte başlayarak, insan ilişkilerinde, benlik imgesinde, duygulanımda kararsızlık ve dürtüsellik olarak kendini gösterip, davranışların sonuçlarını düşünmeden hareket etmeye, duygu ve davranışlarını kontrolde güçlük yaşatan kişilik örüntüsüdür.
Patoloji (Tıbbi Patoloji), hastalık (Yunanca pathos) çalışması ve bilimi (Yunanca logos) kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuş hastalıklar bilimi anlamına gelen bir sözcüktür. Ayrıca belirli bir bozukluğun tipik özellikleriyle birlikte bütününe patoloji denilebilir.
Anlamı: "Fevkalade" kelimesi, olağanın üzerinde, sıradışı veya olağanüstü anlamına gelir. Bu kelime, bir şeyin olağan dışı bir şekilde iyi veya etkileyici olduğunu ifade etmek için kullanılır. Fevkalade, olumlu bir değerlendirme veya takdir ifadesi olarak sıkça kullanılır.
Dobra açık sözlü demektir. Aklındakini hemen söyleyen ve bir durumun doğru yada yanlış, iyi yada kötü olduğunu önemsemeden söyleyen dobra demektir. Bulgarcadan dilimize geçen dobra kelimesi Bulgarca ve Türkçe de aslında iyi ve güzel anlamına gelmektedir.
Herhangi bir şeye kendini aşırı vermiş olan, çok bağlı ve meraklı, tutkun kişiler için düşkün kelimesi kullanılmaktadır. Bu sevdiği bir insan olabilir ya da bir hobi olabilir. Aynı zamanda geçim sıkıntısı içerisinde olan kişiler adına da düşkün kelimesi kullanılmaktadır.
Bir kimsenin veya şeyin taşıdığı hâl. Bir kimsenin veya şeyin durumunu anlatarak tarif etmek.
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerde yakınlık arzusu yoktur, bunun yerine yakın ilişkilere kayıtsızlık hakimdir. Şizoid kişilik bozukluğu, temel olarak yakın sosyal temasları neredeyse imkansız hale getirir. Bu bireyler yalnız vakit geçirmeyi tercih ederler ve genellikle sosyal olarak izole ve yalnızdırlar.
Bipolar bozukluk, yüksek duygu durum ve düşük duygu durum arasında geçişlerin olduğu bir rahatsızlıktır. Borderline kişilik yapısı ise istikrarsız duygusal durumlar, ilişkiler ve benlik algısındaki değişimler gibi belirtilere sahip sürekli bir kişilik yapısıdır.
Ancak en büyük cezbedici unsur borderline' ın bir konteyner olma potansiyelidir. Borderline' ın bu potansiyeli sayesinde narsisist, kötü duygusunu yükleyebilecektir. Çünkü normal bir birey o yükü kaldıramaz. O yüzden borderline ve narsisistler birbirlerini hemen çekerler.
Diğerlerine karşı güven sorunu, Dikkatsiz araba sürme, aşırı ve mantıksız para harcama, madde kullanımı, çok fazla yemek yeme, aşırı cinsel davranışlarda bulunma, kumar oynama gibi tehlikeli ve dürtüsel hareketler, Birkaç saat ile birkaç gün arasında süren ani ve yoğun duygudurum değişimleridir.
Dürtüsel davranışlarda sorun yaşayabilir. Korunmasız cinsel ilişkiye girme, madde bağımlılığı, aşırı harcama yapma, dikkatsiz araç kullanma, aşırı yemek yeme gibi tehlikeli davranışlarda bulunabilir. Kendilerine fiziksel olarak zarar verecek eylemlerde bulunabilir; tekrarlayan intihar teşebbüslerinde bulunabilir.
cesaret - Nişanyan Sözlük. Arapça csr kökünden gelen casāra(t) جسارة “cesur olma, ataklık” sözcüğünden alıntıdır.
yavaş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yavaş “uslu, halim, munis, alçak gönüllü” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *yava- “uslanmak, yavaşlamak” biçiminden Eski Türkçe +Iş ekiyle türetilmiştir.
Cesur İsminin Kökeni:
Bu isim Türkçe kökenlidir.
Abdest alma tavsiyesi
Öfkeyi dizginlemenin bazı yollarını da sevgili Peygamberimiz öğretmiştir. Onun bildirdiğine göre öfkeli insan ayaktaysa oturmalı, oturduğu yerde öfkesi geçmemişse yatmalıdır. Allah Resulü başka bir hadislerinde, öfkelenen kimsenin abdest almasını tavsiye etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri