Fiber internet uyumlu modem de bunlardan biridir. Fiber optik modemler kısaca FOM olarak isimlendirilir. Bu modemler fiber optik kablolar aracılığı ile gönderilen ışığı çok hızlı bir şekilde elektronik veri sinyallerine çeviren özel bir donanıma sahiptir.
Kısaca FOM (fiber optik modem) olarak da adlandırılan fiber uyumlu modemler, fiber optik kablolarla gönderilen ışığı oldukça hızlı şekilde elektronik veri sinyallerine çeviren özel bir donanıma sahiptir. Bu nedenle, internet sağlayıcısından aldıkları bağlantı hızını direkt olarak modeme aktarabilirler.
VDSL internetin, ev ve iş yerlerine iletiminde bakır kablolar kullanılıyor. Bakır kabloların oluşturduğu sistemlerde, çıkabilecek problemlerin önlenmesi adına farklı sistemlere ihtiyaç duyuluyor. Fiber internet ise fiber optik kablolar aracılığı ile kullanıcılara ulaştırılıyor.
Fiber internet, bakır kablo ile değil kendine özel cam kablolar ile sağlanır. İletim hızı daha yüksek olan bu kablolar daha yüksek hızlara ulaşılmasını sağlar. Aynı zamanda hız kaybı yaşanmasını da minimuma indirir.
Kuruluma geldiklerinde fiber konnektörü fiber kabloya bağlarlar. Fiber kablo ONT cihazına girer. ONT cihazından ise ethernet kablosu ile çıkar. Bu ethernet kablosunu WAN portu olan bir routera bağlayıp kullanıcı adı ve şifre ayarlarsanız internete erişirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Fiber uyumlu modemlerin internet bağlantısı için telefon hattına ihtiyacı yoktur. Aynı zamanda fiber uyumlu modemler geniş bant aralığı sunarlar ve aynı anda birden fazla işlemi gerçekleştirebilirler. Çoklu kullanıcı olduğu durumlarda da her kullanıcıya aynı yüksek kalitede internet bağlantısı sunabilirler.
Merkezi bir konum, genellikle evin orta katında ve orta odada bulunan bir yer olmalıdır. Yüksek bir yere yerleştirin: Kablosuz sinyaller genellikle aşağı ve yana doğru yayılır. Bu nedenle modemi yüksek bir konumda tutmak, sinyallerin daha geniş bir alana ulaşmasına yardımcı olacaktır.
Fiber internet, veri iletimi için elektrik yerine ışığı kullanır ve bu da daha yüksek bant genişliğini idare edebilen çok daha hızlı internet bağlantılarını kolaylaştırır. Fiber optikler verileri neredeyse ışık hızında taşır ve taşıma işlemini yaparken birden fazla veri bulundurabilir.
Fiber altyapı sorgulaması yapmak için servis sağlayıcınızla irtibata geçebilir ya da internet üzerinden altyapının olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
ADSL ile alabileceğiniz hız maksimum 16 Mbps iken, Fiber internetten alacağınız hız Türkiye'de 100 Mbps ile sınırlıdır. Farklı ülkelerde fiber internet daha yüksek hızlara ulaşabiliyor ancak Türkiye'de bulunan internet sağlayıcıları ve altyapılar sebebiyle bu hız 100 Mbps ile sınırlandırılmıştır.
İlk olarak, modem kutusu üzerinde VDSL etiketi veya logosu olup olmadığına bakabilirsiniz. Eğer VDSL uyumlu bir modem satın alıyorsanız, genellikle bu modemlerin kutusunda bu bilgi yer alacaktır. Ayrıca, modem marka ve model numarasını araştırarak, ürünün VDSL uyumlu olup olmadığını doğrulayabilirsiniz.
Bunu anlamanın en kolay yolu ise internet hız testi uygulamak. İnternet hız testi yaptığınızda toplam hızınız 20 Mbps seviyesinin üzerinde çıkıyorsa, evinizde bir VDSL bağlantısı olduğunu söyleyebiliyoruz. Ancak 20 Mbps altında kalıyorsa internetinizin ADSL olduğunu gösteriyor.
ADSL, asimetrik bir bağlantı olduğundan download (indirme) hızı upload (yükleme) hızından daha yavaştır. VDSL ise daha yüksek bir hızda veri aktarımı sağlar. Ayrıca VDSL asimetrik olmayan bir bağlantıdır; yani download ve upload hızları daha dengelidir.
Daha yüksek internet hızı elde etmek için ise tercih etmeniz gereken bağlantı türü elbette ki fiber. Fiber internet kullanmak için uygun bir modemi tercih etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
ADSL2+ teknolojisinden beş kat daha hızlı olan VDSL2 teknolojisine sahip olan ürün hem DSL modem hem de kablosuz yönlendirici (router) gibi hizmet sunuyor. Birden çok girişe sahip olan ürün EWAN bağlantı noktası sayesinde Ethernet kablosu ile farklı cihazlara ya da ve fiber modemlere bağlanabiliyor.
Arkadaşlar malumunuz, Türk Telekom Eve Kadar Fiber (FTTH) altyapısında alınan aboneliklerde kendi modeminin kullanımını da zorunlu kılıp aylık 20 TL modem kullanım/kiralama ücreti alıyor.
Fiber internet fiber optik kablolar aracılığıyla iletilen internettir. Bu kablolar cam ve onu koruyan plastik bir kılıftan oluşmaktadırlar. Bu kablolarla ışık sinyalleri gönderilir. Böylece fiber internet daha hızlı ve veri kaybı olmadan iletilir.
Abonelik Süreçleri
4. Bayimiz olağanüstü haller dışında ortalama 2 gün içerisinde kurulum yapıyor.
Eve kadar fiber (Fiber to the Home – FTTH) olarak da bilinen fiber internet, daha yüksek bant genişliği, yüksek çözünürlükte video izleme, kısa sürede dosya indirme/ yükleme ve web sitelerin açılması için uzun süre beklemeye gerek kalmadan internette gezinme imkanı sağlar.
Cihaz, mümkün olduğunca orta bir noktada olmalı; duvara yakın konulmamalı. Duvar ve köşeler gereksiz sinyal kaybına neden olabilen unsurlar. Ayrıca, DECT telefon, mikrodalga fırın, bluetooth cihazlardan uzak olarak konumlandırılması öneriliyor. Bu cihazlar da Wi-Fi sinyallerini engelleyebiliyor.
Türkiye sınırları içinde fiber hızlar 100 Mbps ve 1.000 Mbps'ye kadar değişiyor. Şimdilik yüksek hız sınırının 1.000 Mbps olduğunu söyleyebiliriz. Bu hız gigabit hızı olarak da tanımlanır.
2. Modeminizi Yüksek Bir Yerde Tutun. Modemi yerden yüksek bir bölgeye yerleştirmek, cihazın sinyal kalitesini artırabilir. Bu sebeple modeminizi dolap ya da duvarların üst bölgeleri gibi yüksek yerlere kurmanız, güçlü Wi-Fi elde etmenizi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri